Ajánló

Irodai változások 2019. januártól

Az elmúlt időben sok változás történt a Váci Egyházmegyei Ifjúsági Irodában, néhányról hallhattatok már. Elkészült az új honlapunk, már biztosan megismerkedtetek vele. Jelezzetek vissza nekünk, ha van bármi észrevételetek!
Egyik legszembetűnőbb változás talán az lehet, hogy Klári elment és Kis Domi vette át irodai vezető feladatát. Cikkünkben két aktuális témával szeretnénk foglalkozni:

Először is Klári visszaemlékezését és köszönetnyilvánítását osztjuk meg veletek, utána pedig az új munkatársak bemutatkozásából egy-egy részlettel jelentkezünk. Ki az, aki eltalálja, melyik bemutatkozás kit takar? 🙂


Tóth Klári 2013 szeptembere óta tevékenykedett az Ifjúsági Irodában az Ifjúsági Lelkész mellett, mint irodavezető. Sokat köszönhetünk neki.

,, Az elmúlt öt és fél évben nagy ajándék volt számomra, hogy a Váci Egyházmegye ifjúsági irodavezetője lehettem. Hálával gondolok vissza az elmúlt évek ajándékaira, a megtérésekre, a közösségek és az őket szolgáló missziós tevékenységek robbanásszerű fejlődésére, az örömökre, és a nehézségekre, amiket Isten ezerszeresen megáldott. Elmondhatatlan az a lelki gazdagság, amit itt kaptam!

Filmszalagszerűen pörögnek előttem a képek, nagy örömmel gondolok vissza sok mindenre, amiknek koncepcionális kigondolásában és megvalósításában jobb keze lehettem Farkas László ifjúsági lelkésznek, majd utódjának, Bezák Tamás atyának; mint például:

 • a Kovászoló vezető- és plébániai munkatársképzőnk koncepcionális alakításában és szervezésében;
 • munkatársaink és önkénteseink által vezetett csaknem 100 ifjúsági és gyerekközösség születésében vagy fejlesztésében;
 • a regionális közösségeink fejlesztésében és utánpótlás-nevelésében;
 • MenteMédiánk tevékenységének és régiókba ágyazott önkéntes csapatainak kiépítésében;
 • az összrégiós találkozók, országos és nemzetközi ifjúsági programok, a 2015-ös Váci Egyházmegyei Ifjúsági Zsinat megszervezésében;
 • a Lelkészség régióinak lelkiségi és működési dokumentumainak kidolgozásában;
 • a munkatársak és önkéntesek képzéseinek megszervezésében;
 • a Lelkészség – sajátos egyházmegyei karizmát szolgáló – szervezeti felépítésének kialakításában;
 • a különféle lelkiségekkel és mozgalmakkal való együttműködésben;
 • a német Renovabis-pályázatok megírásában, megvalósításában;
 • és egyéb pályázati projektek kigondolásában, lebonyolításában;
 • a Mentepont budapesti közösségi terünk létrehozásában és működtetésében;

és még sorolhatnám!

Többen kérdezték már, hogy miért adom át ezt a szolgálatot. Sokat gondolkodtam, Istent is sokszor kérdezve, mikor hol van a helyem. 

És most úgy látom, fiatalként még szeretnék pár évet nem vezetői szerepben tölteni (eddig jó volt, és később jöhet még! 🙂 ), hanem magamat más területen is kipróbálni, illetve szeretnék elkezdeni újra tanulni. 

Az egyházmegyét és a Mentemissziót továbbra is nagyon fogom szeretni, és úgy érzem, még van, lesz szolgálatom az ifjúsági misszióban.

Békével tölt el az is, hogy utódom Kis Domi – volt ipolyos régiófelelős és jelenlegi hitoktató – lesz, Csernák Nikivel és Pintér Lillával való közös szolgálatban; és az, hogy 2018 utolsó hónapjaiban megfelelően át tudtam adni nekik a teendőket.

Köszönöm mindenkinek a közös munkát, élményeket, és remélem, még sokakkal lesz rengeteg közös szép pillanatunk.

Leginkább pedig hála és dicsőség mindenért Istennek! :)”

Nagyon köszönjük Klárinak az eddigi munkáját, szeretettel gondolunk sok éves szolgálatára.

 

Domival együtt több új munkatársunk is van, akikkel megismerkedhettek a Csapatunk fülnél. Szerintetek melyikőjük írta a következő sorokat?

 

 1. ,,Halihó Fiatalok! Isten hozott benneteket a menték világában! Én már 3 évvel ezelőtt is dolgoztam néhány hónapot az irodánál, de úgy döntöttem, hogy közben szülök egy leányzót, így elbúcsúztam a csapattól. És most újra itt vagyok. Farkas Laci atya és Bezák Tamás atya hívott meg, hogy csatlakozzam újra ehhez a remek csapathoz. Megtettem! Azért csinálom, mert kikapcsol a tanítás mellett, mert tudniillik 2018 szeptembere óta 8 órát hitoktatok. És azért is mert jó a csapat, sokszínűek a feladatok, és a hangulat is sokszínű! Krisztustól megáldott napot kívánok!”

 2. ,,Hitoktatóként dolgoztam három településen, mikor jött egy megkeresés az ifi irodából, hogy munkatársat keresnek és rám gondoltak. Nagyon jól esett a megkeresés, de kétségbe estem, hogy mi lesz félévkor a hittanosaimmal?… A gondviselés műveként egy régiós pedagógus kisebb testvér barátnőm elvállalta a csoportjaimat, így bátran igent mondtam az irodavezető- helyettesi felkérésre. Hálás vagyok érte, hogy ilyen dolgokban is számíthatok a kisebb testvér közösségre! Azért vállaltam a feladatot, mert szolgálni szeretnék, fejlődni és személyesen is MEGISMERNI BENNETEKET!
  Remélem, nemsokára személyesen is találkozunk! 😊”


 3. ,,A főiskola mellett heti 10 órában tartalomszerkesztő és IKSZ munkatárs vagyok. A legjobban az motivál amikor látom, hogy a munka amit végzek, sokaknak javára válik. Örülök hogy egy olyan jó csapat része lettem, amelyik fáradhatatlan munkával segíti a régiók működését.”

 4. ,,2007 óta hátteresként ismerhettek, most az eddigi tapasztalataim alapján nagyobb területen szeretnék segíteni.” https://www.youtube.com/watch?v=71sEWGsgVzk 

 5. ,,Régóta járok a Mentébe, először csak résztvevőként, aztán segítő kisebb testvérként bejártam az összes régiót. Anyagi helyzetünk nem mindig engedte meg, hogy saját költségből álljuk a teljes táborozásokat, viszont az Egyház, az Atyák által, és alapítványi támogatásból nem csak a nyári táborokba, hanem ifjúsági világtalálkozókra, taizéi alkalmakra, valamint Máriás kegyhelyekre, pl. Medjugorjeba is eljuthattam. Örülök, hogy az önkénteseknek szinte ingyenes képzések indulnak, mint pl. Kovászoló vagy médiás, pályázatíró lehetőségek.
  Általános iskola 8. osztálya óta ,,nagyközibe” (Lélek Gyümölcsei Közösség) járok, emellett pedig több éve már ,,kisközit” vezetek. Az ifjúsági lelkészségi munka gyümölcseként közösségben nőhettem fel, máig meghatározó barátságokat kaptam, és élő Isten-kapcsolatom van ma is. Úgy gondolok a forrásszervezői feladatokra, hogy az életünkbe kell a töltődés, de szükséges a szolgálat is, hogy visszaadhassunk valamit a kapott segítségekből, és ezáltal másnak is legyen lehetősége megtapasztalni a Váci Egyházmegye adta kincseket.”


 6. ,,Nagy örömmel  csatlakoztam februártól az ifjúsági iroda koordinációs csapatához. Budapestiként nem kötődtem eddig szorosan a Váci Egyházmegyéhez (bár Vácon az Aporon végeztem a főiskolát), mégis barátságok, ismeretségek útján már sokszor találkoztam vele. Ilyen úton-módon és (bízom benne:) ), hogy a Szentlélek vezetésén keresztül kerültem az irodába. Bár sok háttér feladatom lesz, igyekszem majd minél többeteket, mentés fiatalokat megismerni, munkámmal a közös szolgálatban részt venni. Hálás vagyok ezért a szép misszióért, amit most egyre inkább megismerhetek. Hiszem, hogy a fiatalok az Egyház reménye és öröme vagyunk és persze nagyon kíváncsian várom a folytatást! :)”

 7. „Hatvanban élek, lassan 20 éve vagyok házas, négy gyermekünk van. A Mente Misszióval először a nagyobb fiaimon keresztül találkoztam. A nagyfiam a máriabesnyői Galgás táborban volt több alkalommal is és hihetetlen tapasztalat volt számomra, hogy az első tábor után mennyire megváltozott, megerősödött a kamasz fiam hite a Jóistenben. Eddig elsősorban a Cursillio mozgalomba hívott a Jóisten szolgálni, de amikor a plébánosom, Farkas László atya meglátta, hogy vannak még szabad erőforrásaim, felajánlotta, hogy segíthetnék az új ifjúsági lelkésznek, Bezák Tamás atyának a média területén és a Renovabis – pályázatban előírt egyes feladatoknak a teljesítésében. Nagyon remélem, hogy munkám révén egy kicsit én is hozzá tudok ahhoz járulni, hogy amikor a kislányom és a kisfiam lesz 14 éves, egy legalább ugyanannyira jó ifjúsági közösségre tudjanak találni, mint a nagyobb testvéreik.”

 8. +Kis Domit már ismeritek, ő a bónusz ember a játékban.;)

Próbáld ki csúcsszuper játékunkat ezen a linken, és teszteld le magad, mennyire ismered az új arcokat!