Egyéb

Misekalauz (szemelvények NEK-ed) – 5. rész

Határvonalon szent és profán között

A szentmise felépítését a templomtér felépítéséhez hasonlítottuk. Most, mielőtt végigkalauzolunk a szentmise részein, magunk mögött kell hagynunk mindazt, ami gátolna bennünket elmélkedésünkben, és tudatosan készülnünk kell arra, hogy egy misztériumhoz (titokzatos, szent valósághoz és cselekményhez) közeledünk. 

Templomajtó

Amikor átlépünk a templom küszöbén, a profán világból egy szent térbe érkezünk. Ennek tudatosítását segíti egy sajátos bemosakodás: homlokunknak, szívünknek és vállainknak szenteltvízzel való meghintése és a kereszt jelével való jelölése, valamint a térdhajtás.

Szenteltvíz

„Gyere korán a szentmisére, és hangolódj rá az Úrra! Mint a sportolók, melegíts be a játék előtt! … Ha jéghidegen jövünk, és nem vagyunk felhangolva, a szentmise könnyen szokássá válhat. Azzal a szenteltvízzel hintjük meg magunkat, amelyet a pap megáldott megtisztulásunkra, gyógyulásunkra és a démonok elűzésére” (DeGrandis)

Térdhajtás

Amikor a templomba lépsz vagy elhaladsz az Oltáriszentség előtt, mindig hajts térdet, és vedd le a sapkádat!

„VII. Henrik angol király (…), amint belépett a kápolnába, ahol az Oltáriszentséget őrizték, levette fejfedőjét, térdre ereszkedett, és áhítattal haladt előre térdein, amíg eljutott a helyéig. (…) A katolikusoknak bőven van okuk pirulni az Úr jelenléte iránti tiszteletük hiánya miatt. Lépj be egy zsinagógába: ha elkezdesz ott beszélgetni vagy nem megfelelően viselkedni, ki leszel tessékelve. Mielőtt belépnél egy mecsetbe, felszólítanak, hogy vesd le a cipőidet” (Schneider). 

Következik:

Bevezető rész:  a misztérium előcsarnoka  (6.)  –  Igeliturgia: a misztérium kapuja  (7.)  –  Felajánlás: a szentélybe való belépés  (8.)  – 

Áldozati rész: Szentek szentje  (9.)  –  Szentáldozás:  menyegzői lakoma  (10.)  –  Befejező rész:  szétküldés  (Befejezés)