Cserkészet

Zebegényi cserkészcsapat

A csapatot még 1932-ben hozta létre gr. Károlyi Lászlóné szül. Appponyi Franciska, a falu akkori kissé szeleburdi jótevője, aki teljes mértékig felkarolta a zebegényi ifjúságot. (A cserkészcsapaton kívül más ifjúsági programokat is szervezett…) A csapat eleinte csak fiúkból állt.A II. vh. után azonban a cserkészetet eltörölték, így a zebegényi csapatot is. Titokban azonban a közösség mégiscsak összejárt kirándulásokra melyeket sokszor Beer Miklós vezetett. A titkos cserkészkedésnek Várnagy Marci bácsi volt a fővezetője, és egy-egy ilyen kirándulás megszervezésekor mind ő, mind más vezető az létével játszott.

Ezért nem is volt kérdés, hogy a rendszerváltás után 1990. okt. 28-án újraalakuljon a csapat, ami azóta rendíthetetlenül működik.

Kevesen vagyunk bár, mert az iskolából is fogynak a zebegényi gyerekek, illetve a hittanosok száma drasztikusan lecsökkent, de üde színfoltját képezzük a falunak, mint legrégebb óta működő ifjúsági szervezet a faluban.

Segítünk a falu programjainak lebonyolításában, és a templom körüli munkákban, közben viszont magunk szórakoztatásáról sem feledkezünk el:

Minden évben megyünk cserkésztáborba, ha alaklom van rá nemzetközi cserkésztalálkozókra – dzsemborikra is (így 2007-ben Angliában voltunk, most egy magyarországi közép-európai találkozóra készülünk, illetve 2011-ben Svédországba), állandó program minden évben a gyalogtúra, a számháború, filmklubok, kulturális kirándulások főleg Budapestre, biciklitúrák, kétnapos kirándulások, éjszakai kirándulások hadijátékkal, akadályversenyek, nagyobbaknak íjászat és légpuska-lövészet, lelkigyakorlat, gitáros misék. Közben épül közösségünk, készségeinket fejlesztjük – például sokan nálunk tanultak meg főzni, tüzet rakni-, és hívek szeretnénk maradni ahhoz a törvényükhöz, hogy „ahol tudunk, segítünk”.

Honlapjuk: http://5mp.eu/web.php?a=zebegenyicserkesz832&o=PJnsrm69mc