Ö.K.O.mente

LEN, de MAGasan, hogy is van ez?

Az év első cikkében apró okosságokkal, praktikákkal látunk el titeket. Kiszemeltük a lenmagot, amelyről rövid leírást adunk, és néhány felhasználási módszert is megosztunk veletek…

lenmag1Lenmag: a lenmag gyógyhatása réges-régóta ismert, állítólag már Hippokratész is használta gyógyszerként. A benne található rostok és olajak miatt egyedülállóan széles körben segítség az emberi szervezet számára.

A lenmag egyharmada zsiradék, aminek közel háromnegyed része esszenciális zsírsav, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ez az arány a többi magokhoz és más esszenciális zsírsavakhoz képest kiemelkedően magas. A lenmag gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot.

Mire jó?

Serkenti az agyműködést, hajnövesztő szerként is hallottam már róla, jó székrekedésre, ízületi gyulladásra, csökkenti a gyomorsavat, jót tesz a májnak, szívnek, az esszenciális olaj miatt a rákosoknak szokták ajánlani. A belőle készült olajat használva a hagyományos helyett elkerülhető a koleszterin-lerakódás az érfalakon. De ez csak pár példa, mert még sok mindenre jó.

Hogyan fogyasszuk?

A nyersen préselt olajat könnyebb megemészteni, mint a ledarált magot. Mindkettő formában akármilyen ételhez keverhető finom kiegészítőként, avagy a hagyományos zsír, illetve liszt helyettesítőjeként használhatjuk.

Teát is szoktak belőle főzni, őrölt formában gyorsabban kész, mint ha egészben főzzük. Ekkor akár fél óráig is szükséges lehet forralni, ami sajnos a vitaminoknak nem tesz jót.

Én személy szerint úgy szeretem enni, hogy 2 evőkanálnyi lenmagot beleteszek egy reggelinyi epres joghurtba előző éjszaka, az kicsit felpuhítja, így evés közben már jól rágható, és finom is.

Harka