Egyéb

Szent József cikksorozat – 6. rész

A sorozat 5. része ide kattintva elérhető!

József, a hivatásos – 1. rész: Józsefnek és Máriának nem volt semmije, még egy kiságya vagy babaruhája sem, de volt szeretete. József mai szavakkal egy „csóringerré” és gyakorlatilag hajléktalanná vált, amikor a népszámlálás miatt el kellett hagynia mindenét, s azt a természetes vágyát, hogy biztonságot, otthont nyújtson feleségének, melyet egy élet munkájával felépített.

Hivatásának tekinthette ácsmesterségét, de mintha az események keresztbe húznák hivatása teljesítésének lehetőségét. József hivatásaként tudta elfogadni a megváltozott körülményeket. Nem az lett belőle, amire egész életében készült. Kénytelen volt elengedni természetes vágyát, hogy magvából támasszon utódot önmagának, aki majd az ő vérvonalát továbbviszi, vagy, hogy más férfiakhoz hasonlóan testi értelemben is házaséletet éljen.

Sokszor a fiatalok túlmisztifikálják a hivatást. Azt hisszük, hogy ha van nálunk jobb, akkor az már nem lehet a hivatásunk, akkor máshol kell keresnünk a helyünket. Nagy tévedés. Nem az a hivatásos, aki mindenkinél jobbat, többet tud nyújtani valamiben, hanem, aki választ valamit, s abban teljes szívvel nyújtja azt, amit csak tud. Szűz Mária nem tudott babakelengyével szolgálni a kis Jézusnak, aki elég méltatlan körülmények között, hideg istállóban született. Jézus nem perelte be később az ombucmannál nevelő Apukáját emiatt. Lehet, hogy el is vették volna apjától, hogy gyámság alá helyezzék a kisfiút, mert apja „homályos” angyali szózatnak engedve Betlehemből nem hajlandó hazatérni élete munkájával felépített otthonába, Názáretbe, hanem újabb 4 évi hajléktalan életmódba „kényszeríti” családját, ráadásul a zsidóság esküdt ellenségeinek, Egyiptomnak területére disszidálva.

A sorozat 7. része ide kattintva elérhető!