A háziasszonyok és háziasszony-jelöltek számára az ünnepek közepette nagy fejtörést okoz, hogy sok minden kerül az asztalra, ám csupa piszok lesz a sütő a zsírtól vagy olajtól, kifut a leves főzés közben és leég, esetleg a falicsempe is szívfájdítóan mocskos lesz. Előkerüljenek a vegyszerek? Na nem! Az alábbiakban egy pár jó tanácsot adunk Önöknek, Hölgyeim!
Sütő és rácsainak tisztítása: a dörzsit vizezzük, mosószappanozzuk be, aztán szórjuk meg szódabikarbónával. Ezzel súroljuk az égett részeket!
Mikrohullámú sütő: 1 dl vizet és 1 dl ecetet keverjünk el, és tegyük a mikroba 2-3 percre a legnagyobb fokozatra. Utána csak le kell törölni a zsírt, mindent felold, és sokáig tiszta marad a mikro belseje.
Tűzhelyre ráégett szennyeződés: dörzsöljük át szódabikarbónával!
Konyha: egy mikroszálas kendővel és szódabikarbónával töröljük át a tisztítandó felületeket!
Porceláncsészéken lévő makacs kávé, teafolt: só vagy szódabikarbóna segítségével tüntethetjük el. A só és az ecet egyenlő arányú keveréke is leszedi.
A különböző felületekhez nagy figyelemmel válasszuk a dörzsit, a mikroszálas kendőt vagy a szivacsot, mert könnyen kárt tehettek benne!
Mészáros Réka és György Balázs