Egyéb

Szent József cikksorozat – 5.rész

A sorozat 4. része ide kattintva elérhető!

József, a Szűz Apa: Tudjuk, hogy mind Szűz Mária, mind Szent József Dávid király családjából származik, ahol a szentség és a bűn, a nagyra hivatottság és a középszerűség keveredett, mégis ebbe a családtörténetbe testesült bele az Isten. Józseffel és Máriával ebben a családban egészen új történet kezdődött. Velünk is bármikor kezdhet egészen újat az Isten, bármilyen adottságokkal rendelkezzünk is. Soha nincs alkalmatlan helyzet vagy alkalmatlan idő arra, hogy az Ige megszülessen bennünk, közöttünk.

Tudjuk, hogy Szűz Mária természetét nem érintette a bűn, és, hogy Jézusnak az emberi természetét a Szentlélek egészen Mária véréből formálta, és Szent József nem volt vér szerinti apja Jézusnak. Azt is tudjuk, hogy József mindvégig megőrizte Mária érintetlenségét, akit emiatt teológiailag Szűz Apának nevezhetnénk. Azt szoktuk mondani, hogy József csak nevelőapja volt Jézusnak, de a Szentírás nem használja Józsefre ezt a kifejezést. Az emberek Jézus apjának nevezték Őt: „Nem Jézus ez, Józsefnek a fia, akinek ismerjük apját, anyját?” (Jn 6,42) Józsefet Jézus előtt „atyád”-nak nevezte Szűz Mária is, amikor a templomban, elvesztése után rátaláltak. József a szó legnemesebb értelmében Jézus valódi, bár nem vér szerinti apja volt: sajátjaként szerette a Fiát, aki a saját feleségétől született. Ez a közvetlenül Istentől kapott apaság messze felülmúl minden természetes apaságot. Jézus pedig jobban Szent József gyermeke volt, mint bármely örökbefogadott vagy akár természetes apa gyermeke.

Jézus nem másik férfitól, nem idegen házasságból, hanem Szent József és Szűz Mária házasságában született, jóllehet „nem férfi magvából”, hanem a Szentlélektől. Amikor ugyanis a Szentlélek beárnyékozta Máriát, ő már jegyese volt Józsefnek. A zsidó jog szerint a jegyesek már házastársaknak számítottak, de még nem költöztek össze és nem éltek házaséletet. Továbbá, ha már egy örökbe fogadott gyermeket is az örökbefogadó apától származtatnak, és róla neveznek el, mennyivel inkább egy saját házasságból született gyermeket. (Vö. II. János Pál: A Megváltó Őrzője)

A sorozat 6. része ide kattintva elérhető!