Egyéb

Szent József cikksorozat – 4. rész

A sorozat 3. része ide kattintva elérhető!

József, az imádkozó férfi – 2.rész: Az igazi férfi jobban szereti szerelmét, mint amennyire kívánja, s tud várni a házasságig. Nem ösztönlény, hanem ura önmagának. Talán József sem úgy tervezte, hogy ne legyenek saját gyermekei, és élete végéig szűz legyen, de pont azért, mert igazi férfi volt és hihetetlenül szerette Máriát, ezért hagyta meg mindvégig érintetlenül a titkával, s ezért tartotta tiszteletben szűzi fogadalmát. Így válhatott a Megváltó őrévé és erős férfivá, akire a Szűz Anya mindig támaszkodhatott, s akinek egész lelkét kitárhatta.

Aztán ez a férfiú érzékeny az Isten indításaira, meg tudja hallani az angyal üzenetét, mert imádságos ember. Nem gondolja, hogy ez a feleségének a női hobbija, mert neki úgyis jobban megy az imádság. Sok férfi egyfajta kisebbségi érzésből úgy gondolja, hogy a nőknek jobban megy a kitárulkozás, ezért az ima az valami asszonyi dolog, nem férfinak való. Szent József tudja, hogy a férfi egyedülálló imádkozó, Isten tervének megvalósításához még a legszentebb Szűz Anya sem elég, van, amit Isten csak a férfiszíven keresztül tud végbevinni. József mint családfő nem esik abba a hibába, hogy feleségére hagyja a vallásos dolgokat. Tudja, hogy neki kell az első imádkozónak lenni a családban, tudja, hogy neki kell meghallania Istennek a családra vonatkozó vezetését. Zsidó családban az apa vezette az imádságot, és tanította fiát a Szentírás ismeretére.

Az igazi férfi képes döntéseket hozni, felelősséget vállalni, határozott, és a tettek embere, nem a puszta szavaké. Szent Józsefnek egyetlen szava sincs feljegyezve az Evangéliumban, de cselekvések egész sora igen: fölkelt, cselekedett,magához vette, fogta a gyermeket és Anyját, elköltözött…

A sorozat 5. része ide kattintva elérhető!