Egyéb

Szent József cikksorozat – 7. rész

A sorozat 6. része ide kattintva elérhető!

József, a hivatásos – 2. rész: Nemcsak Szent József és Szűz Mária választja hivatásának a Kis Jézust, hanem az Isten is választja (Jézusban) hivatásának Józsefet és Máriát, s azt, hogy (egy ilyen) családban éljen.

 

Sokszor elvágyódunk onnan, ahol vagyunk, s máshol szeretnénk lenni, mást szeretnénk csinálni valami nagy ígéret és hivatás bűvöletében, amit soha nem érünk el, ha nem tesszük hivatásunkká azt, ami a miénk. Újra meg kell tanulnunk vágyakozni arra, ami a miénk. A hivatás nem valami, amit egyszer majd megtalálunk, s amit Isten misztikusan kinyilatkoztat számunkra, hanem a hivatásunkká az válik, amit teljes szívünkkel választunk és vállalunk. Így vált hivatásává Józsefnek Mária és Jézus, Jézusnak pedig József és Mária. József nem tudjuk, hogy meddig, de Mária kerek 30 esztendőig. Jézus, bár Isten Fia volt, nem lépett internetkapcsolatba Mennyei Atyjával, hogy kiigazítsa Józsefnek idézőjeles „szerencsétlenségét”, hiányosságait, hogy még egy normális otthont sem képes biztosítani a családjának, s nem google-zott ki apjának egy megfelelő motelt a környéken, ahol meghúzhatták volna magukat az első években.

Isten nem kiskorúsítja az embert, hanem elfogadja, hogy minden döntésében tökéletlen és hiányos, még ha oly szent is. Mária sem sebzi meg férjének önérzetét összehasonlítgatásokkal, hogy lehetett volna egy kicsit rámenősebb, határozottabb azon a hideg betlehemi éjszakán, hogy ne kelljen ennyire megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnie, hogy egy fagyos istállóban, barmok közt szülje meg a Királyok Királyát. Nem gondolt egyetlen kósza gondolattal sem arra, hogy talán, ha a férjének jobb kapcsolatrendszere lenne Betlehem környékén kiterjedtebb ügyfélköre miatt, vagy befolyásosabb, gazdagabb emberhez ment volna hozzá, akkor nem kellett volna átélnie ezt a „traumát”. Nem.

Mária biztonságban érzi magát mindvégig férje oldalán. Pedig a férje semmilyen emberi biztonságot nem tud nyújtani feleségének önmagán, két erős karján és hitén kívül. Ő az erős férfi, aki nem keze művéből, élete alkotásából (melyeket egyik pillanatról a másikra elveszített), hanem önmagából, személyéből tudta „kitermelni” azt a biztonságot, melyre családjának szüksége volt. Nem roppant össze, nem veszítette el önbecsülését, nem gondolta azt, hogy alkalmatlan az apaságra, hanem tudta, hogy az egyetlen Atya apaságában részesül. Ahogy Mária, úgy a Mennyei Atya sem választ magának mást, jobbat, tehetségesebbet a Fia gondviselőjéül, hogy elkerülje a méltatlan körülményeket. Végül is ennek a nagyszerű férfinek a humora, derűje, önbizalma és kreativitása változtatta át a világ egyik legdrámaibb történetét a világ legszebb történetévé. Az Ő humora és leleményessége avatta a barmok jászlát bölcsővé

A sorozat 8. része ide kattintva elérhető!