Iskolai Közösségi SzolgálatSzorgos Ősz

Egy Szorgos Ősz áll a hátunk mögött

ősz

Egyházmegyénkben nemrég zajlott a Szorgos Ősz, mely legújabb aktivitása közösségeinknek. Ennek során a résztvevők együtt tehetnek saját környezetükért, egyházközségükért. Jó alkalom ez arra is, hogy a különböző generációk találkozzanak és jobban megismerjék egymást.

Több plébánia csatlakozott már ehhez az új kezdeményezéshez, ahol a lehető legváltozatosabb feladatokat végezhették együtt. Volt, ahol jelmezeket újítottak fel, vagy kisebb műsorral készültek más testvéreink megajándékozására, de volt temetőtakarítás, díszletépítés, beszélgetés idős emberekkel, főzés. Erősebb fiatalok közreműködhettek favágásban, fahordásban is.

Sokakat nagyon megérintett, hogy mennyit segíthetnek pár óra szolgálattal a környezetükben élő embereken, vagy tehetik szebbé, élhetőbbé környezetüket. A hétvégén át tartó program végén a résztvevők együtt ünnepelhettek egy-egy közös képnézegetéssel, szeretetvendégséggel, játékkal, melyek során megbeszélhették, ki hogyan érezte magát, milyen élményekkel, tapasztalatokkal tér haza, és mit visz magával a hétköznapokba.

Több fiatalban is mély nyomokat hagyott egy-egy szolgálat, vagy munka. Egy lány beszámolt arról, mennyire megérintette, amikor fogyatékos emberekkel lehetett együtt, és ezek után teljesen megváltozott a nézőpontja ezen emberekkel kapcsolatban. Más helyeken több fiatalban is megszületett, hogy mennyi mindent tehetnének együtt, ha közösen dolgoznak valamilyen ügyért. Nagyon sok pozitív tapasztalat született a résztvevő plébániákon, több helyen megfogalmazódott egy tavaszi alkalom igénye is, ahol ismét találkozhatnak és együtt dolgozhatnak a közösség tagjai.

A Szorgos Ősz során, bár még csak egy alkalommal rendeztük meg, mégis érezhető, hogy sikerült máris érzékenyebbé tenni többeket saját környezetük, közösségük, testvérük iránt. Reméljük, hogy az így kialakult kapcsolatokat sikerül továbbra is fenntartani, építeni, és mihamarabb találkozhatunk az újabb alkalmainkon!

 

Urbán Gábor