Van egy kérdésem

„Isten szívat engem…”

„Hiába próbálok rendesen élni, Isten mégis szívat. Akkor mi értelme van törekedni a rendes életre, ha úgyis csak rosszat kapok és hiábavaló az egész fáradozás?”  Tette fel a kérdést valaki.

Isten, aki szívat Téged, nem létezik. Ilyen Isten egész egyszerűen nincs. Ebben az Istenben én nem hiszek. Tehát az első, amit tisztáznunk kell, hogy az az isten, akit Te itt megfogalmaztál (s akiben félő, hogy olykor talán hiszel is), az egy démoni halál-isten, egy bálvány. Egy ilyen elképzelés nagyon torzult istenkép lenne, ami gyógyulásra szorul.

Kérd és szomjazd Istent, hogy mutassa meg igazi arcát és szeretetét! Tekints Jézusra és az Ő keresztjére! Amit ott látsz, az a szeretet, olyan az Isten. Jézuson keresztül szemléld az Istent, s ne a saját keserűségeiden, kudarcaidon, félelmeiden, csalódásaidon keresztül. Olvasd az Evangéliumot, s szemléld az Evangéliumok Krisztusát! Menj el egy lelkigondozóhoz, aki segít dolgoznod istenképeden, s azokon a feldolgozatlan, fájdalmas tapasztalatokon, amelyek ennek hátterében állnak. Ami a kérdésed második felét illeti: mi értelme volt Jézus keresztjének? Egy emberileg nézve kudarcba fulladt élet. Minden rosszul sült el. Tanítványai szinte mind elhagyták, elárulták, egész műve romokban hevert. Úgy tűnt, nem volt érdemes jónak lenni, s mindenkit szeretni. Végül mégiscsak igaza lett Jézusnak. Az nevet, aki a végén nevet. Amit a Sátán Jézus tönkretételére tervezett, az lett az ő totális veresége. Mikor a Sátán várta, hogy Jézus kinyögje utolsó szavát, melyben ismerje el, hogy veszített, Jézus félelmetes méltósággal csak ennyit mondott: „Beteljesedett!” Ami annyit jelent: győztem, mindennek értelme van, s nem cél nélkül történt, hanem egy magasabb rendű isteni szeretettervnek a része. Éppen ez a szeretet győzi majd meg a világot, s a tanítványokat a halált legyőző szeretet erejéről. A harmadnapra feltámadott Úrért apostolai, a rájuk kilehelt Léleknek, a Szentléleknek a birtokában végül a 12-ből tízen életüket adták.

Elismerem, néha nagyon hosszú az éjszaka, s az a három nap a sírban, amíg úgy tűnik, Isten hallgat, de kérlek, tarts ki a jóban, s a szeretetben, mert lesz feltámadás, s a hajnal felragyog. Köszönöm, hogy a szeretet és jóság fényét hozod a világba még akkor is, ha körülötted éjszaka van. Egyetlen kis fény elég, hogy egy sötét szobában a tárgyak körvonalazódjanak. A te szereteted sokaknak lesz elég, hogy fényt, reményt és melegséget hozzon az életükbe, csak kérlek, tarts ki, amíg éjszaka van!

Farkas Laci atya