Egyéb

Szent József cikksorozat – 10. rész

A sorozat 9. része ide kattintva olvasható!

József, a férfi, aki dönt – 2. rész: József, Mária elbocsátásával a szentet akarja magától elhatárolni, éppúgy, mint Péter, amikor felismeri Jézusban Isten erejét, a csodálatos halfogás után, s a lábaihoz vetve magát, könyörögve kéri, hogy „menj el tőlem Uram, hisz bűnös ember vagyok.” (Lk 5,8)

Az angyal természetfeletti bátorítására van szüksége Józsefnek: „Ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát!” (Mt 1,20) Szent József ezután magához veszi Szűz Máriát, misztériumával együtt és azzal együtt, hogy ezután lehet, hogy megbélyegzettként kell élnie, hisz’ kiderülhet, hogy nem tőle van a gyermek, de ugyan ki fog hinni neki, hogy a Máriában fogant élet a Szentlélektől van. Ezzel együtt magához veszi a földönfutók sorsát is.

Mire Betlehemből hazatérhetnének végre nagy gonddal felépített kis otthonukba, melyben talán még a berendezési tárgyakat is József készítette majdani családja számára, hamarosan Gábor angyal újabb utasítására Egyiptomba menekülnek. Halaszthatatlan döntést hoz, mellyel Fia életét menti meg Heródes katonáitól. Mi lett volna, ha elbizonytalanodik vagy vacakolva késlekedik? Mondván: „mi van, ha csak egy rossz álom volt ez az egész angyali szózat? Isten sem akarhatja, hogy földönfutóvá váljak, hogy a feleségemet és a Gyermeket ne a saját kezemmel épített otthonomba vigyem haza egy ekkora hányattatás után… Mindenki őrültnek fog gondolni, hogy hiszek egy ilyen álomnak…” A szeretet mértéke a készség a szenvedésre elhívásunkért és a ránk bízottakért.

A sorozat 11. része ide kattintva elérhető!