Egyéb

Szent József cikksorozat – 9. rész

A sorozat 8. része ide kattintva elérhető!

József, a férfi, aki dönt – 1.rész: Félünk a döntésektől. Még József is elbizonytalanodik, hogy jó döntés-e amit választott, hogy elveszi feleségül Máriát. Túl merész vállalkozás ez, talán meghaladja erejét.

Az Ószövetségen végigvonul az a kijelentés, amit József hall az angyaltól: „Ne félj!” Ez mindig olyankor jelenik meg, amikor a törékeny ember a SZENT ISTENNEL találkozik, s átéli méltatlanságát. Dániel próféta szinte félholtan csuklik össze Isten szentségének és dicsőségének kinyilvánulásakor (Dániel 10,4-21). Izajás próféta tapasztalja, hogy a templom küszöbeinek alapjai is megremegnek az Isten dicsőségének megjelenésekor, s kétségbeesik, nehogy tisztátalansága miatt meg kelljen halnia: „Jaj nekem, végem van, mert tisztátalan ajkú ember vagyok… mégis szememmel láttam a Királyt.” (Iz 6,5)

József tehát nem azért gondol arra, hogy titokban bocsátja el Máriát, mert úgy gondolná, hogy félrelépett, épp ellenkezőleg, nyilvánvaló számára, hogy ennek a törékeny, tiszta Szűznek az életébe addig soha nem tapasztalt erővel lépett be Isten Szentsége és dicsősége.

A sorozat 10. része ide kattintva elérhető!