EgyébLelkiség

5+1 ok, amiért érdemes Jézusnak adni az életed

Keresztényként, vagy keresőként fel-felmerül a kérdés: kell-e Istennek, Jézusnak személyesen felajánlani az életünket?

Egyesek szerint nem kell már ezzel foglalkozni, hiszen meg vagyunk keresztelve, talán elsőáldoztunk és bérmálkoztunk is, és egyébként is jó emberek vagyunk, ráadásul Isten teremtett, szóval ugyan ki máséi lennénk, mint Istené. Mások egyszerűen nem akarják odaadni az életüket, hiszen az az övék, ráadásul Isten adta. Van, aki attól fél, hogy ha Istennek adja az életét, akkor Isten majd papot csinál belőle, vagy szerzetesnővért, esetleg nem teheti azt, amit akar. Az emberek félnek az elköteleződéstől, ami nem is csoda. Egy jó házassághoz is nehéz jó döntést hozni, de akár a továbbtanulási lehetőségek megválasztása is komoly fejtörést jelent, és milyen sokan választanak rosszul. Miért is kell akkor Jézus felé is elköteleződni?

A fentiek ellenére az emberek számítanak Istenre, hogy majd segíti az életüket, és támogatást kapnak tőle, tehát Istentől elvárják az elköteleződést.

Talán azt várják Istentől, hogy oldja meg helyettük az élet problémáit, vagy hogy Isten csak legyen jelen, és támogassa őket, bármit is szeretnének az életben elérni, de ne nagyon szóljon bele a terveikbe.

Eközben sokakról lehet hallani, hogy Istennek adták az életüket, a kormányzást, és Isten olyan helyre vezette őket, amiről álmodni sem mertek, és most boldogabbak, mint valaha. Persze nekik is vannak nehézségeik, de nem mindegy, hogy hogyan és milyen helyzetben tudjuk őket fogadni. Lelki békével, vagy általános elégedetlenséggel? Ha valaki tudja, hogy az a helyzet, ami most adott, Isten kezében van, békével tud benne helytállni a nehézségekben is.

5+1 ok, hogy miért érdemes Istennek adnod az életed:

1. Jézus egyszer már feláldozta érted az életét.
Tudtad? Ha Jézus nem halt volna meg a bűneinkért, akkor bűneink miatt nem juthatnánk a mennybe. Mi sem természetesebb, mint elfogadni ezt az áldozatot, és cserébe Neki ajánlani a saját életünket, hogy Őt követjük, bármit jelentsen is ez.

2. Isten képes elvezetni téged a teljes boldogságra.
Isten szándékosan teremtette a képességeidet, a külsődet, a belsődet, mindenedet. Ha veszel egy sportkocsit, akkor bármennyire jól is hangzik földúton megközelíteni a hegyeket, a sportkocsinak ez nem fog jót tenni. Isten tudja, hogy téged mire teremtett, és biztos, hogy ha meghallod szavát, és engeded Őt, hogy elvezessen oda, ahova Ő hív, akkor boldogabb leszel, mint bárhol máshol.

3. Ez minden komoly kapcsolat alapja.
Ahhoz, hogy egy életreszóló bizalom alakuljon ki egy barátságban, vagy házasságban, elengedhetetlen, hogy folyamatosan biztosítsátok egymást arról, hogy a másik megbízhat bennetek, építeni, táplálni kell a kapcsolatot. Egy jó kapcsolat érdekében nem elegendő azt mondani, amit a székely mond a viccben. Isten nem egy szobor, vagy egy üvegablak, hanem egy (pontosabban három) személy, akik vágynak rá, hogy folyamatos kapcsolatban légy velük.

4. Minden cselekedetünkkel szolgálunk valakit. Legyen hát Istené minden tettünk!
Szent Ágoston (Isten városáról c. könyv) szerint két város létezik a világon: Isten városa és a Sátán városa. Ő úgy gondolja, minden tettünkkel valamelyik várost építjük, a másikat pedig romboljuk. Ahhoz pedig, hogy Isten városát (országát) építsük, Istennek kell ajánlanunk egész életünket. Jézus is mondta: ,,Senki sem szolgálhat két úrnak…” (Mt 6,24)

5. Jó időnként megújítani, amit valahol, valamikor egyszer már kimondtál.
Ha már hívő kereszténynek tartod magad, nincs miért húzódoznod: semmit nem vesztesz, ha újra, tiszta szívvel kimondod, hogy legyen az Övé az életed. Cserébe rengeteget nyerhetsz. Bizonyos élethelyzetekben jó megújítani az elköteleződésünket. Miért ne tehetnénk ezt meg akár minden reggel?

+1. Megerősít abban, aki valójából vagy.
Az, hogy Neki adod az életedet, segíthet, hogy minden napodat azzal a szemlélettel éld, hogy te Isten gyermeke vagy, és Ő visszavonhatatlanul, feltétel nélkül szeret téged. Hatalmas erőt képes ez adni.

XVI. Benedek Pápa így ír erről:

,,Aki beengedi Krisztust, nem veszít semmit, semmit, abszolút semmit abból, ami az életet szabaddá, széppé és naggyá teszi. Nem! Csak ebben a barátságban tárulnak fel valójában az emberi természet nagy képességei… ne féljetek Krisztustól! Nem vesz el tőletek semmit, hanem mindent nektek ad! Aki neki adja magát, megkapja a százszorosát! Igen, nyissátok ki, tárjátok ki az ajtókat Krisztusnak – és megtaláljátok az igazi életet!”

Jézus pedig így:

,,Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem.” (Jel 3,20)

Ha gondolkodsz azon, hogy Istennek add az életedet, érdemes átgondolnod, tudsz-e azonosulni az alábbi imádsággal. Isten az őszinte, igaz döntésedre kíváncsi, nem kell megjátszanod magad. Természetes, ha ezt a döntést most nem merted meghozni. Imádkozhatsz úgy, hogy ezt őszintén megosztod vele, egyúttal kéred a kegyelmet, hogy egyszer ki tudd mondani e szavakat. Nem jó, ha csak eldarálod ezt az imát: ha el szeretnéd mondani, legyen ennek az imának minden szava őszinte szó részedről!

Életátadó imádság:

,,Mennyei Atyám! Köszönöm, hogy szeretsz engem! Bocsásd meg bűneimet és kérlek, adj új életet!
Uram, Jézus! Hiszek benned!  Köszönöm, hogy meghaltál értem, hogy én szabad lehessek! Elfogadlak Téged megmentőmnek, aki tudod, mire van szükségem a boldog élethez. Kérlek, lépj be szívem ajtaján! Ígérem, megtartom parancsaidat és beveszlek a döntéseimbe!
Jöjj, Szentlélek Isten, áradj ki rám, szabadíts meg minden gonosztól és vezess engem mindig a helyes úton! Legyen Tiéd az életem! Ámen.”

Hogyan tovább ezután?

Egy kapcsolat nem az összebarátkozással, de nem is a házassággal végződik. Ez egy új kezdet, egy új, mennyei születésnap lehet a számodra. Az, hogy megígérjük, megtartjuk Isten parancsait, és a döntéseinknél Rá hallgatunk, nem lesz mindig egyszerű feladat, de hiszen melyik életre szóló kapcsolatot könnyű ápolni? Van azonban néhány eszköz, ami segít folytatnod Istennel elkezdett utadat:

  • Rendszeres ima: beszélgess Istennel minden nap!
  • Olvass rendszeresen Bibliát! Javasolt az Újszövetséggel kezdeni, követheted a mindig aktuális napi evangéliumot, vagy haladhatsz egyénileg is az Ige megismerésében.
  • Kapcsolódj be a helyi plébániai életbe! Járj el szentmisére, ahol Krisztus testileg is jelen van az Oltáriszentségben!
  • Keress egy olyan katolikus közösséget, ahol otthonra lelsz és hitben fejlődhetsz! Lehet ez a plébániai ifjúsági csoport, egy katolikus mozgalom, vagy akár a Mente egyik regionális közössége.
  • Ismerkedj a Katolikus Egyház tanításával, amit a Katekizmusban, vagy annak Kompendiumában is megtalálsz internetes, vagy könyv formában. Ez segít hited fejlődésében a Jézussal való utad során.
  • Oszd meg a hited másokkal is!
  • Ha még nem voltál, jelentkezz keresztségre, elsőáldozásra, bérmálkozásra, hogy az ezekkel járó kegyelmekben is részed legyen.
  • Rendszeresen járj gyónni!

Nem kell rögtön az összes pontot elkezdened, de érdemes kiválasztanod kezdetnek néhányat, és lassacskán mindegyiket elkezdened, hiszen mindegyik pont olyan, mint egy kút, ahonnan rengeteg lelki ,,vizet” meríthetsz száraz, ínséges időkben.

Azt senki nem mondta, hogy ez az út egyszerű lesz, de azt Jézus megígérte, hogy ,,Az én igám édes, és az én terhem könnyű.” (Mt 11,30)

Jézus hív. Belevágsz?