Egyéb

In memoriam XVI. Benedek – az emeritus pápa

In memoriam XVI. Benedek – az emeritus pápa

XVI. Benedek pápa 2013. február 10-én bejelentette, hogy lemond a pápai hivatalról a hónap végén, emiatt „2013. február 28-án, este 8 órakor Róma és Szent Péter püspöki széke megürül, és az arra jogosultaknak új főpapválasztó konklávét kell összehívniuk”. Másnap a Vatikán megerősítette a pápai lemondás hírét. Előtte csak két pápa, V. Celesztin és XII. Gergely mondott le önként.

 

Forrás: 777

A lemondás körül összeesküvés-elméletek születtek. Ezeket a Vatikán 2013-ban megcáfolta. Hivatalos közleményben igazolták, hogy  XVI. Benedek pápa valóban komoly egészségügyi gondokkal küzdött, amely megakadályozta abban, hogy hivatásával járó feladatait maradéktalanul elvégezhesse. Az egyházfő jobbnak látta átadni a stafétát egy olyan utódnak, aki teljes szívvel-lélekkel veti bele magát a dolgos hétköznapokba, hűen követi a bibliai mottót: „Ora et labora ‒ imádkozz és dolgozz”

Lemondása után az emeritus pápa címet kapta. Ennek jelentése: nyugalmazott, elbocsátásra kiérdemesült, de a közszerepet továbbra is betöltő tisztség.

Forrás: CNS/Alessia Giuliani, CPP

Ratzinger 2013. márciusában találkozott először utódjával, Ferenc pápával. Ekkor együtt ebédeltek, és hosszasan elbeszélgettek az egyház helyzetéről.

Az emeritus pápa 2013. augusztus 31-én szentmisét mutatott be jelenlévő ötven egykori tanítványának, a Ratzinger Schülerkreis tagjainak, 38. találkozójuk kezdetén. Lemondását követően ez volt az első nyilvános szentmiséje, ezúttal a vatikáni kormányzóság kápolnájában.

A  négy pápa napjaként ismert eseményen is részt vett 2014. április 27-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján. Ferenc pápa a Szent Péter téren ezen a napon iktatta szentté két elődjüket, XXIII. Jánost és II. János Pált. A négy pápa napja elnevezés onnan származik, hogy jelen volt a pápa, az emeritus pápa, illetve ereklyéik formájában a két korábbi egyházfő is.

Lemondása után először csak 2020. június 18-án hagyta el Olaszországot. Súlyos beteg testvérét látogatta meg Regensburgban, aki július 1-én elhunyt. Az emeritus pápa Németországban meglátogatta szülei sírját a ziegetsdorfi temetőben. Felkereste Nikola Eterovic apostoli nunciust, illetve elutazott Pentlinbe, ahol annak ideján tanár volt.

 

Forrás: Vatican News

Ferenc Pápa 2022. december 28-án hívta fel a figyelmet arra, hogy a hívek imádkozzanak XVI. Benedekért, akit veseelégtelenség miatt kezelnek.   Hozzátette, hogy elődje nagyon beteg. Arra kérte az Urat, adjon vigaszt XVI. Benedeknek, és mindvégig támogassa őt az egyház iránti szeretetteljes tanúságtételében.

XVI. Benedek pápa 2022. december 31-én hunyta le örökre a szemét, 95 éves volt.

Mécseseket gyújtottak szülőháza előtt (AFP/DPA/Sven Hoppe)

XVI. Benedek pápa üzenete a fiataloknak:

„Fiatalok, Nektek, a harmadik évezred fiataljainak az életprogramja legyen, hogy építsétek életeteket Krisztusra, örömmel fogadjátok el szavát, és tanítását váltsátok gyakorlattá! Krisztus szavához erősen kötődő új apostoli nemzedékre van sürgősen szüksége a világnak, aki képes korunk kihívásaira válaszolni, és kész az Evangélium hirdetésére a nagyvilágban. … Ha Jézus hív Benneteket, ne féljetek nagylelkűen válaszolni neki, különösen, ha azt kéri Tőletek, hogy kövessétek Őt a papi hivatásnak élve. Ne féljetek; bízzatok benne, és nem csalatkoztok.”