Egyéb

Szent József cikksorozat – 17. rész

A sorozat 16. része ide kattintva elérhető!

A varsói ácsBogdannal és két gyermekünkkel nagy szükségünk volt egy házra, mivel a Szűzanyáért végzett missziónk egyre több helyet igényelt. Ahhoz azonban nem volt elég pénzünk, hogy házat vásároljunk. Emmanuel nővér tanácsára írtam egy levelet Szent Józsefnek, telve bizalommal és reménységgel, a Szent József ikonhoz tettem, és elkezdtem hozzá egy kilencedet. Hónapok teltek el… nem történt semmi.

Lelki atyám akkor ezt mondta: „Szent József egy egyszerű ács, nagyon praktikus gondolkodású ember. Jobban tennéd, ha lerajzolnád a házat, amire vágysz.” Készítettem tehát egy pontos rajzot a házról kívülnézetből, és ismét az ikon mögé tettem. Újra eltelt néhány hónap… semmi! Megmondtam hát lelki atyámnak, hogy Szent József bizonyára nem szeret engem, mire ő így válaszolt: „Ha nem hallgat meg téged, az biztos azért van, mert ő családapa, ezt az ügyet pedig egy másik családapával akarja megbeszélni. Kérd meg a férjedet, hogy ő maga tárgyaljon Szent Józseffel! Két családapa majd csak megérti egymást!” Bogdan még aznap a tanácshoz híven cselekedett. Azon a héten meglett a ház. Világos, hogy Szent József szerette volna bátorítani egy kicsit Bogdant családfői szerepében. A ház éppen annyiba került, amennyi pénzünk volt, és hajszálpontosan úgy néz ki, ahogyan lerajzoltam.” (A rejtőzködő Medjugorjei Gyermek, 211. o.)

Pszichológiai tény, hogy a férfiasság a tevékenység által közvetítődik. A férfiak képesek szemlélődésre, de ha a szemlélődést nem követi cselekvés, akkor nehezen találják meg a helyüket pl. az Egyházban. Szent József gyakorlatiassága egy nagyon mély, imádságos életből forrásozik, de másfajta praktikusság, mint a női praktikusság, amellyel Szűz Mária a názáreti ház belső otthonosságát és melegét kialakította. A férfi házat épít és falakat, amely mögé családját oltalmazóan rejti, és ahonnan kilép a világba, hogy hatással legyen rá. A férfi határokat állít, hogy elhárítsa a veszélyeket, a nő pedig összekapcsol.

A sorozat 18. része ide kattintva elérhető!