Nyári táborainkTisza

Ilyen volt a 2021-es Tiszás tábor Szent Józseffel

A sok online eseménnyel teli tanév után, megrendezhettük idén is a Tiszás tábort! Fogadjátok szeretettel Varga Ildikó tiszaföldvári hittanár és Jászgulyás Ádám táborozó beszámolóját! A tábor képeit ITT tekintheted meg, a táborzáró képvetítést pedig ITT.

2021. augusztus 2-8. került sor a Tiszamenti Nagyboldogasszony Közösség szokásos évi nyári táborára a tiszaföldvári Szent István plébánián. Idén a tavalyihoz hasonlóan családias létszámmal (kb. 60 fő) tudtuk eltölteni ezt az egy hetet. Ebben az évben Szent József személye került a régiós táborok középpontjába. „József erre fölébredt álmából és úgy tett, ahogy az Úr angyala parancsolta”– ez lett idei táborunk mottója. A táborba való megérkezés után bele is vetettük magunkat ebbe az izgalmasnak ígérkező lelki utazásba. Volt minden, ami csak egy jó tábor indulásához kell: ismerkedős játék, tábornyitó szentmise, szabályismertetés, kiscsoportos beszélgetés és első napunk zárásaként tábortűz is.

A tábor másnapja is nagyon sok izgalmas programot ígért nekünk, amellett, hogy megmaradtak a ,,szokásos” tábori események ezen a napon sok újdonság is várt ránk. Megismerkedhettünk egzotikus állatokkal (kígyó, skorpió, óriás csiga stb.) egy táborlakó társunk jóvoltából, valamint csúszhattunk kötélpályán is. De a nap egyik csúcspontja egy találkozás volt, mégpedig Marton Zsolt püspök atyánkkal. Nagyon köszönjük neki ezúton is, hogy szakított ránk időt és ellátogatott hozzánk. Természetesen az aznapi szentmisét püspök atya celebrálta és még velünk is vacsorázott, ahol közelebbről megismerhettük. A napunk másik fénypontja a kiscsoportos szentségimádás volt, ahol pedig magával az Úr Jézussal találkozhattunk.

Szent József személye a róla elhangzott előadások és imák által került hozzánk közelebb. Valamint minden napra kaptunk egy mottót vagy feladatot, ami lehetővé tette, hogy mi is József nyomdokait kövessük. Segített a vele való ismerkedésben a Szent József játék is.

A tábor alatt lehetőségünk volt sportolásra. A legnépszerűbb játékok idén is a számháború és a méta voltak. De ha valaki inkább ,,kézműveskedésre” vágyott arra is volt lehetősége. Idén újdonságként rózsafüzéreket készíthettünk, pólókat és táskákat batikolhattunk, de még a gyertyaöntés rejtelmeiben is elmerülhettünk.

Már hagyománnyá vált, hogy a Tiszamenti Nagyboldogasszony Közösség tehetséges zenei érzékkel megáldott fiataljai – a Tisza Band – koncertet adjanak a táborlakóknak és a helyi híveknek. Idén sem volt ez másként.

Természetesen a testi és szellemi feltöltődés mellett a lelkünket is tápláltuk. A minden napos szentmisék mellett volt lehetőség a csoportos szentségimádáson túl egyéni csendes percekre is. Idén újdonság volt a pénteki bűnbánati napon tartott csendes óra, amely nagyon ,,hatékonynak” bizonyult. A pénteki nap mindig különleges a tábor lakói számára, úgy is mondhatnánk a lelki feltöltődés csúcsa. Ekkor van lehetőség böjtölni és szentgyónást végezni, lelki beszélgetni. Az estére pedig a közbenjáró ima teszi fel a koronát.

Mostani táborunkban az időjárás is kegyes volt hozzánk, hiszen változatos volt egész héten. Olyannyira, hogy felülírta terveinket és a strandnapot át kellett helyeznünk egy másik napra, mivel az eredeti napon viharos időjárást kaptunk. De pontosan ez az egyik jó a ,,Tiszában”, hogy nem esünk kétségbe, hanem rugalmasan alkalmazkodunk a körülményekhez.

A tábor végéhez közeledve mindenki izgatottan várta az idei záró est produkcióit, amelyek most sem okoztak csalódást és mindenki jól szórakozott. A szokásos képvetítés mellett, amely az elmúlt egy hét pillanatait idézte fel még egy pince ,,party” is várta a szórakozni vágyókat tánccal. Esti finomságként pedig osztatlan sikernek örvendett a gofri és a palacsinta.

Az utolsó napi záró szentmise és ebéd már a búcsúzás jegyében telt. Összességében ismét egy fantasztikus tábort zárt a ,,Tiszás” régió, amelyet köszönhetünk a régiófelelősöknek és minden segítő kisebb testvérnek. De ezúton szeretnénk ismét megköszönni mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a táborunk gazdagabbá tételéhez. Elsősorban püspök atyának, hogy ellátogatott hozzánk, Lédeczi Dénes esperes atyának, minden atyának, aki megfordult nálunk akár misézni akár a gyóntatásban segíteni, házi gazdáinknak Kovácsik Antal plébánia szervező diakónusnak és családjának, mindenkinek, aki bármilyen módon támogatta a tábor létrejöttét. De legfőképpen az Úrnak vagyunk hálásak, hogy egész héten velünk volt és megáldotta tevékenységünket. Deo Gratias!

Varga Ildikó Klára, tiszaföldvári hittanár

 

Még csak második Tiszás táboromban voltam ezen a nyáron, de a tiszaföldvári plébániára érve már otthon éreztem magam. Tudtam, hogy remek társaság mellett egy újabb lelki ajándékokban gazdag hetet tölthetek a táborban.

Az első nap a találkozások és az ismerkedés jegyében telt. Ekkor ismertük meg a tábor fő témáját: Szent József nyomában. Számomra ez a téma különösen érdekes volt, hiszen keveset tudunk róla és kíváncsi voltam , hogy tud majd egy egész hetes témát nyújtani számukra.  Számos előadás, közös beszélgetések és prédikáció után azonban nagyon közel került hozzám ezen szent élete és személye. Ezekből a kiscsoportos beszélgetések tetszettek a legjobban. Minden alkalmat énekkel kezdtünk és remek hangulat mellett dolgoztuk fel az aznap elhangzottakat. Ezután játékkal zártuk csoportot. A keddi nap fénypontja a szentségimádás volt. Ez egy olyan alkalom volt ahol nagyon közel tudtam magam érezni Istenhez. A szerdai és a csütörtöki napból leginkább a táborozókkal együtt töltött közös röplabdázás, métázás, batikolás és a rózsafüzér készítés és az esti koncert  tetszett. Ezután következett a pénteki nap, amely mély lelki elmerülést adott. Ezt mindenki nagyon lelkiismeretesen vette. Sokunk vállalta  a víz és kenyér böjtöt. Ezt a gyóntatás, közös játék majd a csendes óra követte.  A napot a közbenjáró imák zárták. A szombat az önfeledt együttlétről szólt. A  városi strandon eltöltött délutáni órák mindenki számára kellemes időtöltés volt. Végül a következett számomra a hét fénypontja , ami a kiscsoportok előadása volt. A tábor utolsó napja a zárómisével és az elbúcsúzással zárult.

Mindent egybevéve nagyszerű hetet tölthettem el a Tiszás táborban. Lelkileg feltöltődve és számos élményt szerezve. Remélem még sok ilyenen vehetek részt.

 

Jászgulyás Ádám, táborozó