ImahadjáratLelkiségNyár 2017

Rózsafüzér – mire jó?

Többen óckodnak ettől a látszólag unalmas, monoton és kötött imaformától. Koncentrációt igényel, figyelni kell, nehogy véletlenül tizenegyszer is elmondjuk az Üdvözlégyet, stb. Elhíresült a vicc, miszerint a rózsafüzér a legjobb közbenjáró imádság. Mert ha közben nem járok, tuti bealszom… 🙂

Csakhogy sokan vannak, akik az előítéletek ellenére kedves, vagy akár kedvenc imájuknak tekintik a rózsafüzért. Mi lehet ennek az oka? Motivációként megosztanánk pár gondolatot, alul pedig néhány régiós fiatal személyes tapasztalatát olvashatjátok:

Sátán gyűlöli Máriát
A Rózsafüzér imádságban Mária segítségét kérjük, hogy imádkozzon velünk és érettünk. Mária az a személy volt, aki földi életében Jézust a szíve alatt hordozta, s hitünk szerint ezért Isten őt előre megőrizte az áteredő bűntől, ráadásul életében sem döntött soha a bűn mellett. Ez azt jelenti, hogy a Sátán két emberen nem tudott kifogni: Jézuson (aki isten és ember egyszerre) és Márián. Az az Ördögnek nem nagy pofon, hogy Isten Fián nem tudott kifogni, mégis csak Isten. De hogy egy egyszerű emberen? Emiatt gyűlöli Máriát. Ezt sejtetik a Biblia legelső sorai (,,És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az õ magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod.” /Ter 3,15/) és legutolsó lapjai (a napba öltözött asszony és a sárkány /Jel 12,1-6/) sőt, még a katolikus ördögűzők tapasztalata is.

Elimádkozása alázatra tanít
A Rózsafüzér az angyali üdvözlet szavai által eszünkbe juttatja Mária ártatlan, mégis bátor válaszát: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” /Lk 1,38/ Az Úrnak való teljes átadottságot tanúsítják ezek a szavak. Mária biztosan sejtette, mi vár rá: házasságtörés gyanúja, kiközösítés, megkövezés. Későbbi élete folytán Mária Jézus iránti hűsége tanúsította az alázatos hozzáállást a lehetetlen helyzetekben is: a Kánai menyegzőn is csak annyit kér, hogy „Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” /Jn 2,5/, aztán elfogadja, amikor Jézus felnőttként visszautasítja /Lk 8,20/, ott van a kereszt alatt, sőt, Pünkösdkor is az apostolokkal imádkozik, ahogy Jézus kérte. Amikor imánkban Máriával együtt fordulunk Istenhez, Mária alázatát is eltanulhatjuk, ami szemben áll az önmagunkat ajánlgató, dicsérgető, másokat lenéző, széthúzást szító magatartástól.

,,Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát.” /Mt 11,29/

Ha a témával kapcsolatban szívesen olvasol még, mélyedj el a 2017-es év nyári táborának témájában.
Itt hozzáférhetsz: Isten levele: Mária. Ennek négy altémája ízelítőként:

  • A „kegyelemmel telítettség” öröme – Szűzanya a gyermek Jézus mellett
  • Mária a hit zarándokútján: Jézus nyilvános működése idején
  • Mária a remény Anyja: Jézussal a kereszt alatt
  • Mária a Szép Szeretet Anyja: Jézus Lelkétől vezettetve (Pünkösd misztériumában)

Emellett letölthetők kiegészítésként:

  • II. János Pál pápa Krisztusközpontú Rózsafüzér elmélkedése
  • Máriajelenések, magánkinyilatkoztatások

Ha pedig megismerkednél a Rózsafüzér elimádkozásának módjával, megtalálod itt és itt!

A klasszikuson kívül többféle Rózsafüzér is elterjedt. Ezek közül az irgalmasság rózsafüzére szintén sokunkhoz közel áll.

  • Az irgalmasság rózsafüzére itt elérhető.

Régiósok tanúságtételei:

(A diszkréció kedvéért név nélkül.)

1) A madridi ifjúsági világtalálkozón vettünk részt. A szervezők étkezési kuponokat osztottak ki, amelyek bizonyos éttermekben feljogosítottak minket ingyenes étkezésre. Kaptunk egy térképet is, amin szerepelt több ilyen étterem is, bár mindegyik nem volt feltüntetve. Egyik alkalommal már nagyon éhesek voltunk. Addigra már több, mint egy órája kerestünk egy éttermet, ahol elfogadják a kuponunkat és ahol maradt is még az ifjúsági találkozó résztvevőinek szánt menüből. Kezdtünk aggódni, amikor eszünkbe jutott, hogy kérhetnénk Mária közbenjárását. Belekezdtünk egy tized rózsafüzérbe. Mire befejeztük, alig mentünk pár lépést, és egy olyan étteremmel találtuk szembe magunkat, aminek a bejárata oldalfalán egy nagy Mária mozaik volt található. Hihetetlen tapasztalat és óriási bizonyosság volt ez Mária anyai gondoskodásáról. Később Krakkóban hasonló cipőben jártunk. Bár Mária kép ezúttal nem volt, de egy olyan helyet találtunk, ahol – igaz sok várakozás után, de – kiadós pizzát kaphattunk. Ezt a többiek, akik nem tartottak velünk, sajnos nem mondhatták el magukról.

2) A 2017-es év egy sorsdöntő időszak volt a MenteMisszió életében, hiszen egy új ifjúsági lelkész lett kinevezve. Azonban ez a kinevezés számtalan nehézség árán történt csak meg, amiben sorsdöntő szerepe volt azoknak akik imádkoztak az ifjúságért. Én is ezek az emberek közé tartozom, egészen a 2017-es nyári tábortól kezdve, amikor elvállaltam, hogy elimádkozom naponta egy tized Rózsafüzér-t a Mente egységéért. Ennek a feladatnak igyekeztem eleget tenni, és láss csodát, az akkori nehézségek megoldódtak és az új ifjúsági lelkész alázattal vezeti a rábízottakat. Ez a tapasztalás megerősített engem a Rózsafüzér imádság erejében.

3) Egy alkalommal otthonról Budapestre utaztam, s a buszon megpillantottam egy csinos lányt. Úgy tűnt, van is mellette üres hely. A szívem kalapálni kezdett. Csak egy „gond” volt: akkor már jegyben jártam. Nem voltam meggyőződve arról, hogy helyes, vagy helytelen lenne-e mellé ülni, hiszen a szépsége miatt még nem kellene senkit kerülnöm, de végül Isten megmentett: a táskája kellő helyet foglalt el, és nem is tudtam mellé ülni. Kicsit hátrébb a másik oldalon viszont éppen volt hely, oda leültem. Hamarosan az előttem levő hely megüresedett, mire a lány úgy döntött, hogy odaül elém. Folyamatosan az ablak felé forgolódott, és az volt a sejtésem, hogy a szeme sarkából engem figyel. Gondolkodtam, hogy ne szólítsam-e meg. Végül erőt vettem magamon, és belekezdtem egy tized rózsafüzérbe. Istentől józan észt szerettem volna kérni. Ahogy imádkoztam, egyfajta csodának lehettem szemtanúja: a felhevült állapotom már a harmadik-negyedik üdvözlégy után csillapodni kezdett, a végére teljesen el is múlt. A lány pedig valamiért felhagyott az oldalra forgolódással. Mintha ő is épp akkor unta volna meg az érdeklődést. Másoknak ez talán bagatel dolognak tűnhet. Én hálát adok a Szeplőtelen Szűznek, aki ott és akkor megvédett attól, hogy valami butaságot csináljak. Isten kegyelméből az utazás végén láthattam, ahogy leszáll, és rágyújt. Én pedig sosem kedveltem a cigizős lányokat… 🙂

4) Én és a rózsafüzér
15 éves voltam, amikor szembejött velem a lelki adoptálás lehetősége, ahol kilenc hónapon keresztül imádkozok egy gyermekért, akit nem ismerek és a szülei nehezen fogadnak el, esetleg azon gondolkodnak, hogy elvetetik. Ennek az imának a része a napi egy tized rózsafüzér. Egészen 2016. tavaszáig folyamatosan imádkoztam a gyerekekért. kilenchavonta egy újat véve a szárnyaim alá. Ez 11 gyermeket jelent. 11 gyermek van a világon valahol, akik az én hűséges imáimnak köszönhetően élhetnek. 2016. tavaszán elmaradt ez az ima az életemből. Kerestem az utamat. Mit imádkozzak? Nem találtam sehogy se a helyemet. 2018. augusztusában, mikor már nagyon küzdöttem azzal, hogy nem tudom, hogy mégis hogyan imádkozzak, egy este megszólalt a férjem, hogy ott az adoptálós ima, azt hitte, hogy az az én utam. Abban a pillanatban teljes nyugalom töltött el, és fellélegeztem, hogy igen, ez hiányzott az életemből. Az adoptálós ima, a napi tized rózsafüzérrel. Olyan békesség vett körül abban a pillanatban, hogy az leírhatatlan. Másnap el is kezdtem az én 12. lelki adoptált gyermekemért az imát.
Szűz Mária, magyarok Nagyasszonya könyörögj érettünk!

Ha neked is van hasonló történeted és szívesen megosztanád velünk, írj az ifiiroda@vaciegyhazmegye.hu címre!