Plébániai közösségek

Missziónk egyik fő arculata a plébániai ifjúsági csoportok működtetése ott, ahol igény mutatkozik rá. Ha egyházmegyénk területén közösséget keresel, keress minket elérhetőségeinken, add meg a települést és az életkorodat, és várhatóan tudunk majd neked javasolni olyan csoportot, ahová bekapcsolódhatsz. Ha pedig településeden nincs még ilyen közösség, de szeretnéd, ha lenne, szintén bátran jelezd az alsó sávban megadott elérhetőségek egyikén!

Plébániai közösségeket alapítani és fenntartani nem egyszerű feladat, mégis: aki plébániai közösséget hoz létre és működtet, az a jövő egyházát építi. Ha szívesen önkénteskednél ebben a műfajban, csak rábeszélni tudunk téged, és garantáljuk, hogy a nehézségek ellenére a befektetett munka meghálálja magát. Semmi nem vész el abból az erőfeszítésből, amit az Úrért, és az Ő Egyházáért végez valaki.

A feladat szépsége ellenére azt tapasztaljuk, hogy legtöbbször csak ott van erős plébániai ifjúsági csoport, ahol valaki évek óta kitartóan foglalkozik a fiatalokkal. Papok, hitoktatók, önkéntesek tartanak fenn közösségeket, de sajnos nem minden plébánián. Ezért a Váci Egyházmegye hiánypótló módon többféleképpen képez és küld közösségszervezőket („terepes emberhalászok”, „kovászolósok”, régiós „kisebb testvérek” helyi akciói), hogy azon a településen, ahol igény, vagy szükség lenne, de idő és energia már nem futja, ott is legyenek közösségek az érdeklődő fiatalok számára.

Ha van hozzá kedved, vedd fel velünk a kapcsolatot alábbi elérhetőségeinken, és megmondjuk, hol tudnál jelenleg segíteni az emberhalászoknak közösségszervezésben. Ne habozz, próbáld ki magad terepen!

Emberhalász-terep: A terep-emberhalász munkatársak feladata, hogy az atyák és a katekéták munkatársaiként velük együtt vagy megbízásukból önállóan krisztusi ifjúsági közösségeket hozzanak létre az egyházmegye plébániáin. Az ifjúsági lelkész és a helyi plébános felé tartoznak elszámolással és az ő szakmai irányításuk szerint végzik feladatukat. Közvetlen felettesük az ifjúsági lelkész, de az egyes plébániákon a plébános iránymutatatásai szerint működnek. A Lelkészség munkatársaival is összehangoltan végzik feladatukat és ügyelnek arra is, hogy saját régiójuk életébe is bekapcsolják fiataljaikat.

Feladatuk, hogy 4-6-8 településen krisztusi ifjúsági közösségeket indítsanak el és/vagy vezessenek, majd saját lábra állítsanak. Ebben a munkakörben nem vállalhatnak órarendi keretek szerinti hittanokat (sőt ez munkakörileg tilos számukra), mert Ők nem a helyi katekéták feladatait hivatottak átvenni, hanem az ifjúsági közösségszervezésre fókuszálnak, kiegészítve a katekéták munkáját, ahol nekik és papjaiknak nincs elég energiája, lehetősége arra, vagy ahol szívesen fogadnak segítséget.

Aktuális terepes emberhalászainkról bővebb információt ezen az oldalon találhatsz, a ,,közösségszervezők” szűrőre kattintva.

Kezdetek és eredmények: 2012. év elején 3 fő állású két félállású és egy napi 6 órás, 2017. júniusában pedig 2 főállású és egy félállású, egyházmegyei finanszírozású munkatársunk végzi ezt a szolgálatot. Ezen felül ekkor még két munkatársunk végez közösségszervezést munkaidejének töredékében (napi 1-2 óra).

  • 2014 év elejétől 2016. év végéig, három év alatt 46 új közösség születik meg az Ifjúsági Lelkészség közreműködésével egyházmegye szerte.
  • 21 új közösség indul el 16 új településen terepen és háttérben szolgáló emberhalász munkatársaink által.
  • 25 új közösséget indít el a 87 kovászolót végzett, nagyrészt régiós fiatalok valamelyike.
  • Összesen mintegy 94 ifjúsági- és gyermekközösség működik terep- és háttér-emberhalászaink és kovászolósaink által 2016 végén, ebből 44 emberhalászaink, 50 kovászolót végzett, nagyrészt régiós fiataljaink által. A kovászolós mérés kb. 20% pontatlanságot tartalmazhat, mert a kérdőív alapján átfedések lehetnek, pl. ha ketten vezetnek egy közösséget.

Természetesen nem csak emberhalászok és kovászolósok által működnek ifjúsági közösségek a plébániákon, hanem papok, katekéták által is. Mégis sokfelé hiánypótló módon tesznek jó szolgálatot emberhalászaink, régiós kisebb testvéreink, kovászolósaink, sőt lelkiségek és mozgalmak önkéntesei is.

A Rólunk videósorozat Terepemberhalászokat bemutató része itt megtekinthető: