Mindenkinek

Együtt a békéért

„A béke olyan közkincs, amely túlmutat minden korláton, mivel az egész emberiség java.” FP

Üdv Neked, Te, ott a képernyő előtt!
Biztosan hallottál már a Szíriai helyzetről, akár ismerőseid beszélgetésén keresztül, akár újságból, rádióból, tévéből, internetről, stb… Lehet, hogy érdekel, nyomon követed az eseményeket, de lehet, jobb szeretsz az ilyesmivel nem foglalkozni. Én utóbbi kategóriába tartozom. Kicsinek érzem magam ehhez. Szomorú, de nem tudok ellene mit tenni.
Vagy mégis?!
Ha azt hiszed, biztos, hogy nem, akkor olvasd végig a cikket! Ennyit biztosan megtehetsz, hisz’ eddig tudtál olvasni…

Azt mondom, kortól, nemtől, vallási hovatartozástól függetlenül, igenis tehetsz valamit!
„A béke végtelenül értékes ajándék, amelyet elő kell mozdítani és oltalmazni kell.” FP
Tehát elsősorban meg kell mozdulni… hiszen mozdítani akarsz. Nem elég tehát siránkozni, és az aktuális helyzetről panaszkodni.

Ki változtat?
Az, aki cselekszik. Na, nem arra gondolok, hogy akkor fogjunk fegyvert, és indulás…
„A háború háborúért kiált, az erőszak erőszakért kiált.” FP

De akkor mit tegyünk?
„Az emberiségnek szüksége van arra, hogy lássa a béke gesztusait, és hallja a remény és a béke szavait!” FP

Ez szép és jó… de hol látjuk, halljuk?
Hát akár itt most. 😉
Az a bizonyos FP, akit idézgetek, nem más, mint Ferenc pápánk. Ő most cselekedett, cselekszik.
A Szentatya szeptember elsején, vasárnap, az Úrangyala imádság előtt erőteljes felhívást intézett a világhoz Szíria békéjéért.

A VILÁGhoz. Micsoda? Ez meg mit jelent?
Az egész Egyház számára böjt- és imanapot hirdetek meg Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért. Meghívom a nem katolikus keresztény testvéreket, más vallások követőit és minden jóakaratú embert(!), hogy az általuk legmegfelelőbbnek ítélt módon csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez.” FP

Ja, hogy ez mindenkit érint? Nem csak a keresztényekhez szóló felhívás? Hoppá…
Tehát fussuk már át újra, mit is kér, mit tegyünk?

Az Egyházban böjt és ima…
„Arra kérek minden helyi egyházat, hogy azon túl, hogy csatlakoznak ehhez a böjti naphoz, szervezzenek erre a szándékra egy liturgikus cselekményt.” FP

Tehát a hívek válogathatnak, mit végeznek együtt:
Szentmise, szentségimádás, zsolozsma, lectio divina (ez szentírásolvasás és elmélkedés róla), litániák, igeliturgia (ehhez nem kell feltétlen pap), keresztút, bűnbánati liturgia (egy-két zsoltár, lelkiismeret-vizsgálat, akár közben gyónás is, ha van pap), liturgikus tánc (ima), keresztségi fogadalom megújítása, irgalmasság rózsafüzér vagy fájdalmas rózsafüzér.

Mindenki más pedig az általuk legmegfelelőbbnek ítélt módon csatlakozzon…
Na jó, ez talán nem teljesíthetetlen… nézzük tovább, mikor is lesz ez az egész?

Szeptember 7-én, Mária, a Béke Királynője születésnapjának vigíliáján.
Ennek bejelentésekor Ferenc pápa kérte, hogy a hívek ismételjék vele:
„Mária, Béke Királynője, könyörögj értünk!”

Na akkor… Szeptember 7-én szombaton…

„Mindnyájan egy különleges napot élhetünk meg böjtben és imádságban Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért. Különösen azért is, hogy béke legyen a szívünkben, mert a béke a szívekben kezdődik el!” FP

Mitől különleges?
Szerintem azért, mert ahogy azt már az elején is írtam, kortól, nemtől, vallási hovatartozástól függetlenül részt vehetsz benne másokkal együtt, te is, hogy az összefogás megváltoztassa a világunkat!
Tudtad, hogy a szíriai nagymufti is meghallotta a pápa hívását?

Bizony ám! Ahmed Badreddin al-Hasszún szíriai nagymufti, a szunniták vallási vezetője is részt kíván venni a Szentatya által a Közel-Kelet békéjéért meghirdetett imanapon.

Kijelentette, hogy mélyen meghatotta Ferenc pápa hívása, s arra kérte közössége tagjait, „fogadják szívükbe a pápa békefelhívását, mely minden vallás híveihez szól.”
Egyben az ország mecsetjeibe hívta a Szíriában élő muzulmánokat szeptember 7-ére, hogy egy időben, és együtt imádkozzanak a Vatikánban egybegyűltekkel.
(Rómában, a Szent Péter téren este 7 órától éjfélig virrasztás lesz.)
Hű, ez azért nem semmi! Keresztények és muzulmánok együtt imádkoznak… Ez már valami, nem igaz? Na és nem hívők is részt vehetnek… de hogyan?! Imádkozzanak Valakihez, akiben nem hisznek? Ezt senki sem kéri (és nem is kérheti). De akkor mégis hogyan csatlakozhatnak?!

Ahogy XXIII. János pápa mondta: „mindenki feladata, hogy újraszője igazságosságban és szeretetben az emberi együttélés szálait.”

Gondolkozom…
Tehát akkor elég, ha szeretettel vagyok a körülöttem élők iránt? Ha a békére törekszem, türelmesebb leszek? Segítek önzetlenül? Ha nem folytatom a veszekedést? Ha bocsánatot kérek? Ha ahelyett, hogy mondom a magamét, néha másokat is meghallgatok? Ha nem megyek el a jótettek és áldozathozatalok mellett azzal a címszóval „nincs rá időm”? Ha egyszerűen csak rámosolygok valakire? Ha emberként bánok embertársaimmal? Ha azokkal is próbálom mindezt megtenni, akiket nem kedvelek? Ha egy kicsit jobban kimutatom a szeretteimnek, hogy fontosak a számomra? Ez elég?
IGEN! 🙂
ENNYI?!
Igen!!! 🙂
De hát ez igen kevés…
IGEN. De sok kicsi sokra megy. És ha mind megtesszük a magunk kis részét, az már nem lesz kevés.

A szombat eljön. A lehetőség adott, a döntés a te kezedben! 😉
Bár mondhatod: „Egy fecske nem csinál nyarat!”, de igenis, személy szerint TE kellesz a világnak! Te tehetsz valamit! Valamit sokakkal együtt! S ha csatlakozol, már nem csak egyedül kószáló fecske leszel… 🙂

Ferenc pápa szavaival zárom mondandómat, és csatlakozom hozzá:

„Már most elismerésemet fejezem ki keresztény testvéreinknek, más vallásokhoz tartozó testvéreinknek és minden jóakaratú férfinak és nőnek, akik a számukra megfelelő helyeken és módozatok szerint csatlakozni kívánnak hozzánk ebben a pillanatban.” FP

Koncz Bernadett

Ráadás:

A szerda délelőtti általános pápai kihallgatáson…

A Szentatya előzőleg köszöntötte az arab nyelvű híveket, akik Irakból, Jordániából és Egyiptomból érkeztek: „Egyesüljetek mindig Krisztussal, építve országát a testvériség, a javak megosztása és az irgalmasság művei révén. A hit olyan nagyhatású erő, amely képes arra, hogy a világot igazságosabbá és szebbé tegye! Legyetek Isten irgalmasságának jelei és tegyetek tanúságot a világnak arról, hogy a viszontagságok, a megpróbáltatások, a nehézségek, az erőszak vagy a gonosz soha nem tudják legyőzni Őt, aki legyőzte a halált: Jézus Krisztust!”

Egy kis zenei ajánlat tőlem Neked: Pintér Béla: Megáll a levegő

Bővebben:
http://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-szeptember-7-ere-bojt-es-imanapot-hirdetett-meg-sziria-es-vilag-bekejeert
http://www.magyarkurir.hu/hirek/papa-felhivasa-szombati-bojt-es-imanapra
http://www.magyarkurir.hu/hirek/sziriai-nagymufti-meghallotta-papa-hivasat

És ha még mindig többet szeretnél tudni:
https://www.facebook.com/pages/Vatik%C3%A1ni-R%C3%A1di%C3%B3-Magyar-m%C5%B1sor/524505510894407?ref=ts&fref=ts