Médiamissziónk

Nem kell a rizsa

A kreatív írás témájával vette kezdetét a Mente Médiamisszió képzési sorozata. Előadónk, Gégény István kommunikációs szakember házi feladatként arra kérte a résztvevőket, írásban összegezzék élményeiket. Ezekből szemezgettünk.

kepzes01-0557Hogy mit csináltál hétvégén? ­ Hát tudod, van ez a médiamissziós képzés… Igen, ez ilyen egyházi dolog, de azért nem csak erről szól. Mondjuk amikor egy bibliai történetből kellett mai nyelven cikket írni, az elég vicces volt.

Egy missziónak (küldetésnek, elhivatásnak, feladatnak, megbízásnak) az elsődleges feladata valaminek a terjesztése, hirdetése. Szavakkal, tettekkel, írásban, a dzsungelben vagy az internet vadregényes tájain. A misszionáriusok az örömhírt viszik valahova, valakiknek. Nem emlékszünk mindegyikük nevére, tetteire, csak azt tudjuk, hogy általuk szépen lassan jobb lett a világ.

Mi, fiatalok mindig kicsit „missziósok” vagyunk, mert tőlünk függ, hogy milyen lesz a generációnk, mi még tudunk változni, változtatni. Az idősebbek által mindig is hangoztatott „ezek a mai fiatalok” és „bezzeg az én időmben” között csendesen megjegyezném, hogy nekünk igenis számít, hogy miről és mit olvasunk. Nem szeretnénk megvezethetőek, átverhetőek, igénytelenek lenni. Szeretnénk megteremteni egy olyan hírfórumot, ami hiteles, színvonalas és minőségi, fiataloktól és fiatalokról. Az, hogy ezt a missziót majd felnőve folytatjuk-­e, hogy a mi kis adótornyaink egyre nagyobb helyre sugározzanak és például szolgáljanak kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt, csak rajtunk áll.

Fanni

* * *

Az előadásokon kívül interaktív feladatokban és játékokban is részünk volt. Ezek segítségével az elmélet mellett egy kicsit a gyakorlati oldalát is megtapasztalhattuk a korábban hallottaknak. Többek között megtanultuk, hogy az újságíráshoz nem elegendő a lelkesedés, vagy tehetség, hanem ennél fontosabb kritériumoknak is meg kell felelnie annak, aki igényes, színvonalas cikket szeretne kiadni a kezéből.

Dóra

* * *

kepzes01-0455November 21-én nagy dolog vette kezdetét. A Mente Média Misszió két éves „guru” képzésének indító hétvégéje került megrendezésre Budapesten, a Mária Missziós nővérek rendházában. A cél, hogy a résztvevők négy hétvége alatt megismerkedjenek a média különböző területeivel, átfogó képet kapva a Váci Egyházmegyén belül működő tömegkommunikációs eszközökről, és tudásukat saját régióikban szolgálat formájában kamatoztassák.

Lelkesen érkeztünk péntek délután a helyszínre, ahol megismerkedtünk egymással, a MMM-mel, játszottunk, pizzát ettünk, beszélgettünk, imádkoztunk, aludtunk, korán keltünk, és meghallgattunk egy rendkívül izgalmas előadást Kámán Verától, a HungaRion szerzett kommunikációs tapasztalatairól, továbbá Gégény István újságíró segítségével a kreatív írás fortélyaiba is belepillanthattunk.

A hétvégét, azt hiszem, mindenki az értékes napok fiókjába helyezte. Emlékeinkben gyakran elővesszük, forgatgatjuk, hiszen ez a képzés csak egy kezdet. Küldetést kaptunk, és feladatot vállaltunk. Médiásként építeni régióinkat, Egyházmegyénket, Isten országát. Ámen.

Panni

* * *

Az első képzéses hétvége a cikkírásról szólt, ahol egy meghívott előadónk volt. Gégény István, aki író, újságíró, énekes és teológus is egyben, nagyon ügyesen és érthetően felvázolta nekünk a dolgokat, és pár szókincsgyarapító és koncentrációt fejlesztő játékot tanított meg nekünk. A végén 10 perc alatt kellett volna kreálnunk egy cikket a szentírás egyik részéről, azt is picit átalakítva. Összesen négyen tudták megírni és felolvasni mindenki előtt, viszont ők nagyon ügyesen, fantáziadúsan és kreatívan dobták össze a feladványt.

kepzes01-0577Előző nap még csak úgy tudtam elképzelni a hétvégét, hogy egyedül leszek egész végig és el fogok veszni, de mikor beléptem, már akkor kiderült, hogy tiszta Tápió feeling az egész. Mindenki nagyon jó fej volt, és feldobták egymás hangulatát. Az egész… egyszerűen fantasztikus volt. Már túlzottan nagy izgalommal várom a következő alkalmat, amikor ismét együtt lehetek ezzel a kiegyensúlyozott, összetartó és jelentősen kreatív csapattal.

Dóri

* * *

Jó arcok. Jó hangulat. M&M. Kreatívkodás. Közösség. Misszió. Talán így jellemezném a mente.hu médiamissziós képzését.

Sajnos csak a program második napjára jutottam el, de egy valamit biztosan állíthatok Nektek: fantasztikusan és elsősorban nagyon kreatívan töltöttük el együtt ezt a pár órát! Remélem, még sok ilyen élményben lesz részem ezzel a stábbal!

Hajrá mente.hu! Hajrá MédiaMisszió! 🙂

Vera

* * *

Hihetetlen volt megismerni ennyi új arcot. Örülök, hogy részt vehettem a képzésen, és sokat tanulhattam az előadóktól. A közös játékok is jók voltak. Kiemelendő a vacsoránál elhangzó szabály: olyan mellé ülj, akit még nem ismersz! Így sikerült összebarátkoznom sok jó fej taggal. Másik lélekmelengető (szó szerint 😀 ) a gyertyafényes beszélgetés volt. Összeültünk négyen-öten egy asztalnál, és beszélgettünk, közben nasiztunk és finom teákat ittunk. Felejthetetlen hétvégén lettem/lettünk túl, és már nagyon várom a következő ilyen alkalmat! 🙂

Zsuzsanna

* * *

kepzes01-0544Az előadások sorát Kámán Veronika kezdte meg, aki a HungaRió szervezésén keresztül próbálta bemutatni a rendezvényi kommunikációt. Ezek után Gégény István készített fel minket a másnapi képzésre. A napot esti imával zártuk. Másnap elkezdtük a színes írást részletesebben venni. Gégény István a kreatív írásról beszélt, ahol előjöttek olyan fogalmak mint az utcalány szöveg és a koldus szöveg. Ezután újabb ima következett. Miközben dicsőítős dalokat énekeltünk, mindenki befestette a kezét, és ahhoz a ábrához tette a lenyomatot, amit legközelebbinek érez magához. A lelki rész után Cseri Sára tartott bemutatót a mente.hu szerkesztéséről. A záró imánál mindenki egy gyertyát gyújtott, és a Váci egyházmegye térképére tette ahol lakik.

János

 

TOVÁBBI KÉPEK