Archívum

M&M – Avagy MédiaMissziós képzést tartottunk

Október 30-31-én tartottuk a 2013 elején indult Önkéntes MédiaMissziónk második képzési alkalmát, mely ifjúsági oldalunk, a mente.hu mögé szerveződik egyházmegyei fiatalokból. Vácott, a püspökség Galamb utcai épületét vettük birtokba mintegy negyvenen.

Az első nap nagyon tartalmas volt, a honlapszerkesztésen, kreatív íráson át a szép beszéden és helyes kamerakezelésen keresztül a számítógépes utómunkálatokig mindenbe belekóstolhattunk kicsit.

A képzést in medias res kezdtük, hiszen az első előadónk Tomasevics Zorka, neves szinkronrendező volt.

1Rögtön meg is tudtuk mindannyian, hogy igazából nem tudunk szépen magyarul beszélni. Így belevágtunk a helyes beszéd gyakorlásába egy légzőgyakorlattal, amely segítségével végül egy levegővel fel tudtunk olvasni egy ötsoros bővítményt. A tüdőnk után bemelegítettük az ajkainkat is, majd egy sor bele-bele-ba, bele-bele-bá után 5 másodperc alatt sikerült a veteményeskert összes zöldségét is felsorolnunk szépen hangsúlyozva.

Végül megnyugodtunk, hogy nem baj, ha gyorsan beszélünk, amennyiben nem felejtünk el artikulálni közben. Tehát már csak artikulálni kell megtanulni. 🙂

Dér András (filmrendező, operatőr) is elfogadta meghívásunkat Mente Médiamissziós képzésünkre. Az előadás keretében mesélt életpályájáról, arról, hogy a fényképészet iránt érdeklődő diákból mára hogyan vált elismert filmrendezővé.

Megtudhattuk, hogyan is működött a filmgyártás, a filmrendezés a ’80-as években, mindemellett Szépleányok című híres dokumentumfilmjéről is sok érdekességet hallhattunk.

Dér András azok közé a filmrendezők közé tartozik, akik munkájuk során a katolikus értékrendet képviselik. Ezért is lehet példa számunkra. Sok mindent hoztunk magunkkal az előadáson elhangzottakból, de talán a záró mondatok a legfontosabbak számunkra. Ne azért, és ne úgy csináljunk egy filmet vagy bármilyen alkotást, hogy az x-nek és y-nak tetsszen vagy hogy minél több bevételt hozzon számunkra, hanem az alkotás során az örök értékeket keressük! Ne egyes embereknek és ne az aktuális divatnak akarjunk megfelelni, hanem mindig a végtelent nézzük, azaz magát Istent, és az Ő számára értékeset alkossunk, mert ezek az alkotások lesznek örökérvényűek.

Dér András előadását követően 3 fő részből állt a képzés: a 3 kisebb szekció (újságírás, fotózás, kamerázás/vágás) azt hivatott betölteni, hogy a médiamissziós képzésre ellátogatók megtanulhassák a saját érdeklődési területükhöz legközelebb álló kommunikációs „fogások” legalapvetőbb csínját-bínját.

1420214_608389439219942_2026690710_nA videós szekció első meghívott gyakorlati előadója Pilipowski Tamás volt, aki az elmúlt közel egy évtizedben több kisebb és nagyobb televíziónak is készített műsorokat. Saját maga által készített videó anyagok segítségével mutatta be a fiataloknak a rövid, velős, de azzal együtt is hatásos, lényegre törő videó anyagok szerkesztési elveit. A fiatalok aktívan bekapcsolódtak Tamás prezentációjába, így nem csupán nézőként, hanem kérdezőként is próbálták a lehető legtöbbet megtudni a témáról.

Ezt az előadást követte Czinege Gábor és Verőcei Gábor gyakorlati prezentációja az alapvető kamerakezelésről és kameraismeretről, melyre az egyházmegyei munkák során mindenkinek szüksége lehet a későbbi hetekben, hónapokban.

Utánuk Bazsik Ádám következett, aki egy online ifjúsági videós csatorna, a TVShoeShine (TVSS) vezetője. Előadásában ismertette a saját tevékenységüket (a TVSS a MédiaMisszió egyik alapító csapata), majd beszélt az általuk elvárt videók stílusáról, a szükséges kommunikációról és segítségnyújtásról. Ádámot is nagyon sokan faggatták az előadását követően.

A videós szekció utolsó előadója a vacsorát követően állt, illetve ült a pódiumra: Leskó Róbert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzős hallgatója, prezentációja az After Effects nevű program néhány alap funkciójának bemutatására szorítkozott. Ez a program mostanában nagy érdeklődésnek örvend a fiatal multimédiások és filmkészítők körében, hiszen segítségével látványos módosításokat lehet végrehajtani a videókon. Így talán nem is csoda, hogy síri csendben hallgatták és nézték Róbert igazán látványos ismertetését.

2Az újságírótanoncok estéjét Gégény István zárta, aki alaposan meglepte szerkesztőségünket. Ugyanis az interjúkészítés gyakorlatához Miklós püspökünket kérte fel riportalanynak. Így testközelből láthattuk, hogyan kell jól kérdezni, reagálni az egyes szituációkban, beszédhelyzetekben. Püspök atyánk nagyszerű és gyakorlott riportalanynak bizonyult, köszönjük a segítségét, ezúton is.

Végül elmélyedtünk a kreatív kommunikáció rejtelmeiben, és beszéltünk az olvasók megváltozott szokásairól, valamint, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe egy cím vagy egy bevezető írása során. Ugyan másfél óra alatt nem lehet megtanulni jól írni, de Pisti segített nekünk megmozgatni a kreatív agyféltekénket, és mutatott egy irányt a beszámolóink készítéséhez.

3A második nap gerincét egy médiás akadályverseny adta, ahol mindenki minden területen kipróbálhatta magát – a gyakorlatban is. Az öt állomáson egy médiás érdekességekből álló tesztet töltöttek ki a résztvevők, interjút készítettek az utca emberével arról, hogy mit gondolnak Ferenc pápáról. Fotót készítettek, melynek témája: szerelem a harmadik szemszögéből, plakátot gyártottak, és megadott szavak segítségével cikket írtak az együtt töltött másfél napról. A képzés végén pedig közösen értékeltük ki az elkészült alkotásokat, így sokat tanulhattunk saját hibáinkból is – már amikor abba tudtuk hagyni a nevetést. 🙂

Zárásként két új médiás tanoncunktól idézünk:

„Spontán leszólítani embereket az utcán és Ferenc pápáról kérdezni őket? Simán. Fotókat készíteni a Dóm előtt „Szerelem a harmadik szemszögéből” témakörben? Simán.”  (Bianka)

„Köszönöm Mindenkinek ezt a két napot!! 🙂
Sokat tanultam, sokat nevettem, és örültem, hogy ennyi jófej ember között lehettem. :)” (Vera)

Önkéntes MédiaMissziónkhoz folyamatosan lehet csatlakozni, bátran keressetek minket a sz.szandi@gmail.com, cseri.sara@gmail.com címek valamelyikén!

Képeket itt találtok.

Írták: Sztankó Szandra, Verőcei Gábor, Gyetván Renáta, Cseri Sára