Mindenkinek

Olcsó élet, olcsó boldogság – Nagymaros

A nagymarosi találkozón, október 5-én a főelőadást Papp Miklós tartotta. A téma az életvezetés volt. Görög katolikus papként mind a szerzetesi, mind a családi életutat be tudta mutatni nekünk…

Sillye Jenő dala vezette föl az előadást. Csípős hidegben kezdte meg tanítását Papp Miklós. A színpadon az ambótól okította a földön kuporgó hallgatóságot.

Első állításával azt a feladatot adta, hogy alakítsuk magunkat. Arra invitált minket, hogy gondolkodásmódunkról gondolkodjunk.

Életvezetésünk csak következmény. A fejben átgondolt dolgok előzik meg. Rendet kell raknunk a fejünkben. Értelmünk az életünk pilótája.

Nem szabad, hogy az érzelmek vezessék az életünket. Át kell gondolnunk a dolgokat. Jézus Krisztus is sokat töprengett. Fejben nagyon erős volt. Nagypéntek is csak egy következmény. Kiimádkozta a döntéseket. Ha neki így ment, nekünk sem lesz könnyebb.

Világnézetünk megválasztása életünk legfontosabb döntése. Ez lesz a szemüvegünk, amin keresztül látjuk a világot. Életvezetésünk ettől függ, mivel mindent ehhez igazítunk. Ha tiszta, akkor meglátjuk benne, hogy mire hív az Isten.

A jó gondolkodásmód első állomása az, hogy be kell állnom a huzatba. Passzívan, töprengve kell azt keresni, hogy mire hív engem az Isten. A második, hogy örülök annak, amit kaptam. Itt a Piramis dalát, a „Ha volna két életem” első sorát hozta példának. Nem szabad természetesnek vennünk. Pozitív előítélettel kell lenni a világ iránt. Az előítéletnek evolúciós oka van, a túlélési ösztön miatt vannak bennünk előítéletek. Ennek ellenére nem szabad lenézni másokat. A liturgián gyakoroljuk be, hogy testvérem a másik ember is. Magunkról is kötelességünk jó képet mutatni. Következő a jó emlékek. Őrizni kell őket, mert ezek a gyökereink. Ezekben a kegyelemteli pillanatokban ismerjük fel, hogy hogyan alakít az Isten. Élményeket is kell gyártani. Ezen kívül a tervezés is feladatunk. „Aki akárhogy él, akárhová jut el.” (Denver) Erőnket össze kell gyűjteni, és döntenünk kell. Aki tervez, az érzi a huzatot. A liberalizmus azt súgja, hogy ne dönts. Ne menj sehová. Ettől meddővé válik az életünk. Kötelességünk figyelni az elitet. Példamutató életüket kell követnünk. A közfelfogás nem fogadja el őket, mégis ők törik az utat.

Ezek eléréséhez olvasnunk szükséges, élő beszélgetések ugyancsak kellenek. Szentmisére kell járnunk, mert a szent liturgia igazgat.

A rossz gondolatok maguktól jönnek. Fajtái

–          a bevillanó, amelyeket nem kell komolyan venni.
–          a visszatérő, melynek fajtái: az önbizalomhiány, harag, félelem, szexuális gondolatok.
–          az ideológia, mely megfertőzi az egész gondolkodást.

Legveszélyesebb, mikor elhiszem, hogy nincs más út. Istenben mindig van alternatíva. Küzdeni úgy lehet, hogy elhatározom, hogy nem gondolok rá. A nehéz sorsú fekete emberek zenéjében figyelhető meg az ima szerepe. Ez is egy védekezési mód. Innen született a jazz és a blues. Az is segíthet küzdeni, ha jó gondolatokkal töltjük meg a fejünket.

Igényesnek kell lennünk: „aki olcsón él, annak csak olcsó boldogsága lesz.”

Blaschke Sebestyén

 

Bozó Rebeka képeit itt találjátok.