Lelki apróMindenkinek

FogalomTisztázás – Pár gondolat Nagyböjtre…

Miért írok erről?

Azt gondolom, hogy keresztény katolikus életünkben számos olyan dolog van, amit már kicsi korunk óta hallunk, azonban sok dolog még felnőtt korunkra sincs tisztázva. Azonban ha ez megtörténne, nagyon sok szempontból szebb és jobb világot tudnánk élni. És nem is kell messzire mennünk, vagy épp nagy dolgokra gondolnunk… Vegyük most példaként a Nagyböjtöt és az arról alkotott képet az emberekben.

Kezdjük hát…

(Hamvazó)szerdán, én is felvetettem a baráti körömben, hogy azért a mai nap mégis csak más, mint a többi, és hogy egy olyan időszak kezdődik, ami tényleg igazán fontos a keresztény ember életében, és nem szabad csak úgy fél vállról venni. Számos visszajelzést kaptam, jót és rosszat is, és az utóbbiakat szeretném egy kicsit rendbe tenni, a jókat pedig megosztani veletek.

Ha beírom Google-be, hogy „böjt”, rögtön a koplalás, az étkezésben való megszorítás és ezek szinonimái jönnek elő.

Először is a böjt nem egy diéta, nem egy fogyókúra, és végképp nem egy méregtelenítéses időszak, amit épp most ki tudok lőni, hogy akkor most úgysem eszek húst, és akkor most az újévi listámról ki tudom majd húzni az egészségesebb életmód pontot. Nem, korántsem erről szól!

A böjt elsődleges célja az, hogy Istenhez közelebb kerülj, az ő terve szerint éld az életed.

Oké! – mondhatnánk ezt büszkén, hogy akkor gyerünk hajrá, és csináljuk. Csak hogy azért ez még sem olyan egyszerű. Meg is mondom, hogy miért.

A böjt nem egy pillanatnyi időtöltés, hanem 40 nap! De miért 40? – adódhat a kérdés. A mély teológiát mellőzve Jézus is 40 napig volt a pusztában, vagy épp Mózes is 40 napig volt fent a Hóreb hegyén. De azt gondolom, hogy itt nem az a kérdés, hogy hány nap, vagy hány hét, hanem az, hogy ezt a hosszabb időintervallumot hogyan és miként használom fel.

És itt feltenném számotokra a nagy kérdést a nagyböjt céljára való tekintettel:

Számodra mi az a dolog, ami az Istenhez való közeledésben meggátol?

Érdemes ezen a kérdésen egy kicsit hosszabb ideig elidőzni, és összeszedni akár egy lapra, hogy mik azok a dolgok, amik önmagukban nem rosszak (hiszen azok ugye a bűnök), de ugyanakkor helyettük, ha egy kicsit jobban odafigyelnénk és átgondolnánk, MÉG JOBBAT is lehetne tenni. Egy nagyon egyszerű triviális példa: ha épp egy fáradt nap után haza érsz, leülsz és megnéznél egy filmet, az önmagában nem rossz, hiszen pihensz és töltekezel. Azonban, ha nem a filmet választod, hanem kimész a szobából és oda mész a szüleidhez/testvéredhez/párodhoz, hogy épp mit tudnál neki segíteni? Vagy épp csak annyit megkérdezni, hogy hogy van, hogy telt a napja? Hidd, el óriási távot teszel meg. 😉 És minden táv egy kis lépésből áll.

Másik rész felől pedig segíthet célul kitűzni, hogy akkor ezek és ezek azok a dolgok, amiket szeretnénk Isten elé vinni, és az Ő segítségét kérni.

Visszatérve pedig az étkezéshez, és a húsmentes napokhoz…

Az egyház nem ok nélkül kéri azt a 2, ismétlem 2 napot szigorú böjti napként tőlünk, katolikusoktól, illetve a böjti időszakban a pénteki napokon a húsmentes étkezést.

Nem árt egy kis tényleges visszafogása az étkezéseknek ugyanis a történelemben már volt rá példa, hogy az emberek képesek voltak annyit enni és mulatozni, hogy kiették magukat a saját készleteikből, vagyonukból, lásd lúdtoll használata. Másik rész felől pedig a római (latin) egyház még tiszta light verzió, ha lehet így nevezni, a keleti egyházhoz képest, ahol abszolút nem esznek semmi féle állati eredetű ételt,  és így legtöbbször marad a kenyér és a víz.

Ugyanakkor még mielőtt megostoroznátok nincs azzal sem baj, ha tényleg oda figyelsz, és jobban átgondolva étkezel, fittebb, sportosabb életmódra váltasz, és az alvásidődet is rendbe szeded. Mert ezek valóban szép és valahol elérendő célok lehetnek életünkben, viszont ezt bármikor el tudod kezdeni az év bármely szakaszában, és hajrá csináljátok is. Egészségesnek lenni jó! És a testünkre vigyázni is kell, mert ugye a test a lélek temploma, ahogy Szent Pál is mondja (1Kor 6,19) ezzel idáig nincs baj. Viszont ez önmagadra irányul, ami szép és jó, de a böjtnek nem ez a célja, hanem hogy Istent keresd, és rá figyelj.

(Persze hogyha egy fizikális életmódváltásban meg tudod találni Istent, akkor, nincs semmi baj)

Ezen a ponton felhívnám a következő fontos dologra a figyelmeteket, hogy az, amit első lépésként összeszedtettek, hogy mi az, amit másképp (jobban) szeretnétek csinálni valamilyen lemondás által. Fontos dolog, hogy ha valamit kiveszel az éltedből, vagy épp csökkented akkor ott egy vákuum, egy üres tér keletkezik, amit nagyon nem mindegy, hogy hogyan és mivel töltesz ki. És itt tud nagyon sok minden eldőlni, hogy ezen felszabadult időbe (térbe) mit teszel. Lehet akár úgy, ahogy van: üresen hagyni vagy épp egy-egy jó cselekedetet beilleszteni ide. De azonban ha ténylegesen át akarod formálni és Istenhez közelebb vinni az Életed akkor ide Őt teszed. A vele a való kapcsolat fejlesztése (pl. ima, szentségimádás) az ő tanításában való elmélyülés, elmélkedés, mind-mind hatalmas segítség tud lenni számodra, hiszen így az ő akarata szerint cselekszel, keresed őt. S ha épp 100 lépésre vagy tőle és te megteszed, ezt az 1-et ő megteszi a maradék 99-et.

Szerintem pont ettől tud olyan szép lenni a böjt, hogy ha egy jót oda adok Istennek, Ő egy még jobbat hozz ki belőle.  (lásd. 2 hal és 5 kenyérből több ezer embert etettet meg  😉 )

Végezetül pedig még egy képet hoznék elétek. A tavaszi metszés képét. A metszés során egyetlen egy ágat sem hagynak ki, mindegyiket tüzetesen átnézik. Lassan és figyelmesen nézik végig, hogy vajon hogyan és mit kell rajta változtatni, ha kell. Vannak ágak, hajtások, amikhez nem nyúlnak és azok úgy, ahogy vannak jó irányba nőnek, és csak azokat metszik le, és terelik a jó irányba, amelyikeket kell.

Remélem sikerült egy kicsivel segítenem titeket, és csak annyi, hogy ha kérdésetek van, Istennek mindig mindent fel tudtok tenni. Legyetek bátrak és ne féljetek kérdezni tőle.

Kérjétek Őt, hogy adjon nektek kellő kitartást és erőt a nagyböjtre, és higgyetek benne, hogy megtudja nektek ezt adni! Ne féljetek Imádkozni.

Imádkozom értettek!

Nyulas Tamás

#MindentaHívekért