Ö.K.O.mente

Ökomentések a Galgafarmon

2012 októberében Galgahévízen jártunk, ahol a Gaia Alapítvány működtet egy hotelt étteremmel, egy ökofarmot és egy ökofalut. E mellett az alapítvány az évtizedek során felhalmozott tapasztalatot igyekszik átadni, mások számára is elérhetővé tenni, főként ezen munkálkodik programjaival, előadásaival és a nyílt napokkal. Egy ilyen nyílt napon vettünk részt mi is.

A programunk reggeli gyülekezővel kezdődött, ahol mi, ökomentések is találkoztunk; kaptunk egy kis bevezetést, majd egyenkénti felszólalással mindenki bemutatkozott. Családosok, egyedülállók, idősebbek és fiatalok vettünk részt ezen a nyílt napon.

Az alapítvány és a hozzátartozó létesítmények célja: az ökológiai lábnyom csökkentése; a gyenge minőségű élelmiszerek lecserélése, és a tudatos táplálkozás felismerése; az energiaszolgáltatók kizsákmányolásának leküzdése, lehetséges alternatívák felvetése; energiatakarékos, környezetre kevésbé ártalmas, költséghatékony lakóépületek létesítése.

A farmra saját autóinkkal mentünk ki. Az első látnivaló itt egy makett volt, ami egy jól átgondolt falut ábrázol, ami egy több évtizedes tervet ábrázol házakkal, intézményekkel, jól megtervezett kertekkel, amik feltétlenül szükségesek egy családnak, és a falut ellátó energiafejlesztő rendszerekkel.

 DSCF0011 (Small)

Több részleget is bejártunk. Először a gabonatároló és -feldolgozó részen jártunk, ahol elektromos malom működik őrlőkővel. Itt felmerült a tönkölybúza előnye, pl. hogy sokkal mélyebbről is felveszi a tápanyagot, ami az agyon-műtrágyázott talaj következtében lejjebb húzódó vízmegtartó rétegből is képes vizet felszívni. A farmon igyekeznek természetes trágyát használni, de évek kellenek hozzá, míg a természet visszaállítja az egyensúlyt, amit a műtrágya felbomlasztott, illetve tönkre tett, és újra a talaj felsőbb rétegeiben is meglesz a szükséges tápanyag, és vízmegtartó képesség a növénytermesztéshez. A tönkölybúzának magasabb a sikér tartalma is. Továbbá szóba jött, hogy a mai kenyerekben 22 féle „E” betűs műanyag van, ami a szervezetünkben előidézhetnek betegségeket.

DSCF0002 (Small)

Az itt előállított gabonatermékeket meg lehetett vásárolni.

A tejüzemben a gépi fejés eszközeit, a tárolóhelyiségeket és a feldolgozó részlegeket tekintettük meg, pl. a sajtkészítést is, a hozzá a tartotó eszközökkel együtt. Itt előkerült az a téma, hogy itt előállítják pl. a tejet, és aztán eladják a nagykereskedésnek, majd azt a kiskereskedőnek, aki az embereknek kínálja, majd’ 3-szoros áron, mint amennyiért a termelő adta. A sajtok többféle ízesítésben készülnek, amiket a farm kispiacán a többi termékkel együtt meg lehet kóstolni.

DSCF0007 (Small)Több tucat szarvasmarhát tartanak fejésre és vágásra is. Az ürüléküket felhasználják trágyának, illetve a gázkibocsátást energiatermelésbe is beforgatják. Itt fölhívták a figyelmünket, hogy az itt előállított termék előállítási és csomagolási költsége relatívan olcsó, de amit a boltokban biotermékként árusítanak, hatalmas árréssel jelenik meg. Itt megjegyzem, hogy ha a falusi nénitől vagy bácsitól vesszük meg a terméket, vagy egy ilyen farmról, és nem a multitól, akkor minőségben más élelmiszerhez jutunk, és a hazai termelőket támogatjuk, és talán a pénztárcánkban is több marad. Az előállított élelmiszerek egy részét meg lehetett vásárolni a „mini-piacon”.

DSCF0009 (Small)

Az Ökofaluba elektromos kisbusszal mentünk, ami teljesen környezetbarát. Közben lehetett beszélgetni, és a mi kis csapatunk is jobban összerázódott.

DSCF0013 (Small)

Ezután egy előadás keretében szembesültünk a sok akadállyal, amit meg kell küzdeni az alapítványnak, hogy pl. a szalmabálás hőszigetelést tudják engedélyeztetni. A házak nagy részében már laknak, és van egy jurta, amiben él egy család, viszont a telkek nagy része még nincs eladva, és közös lakásokat kiadó épület is félkész állapotban van.

DSCF0025 (Small)

Ezek az épületek, lakóházak mind természet közeli, energia-hatékony, jól átgondolt módon készültek. Természetesen több alkalmazás itt is akkora újítás, még nincs engedélyeztetve. Van egy szennyvíz ülepítő telep, ami tisztává szűri a szennyezett vizet, ami ezáltal újra felhasználhatóvá lesz. Egy kisebb konyhakertet is művelnek és gondoznak az itt élők. Itt az alapvető zöldségek, és fűszernövények elérhetőek, amelyek a konyhában mind felhasználásra kerülnek. A gyermekekre is gondoltak, és egy szép játszóteret alakítottak ki. 🙂

DSCF0036 (Small)

További információ: http://www.gaiaalapitvany.hu

 

György Balázs

Képek: Bruzsa Peti