Egyéb

Új arcok az ÉD-ben! – beszámoló az őszi találkozóról

Hosszú idő óta először vehettünk részt élőben szezonális találkozón az Észak-Dunamenti Nagyboldogasszony Közösség fiataljai. Az idei, 2021-es őszi találkozó november 13-án került megrendezésre, a barátságos kismarosi művelődési házban.

Borús és hűvös volt a reggel, esőre állt, mi viszont annál nagyobb lelkesedéssel és vidámsággal kezdtük el az előkészületeket, hogy mire a résztvevők megjönnek, minden készen álljon. Bár az esemény ideje alatt maszkot kellett hordanunk, mindenki szemén látszott az alatta bujkáló mosoly, hiszen végre ismét találkozhattunk élőben egy ÉD-s találkozón barátainkkal, ismerőseinkkel. Hatalmas örömünkre sok új arc is felbukkant a sok eddig ismert közt.

Kilenctől lehetett gyülekezni és regisztrálni, majd be lehetett kapcsolódni ismerkedős játékokba, mint például az úgynevezett ,,fejre csapkodósba”, vagy a tapasztalataim szerint kevésbé ismert ,,forgószél fújjon azokra” játékba.

Ezek után következett az előadás, melyet Hümpfner Erik kispap tartott, és aminek – mint alapvetően az egész találkozónak – a témája az identitástudat volt. De mi is pontosan az az identitás? Összezavarhat minket napjainkban, hogy mennyi mindent hallunk innen-onnan, de az is igaz, hogy sok rétegből áll ez a téma, ha pedig a rétegeket lefejtjük, belül valami ilyesfajta kérdést lelünk: „Ki vagyok én valójában?” Tehát az identitás az önazonosság szinonimája, az identitástudat pedig a magasfokú önismeret. Erik előadása kisebbektől a nagyobbakig mindenkit megérintett, és mint ahogy ő maga is mondta, az identitásválsággal küzdők legtöbbször tinédzserek, de minden életszakaszban ugyanúgy jelen lehet. Személyes történetével egy hatalmas plusszal zárta előadását.

Az előadás után a résztvevők korosztályok szerint három csoportra lettek bontva, majd három helyszínen váltották egymást. Az első állomásnál A Pillangó Cirkusz című filmet megnézve és átbeszélve, a második állomásnál kézműveskedve, a harmadik állomásnál pedig kiscsoportos beszélgetésben dolgozhatták fel a fiatalok az előadást és annak témáját.

Következő programpontunk az ebéd volt, aminél ismét kitett magáért Emánuel és Feri atya. Az étkezés után kezdődött a döfönye, a terítéket lepakoltuk, felkerültek a különböző társasok, kártyák, beszélgetőkörök alakultak ki, ezekkel egyidőben pedig lehetőség volt szentgyónásban részesülni.

Az ebéd utáni hosszú pihenő, a nagy társas partik után átvonultunk enyhén szemerkélő esőben a kismarosi templomba, ahol 16.00-kor kezdődött a nap utolsó programja, a tetőpont, a szentmise, amin Bezák Tamás atya és Ráduly Feri atya koncelebrált. A mise végén Gável Klára és Kollár Peti régiófelelősök megköszönték a napot, majd elbúcsúztunk egymástól a templom előtt.

Csodálatos érzés volt újra részt venni élőben egy találkozón, még ha nem is teljesen kötetlenül, de már ennyi elég volt számomra, hogy megújult erővel kezdjek neki a következő hétnek!

Nehéz időkön vagyunk túl, nehéz idők jönnek még. Észak-Dunamenti Nagyboldogasszony, könyörögj érettünk!

Ádám