Lelkivezetés, lelkigyakorlatok

Mi ez?

Életünk útján sokszor kihívásokkal nézünk szembe. Döntéshelyzet elé kerülünk, hezitálunk, nem tudjuk, a két helyesnek tűnő lehetőségből melyiket válasszuk. Nem találunk olyan példaképet, akire felnézhetünk, nincs senki, akinek kiönthetnénk a lelkünket.

A lelkivezető, vagy lelki kísérő az a hívő személy, akivel pl. havonta találkozhatsz, hogy megbeszéld vele aktuális nehézségeidet, örömeidet, ügyes-bajos dolgaidat, ő pedig segít téged abban, hogy átlépj a nehézségeken, megismerd önmagad, vagy egyszerűen jó tanácsokkal szolgál, segít az Isten felé vezető úton.

A lelkigyakorlat egy olyan esemény, vagy tevékenységsorozat, melyet általában tapasztalt lelkivezetők szerveznek, hogy egyszerre több embernek tudjanak segítséget nyújtani lelki életük fejlődésében, hogy rátaláljanak önmagukra és Istenre. Lelkigyakorlat lehet egy nap, egy hétvége, de akár több hónap is, különféle módon. Tudtad, hogy régiós táboraink is lelkigyakorlatos táborok? Tehát valahogy így lehet elképzelni.

Néhány apró ötlettel szeretnénk neked segíteni, hogy a hozzád illő lelkivezetőt megtaláld:

A jó lelkivezető nem utasít, hanem segít, hogy te magad döbbenj rá a helyes döntésre, és te mondd ki a végszót. Ne várd, hogy a lelkivezetőd majd megmondja neked, mit tegyél. Isten szabad akaratot adott neked, ennek örömeivel és nehézségeivel együtt. A lelkivezetődnek nincs joga eldönteni, mi a hivatásod, ki lesz a házastársad, vagy hogy melyik iskolát válaszd. Olyan embert keress, aki nagyon szereti Istent, fontos neki az Egyház tanítása, és meg is bízol benne. A lelkivezetésben nagy alázatra van szükség mindkét félről. Csak olyan lelkivezetőt keress, akin látod, hogy ha hibázik, elismeri, és kész fejlődni Isten kedvéért. Ugyanakkor te is csak akkor keress lelkivezetőt, ha nyitott vagy arra, hogy amikor szembesülsz a hibáiddal, kész vagy formálódni Isten kezében. Különben a lelkivezető sem tud rajtad segíteni, és bezárkózol saját önzésedbe. Isten a nyitott, gyermeki szívet tudja formálni.

1, Legjobb, ha először megismered saját plébánosodat, káplán atyádat, akihez területileg tartozol. Vele tudsz a legtöbbet találkozni, és a beszélgetés alkalmával egyúttal meg is tud gyóntatni, hogy tiszta lappal indulhass.

2, Ha valamiért nem tudsz megnyílni a helyi atyánál, kereshetsz más papot, aki szimpatikus, aki úgy látod, képes jó tanácsot adni, Isten és önmagad mélyebb megismerése felé segíteni téged, és általa fejlődni tudsz a lelki életben.

3, Előfordulhat, hogy egy szerzetes, egy apáca, egy egyedülálló, vagy egy családban élő hívő civil keresztény is rendelkezik tapasztalattal, és jó rálátása van a lelki életre. Fontos, hogy lehetőleg veled azonos nemű legyen, és az élete is bizonyítsa, hogy valóban hiteles, Istent követő, folyton fejlődni akaró emberről van szó, aki ugyanezt adja át neked is. A világiak hátránya, hogy meggyóntatni nem tudnak, ahhoz továbbra is egy papot kell felkeresned. A jó lelkivezetőről és a választásról egy hasznos cikket olvashatsz el ide klikkelve.

Szerzetesrendek, katolikus közösségek

akik lelkigyakorlatokat szerveznek, vagy lelkivezetést, lelkigondozást vállalnak, a teljesség igénye nélkül:

Pannonhalmi Főapátság
Szent András Evangelizációs Iskola
Szív Lelkiségi Központ
Oázis Lelkigondozó és Mentálhigénés Szolgálat
Chemin Neuf Közösség
Chemin Neuf Ifjúsági Misszió
Ellel Ministries Hungary
Szociális Testvérek Társasága
Nyolc Boldogság Közösség
Domonkos Nővérek
Jezsuita gondozású lelkigyakorlatos házak