Nyitott fül

Szentesti nyitott fül

Az utóbbi napokban sokat gondolkodtam azon, hogy mit is írjak nektek. Őszintén bevallom órákig ültem a monitor előtt, hallgattam a dalt és azon törtem a fejemet, hogyan írhatnék egy olyan dalról, aminek a szövegét nem egészen értem. Persze máris jogosan vetődik fel bennetek a kérdés: Miért kellene érteni a szöveget, amikor zene egy olyan nyelv, amelyet mindenki megért? Számunkra azért is kedves, mert egy mentés ismerős is felbukkan a dal videójában. Fussunk hát neki karácsonyi cikkünknek és fogadjátok sok szeretettel kis elmélkedésemet a dalról és karácsonyról:

Az első ritmusok megszólalása előtt, ha szemfülesek voltatok, észrevehettétek, hogy egy idézet „vezetett be” a dalt:

12 Il n’y a de salut en aucun autre, car il n’y a sous le ciel aucun autre nom qui ait été donné parmi les hommes, par lequel nous devions être sauvés.» (Actes 4:12)

és nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk… (ApCsel 4, 12. 19-20)

Aztán egyszer csak a semmiből meghalljuk az első akkordokat, az első gitárhúr rezdüléseket és az első szót, amelyet francia nyelvismeret nélkül is mindenki megért: Jézus

Becsukom a szememet és csak hallgatom a dalt… Mennyi megfogalmazhatatlan gondolat, mennyi leírhatatlan érzelem…

Jézus, milyen gyönyörű ez a név
Csodálatos Megváltó, a dicsőség Istene.
Emmanuel, Isten velünk van, az öröm Forrása, az élet Igéje.
Jöjj, Emmanuel, Emmanuel, jöjj…”

Békesség sugárzik a dalból és szeretet. Nyugodt vagyok, nem gondolok másra, csak megváltó Istenemre. Nem kell követnem a szöveget, nem kell értenem a sorokat, csak éreznem, hogy Velem vagy és szeretsz engem.

Akár mint az egyszerű hétköznapokon. Nem kell értenem, hogy mi miért történik, tudom, hogy Te a legjobbat tervezted számomra. Nem kell értenem a szöveget, hogy érezzek, és nem kell értenem a Te akaratodat, mert tudom, hogy reményteljes jövőt tervezel számomra.

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám.” Jer 29,11-13.

Ma a Te „születésnapodat” ünnepeljük itt a Földön, bár valójában Te vagy az, aki megajándékoztál minket végtelen szeretetteddel… Napról napra szüntelenül vezetsz és szeretsz minket, mint egy szülő a kicsiny gyermekét.

Kedveseim remélem sikerült egy-egy kedves gondolatot elültetnem bennetek a karácsony csodájából.
Nem is szaporítanám tovább a szót, vár rátok a bejgli tömeg és az éjféli mise!
Áldott, Békés Ünnepeket kívánok Nektek!

Dudás Bernadett
(munkatársak: Kis Dalma, Kasza Boglárka, Kis Domonkos, Blaschke Sebestyén)