Egyéb

Szent József cikksorozat – 8. rész

A sorozat 7. része ide kattintva elérhető!

József, a hivatásos – 3 rész: A te hozzáállásodon múlik, nem az Istenén, hogy életednek hideg jászla bölcsővé válik-e. Isten akarja ezt, alkalmasnak lát, elég jónak tart hozzá Téged is. Nem egy misztikus szózattól, hanem belső hozzáállásunktól lesz valami hivatássá vagy nem. Hogy megtaláljuk-e a belső indítékokat és a motivációt, hogy mi teszi értelmessé a nehézségek vállalását vagy egymás vállalását. Szeretetünk, s egyben elhivatottságunk mércéje a készségünk a szenvedésre a hűségért.

A kereszténységemért, a hitvesemért, barátomért, célomért vállalt áldozatkészség mértéke. Tudom-e felfogni úgy a tanulmányaim idejét, hogy ez az én Názáretem, hogy ez formál engem hiteles Apává, Anyává? Az, ahogyan most ülök le a könyvem mellé, már az is leendő gyermekeimért van, s mindazokért, akik mellé Isten állít még a jövőben. Hadd legyen nekik egy olyan apjuk/anyjuk, akire büszkén felnézhetnek, mert Ő is megharcolta, megküzdötte az iskolapad nehézségeit. Ő is megpróbálta kihozni magából a lehető legjobbat, hogy igényes ajándék legyen mások számára. Azt hisszük különbséget kell tennünk a jelenlegi tisztességes munkánk és a majdani hivatásunk között, vagy a tanulmányaink és későbbi munkánk között, de hiszen az is már a hivatásunk részét képezi.

Szent József nem érzi rangon alulinak, amit Isten éppen rá bízott, hogy egyszerű családapa legyen egy eldugott kis zsidó porfészekben, Názáretben. Nem azon jár az esze, hogy miként érhetné el, hogy ne kelljen minden nap fáradságosan elvégezni a munkát az ácsműhelyben és, hogy miként léphetne elő építészmérnökké, megtalálva végre „hivatását” a Jeruzsálemi templom felújítási munkálatainál. Józsefben nincs elvágyódás, hogy Jeruzsálembe menjen, s párkapcsolati tréningeket tartson vagy fiatalembereket tanítson a gyereknevelésről, mondván, hogy nem vesztegetheti el azt a bölcsességet, tudást és tapasztalatot, melyet Istentől kapott. Ehelyett Ő csak Jézussal és Máriával foglalkozik, no meg a munkájával.

A sorozat 9. része ide kattintva elérhető!