HungaRio

HungaRio – Váci Egyházmegye

Kedves Fiatalok, Atyák, Testvérek!
rioBizonyára már hallottatok arról, hogy XVI. Benedek pápa az idei évre Rio de Janeiróba hirdette meg az Ifjúsági Világtalálkozót. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a nagy távolságra való tekintettel úgy határozott, hogy a világtalálkozóval egy időben ismét nemzeti ifjúsági találkozóra hívja a magyar fiatalokat. Július 24. és 28. között Pécsre, a HungaRióra várják mindazokat, akik szeretnének csatlakozni a riói találkozó fiataljaihoz és szeretnék közösségben megélni a találkozó mottóját: „Menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet!” (vö. Mt 28,19)
A találkozó során számos színes program közül választhatnak majd a résztvevők.
Július 25. és 27. között minden délelőtt püspökök tartanak majd katekéziseket a város sportcsarnokában. A tanítások témái a Szentatya által meghirdetett tematikához illeszkednek. A találkozó ideje alatt Pécs központi helyszínein Ifjúsági Fesztivál lesz. A fiatalok megismerkedhetnek a város kulturális értékeivel és részt vehetnek különböző műhelymunkákban, koncerteken, lelkiségi mozgalmak és közösségek programjain. A HungaRio estéi mind-mind egyedi színezetet kapnak. Az érkezés napján rendezik meg a találkozás ünnepét. Július 26-án, pénteken különleges keresztútra várják a szervezők a fiatalokat és minden érdeklődőt. E keresztútra épül a kiengesztelődési este és a nyitott templomok éjszakája.
A találkozó folyamán a résztvevők bekapcsolódhatnak a Rio de Janeiró-i eseményekbe is élő közvetítésen keresztül, valamint ott készült összefoglalók megtekintésével.
„Ahogy egy találkozó sem, úgy a HungaRio sem valósulhat meg önkéntesek nélkül. Elmúltál 18, és van kedved fejest ugrani a pécsi eseményekbe? Jelentkezz önkéntesnek!” – olvasható a honlapon. Az önkénteseknek két külön alkalmat szerveznek, hogy fel tudjanak készülni a feladatokra: június 28-30-ig egy hétvége keretein belül lesz lehetőség, hogy összeszokjatok a társaitokkal, és kicsit jobban átlássátok a „rendszert”, illetve már július 23-án (tehát 1 nappal a HungaRio előtt) találkoztok, hogy az utolsó simításokat is megbeszéljétek annak érdekében, hogy gördülékenyen tudjatok együtt dolgozni. Fontos információ, hogy akik önkéntesnek jelentkeznek, azoktól papi ajánlást is kérnek a szervezők, ehhez is találtok segítséget a honlapon.
Részleteket itt találsz.

A találkozóra már megkezdődött a felkészülés is, melyben nagy részt vállalt egyházmegyénk méltán híres TVShoeShine csapata is, ők készítik a havonta megjelenő kisfilmeket. 🙂

A teljes részvételi díj 24000 Ft/fő, de ne aggódjatok, nem mind a 24000 Ft-ot kell kifizetnetek. Ugyanis
• 8000 Ft-ot az MKPK fizet,
• az egyházmegyéből 200 fiatal számára 8000 Ft támogatást ad az egyházmegye (abban az esetben, ha részt vesztek egyházközségetek életében, és szabályos regisztrációtok után visszaigazolást kaptok, hogy Püspök atya megadja számotokra – amennyiben nem kaptok támogatást az egyházmegyétől, magasabb önrészre számítsatok!),
• illetve 8000 Ft-ot kell nektek befizetnetek.
jel Ezen felül még az utazásra kell költenetek. Szeretnénk közös egyházmegyés utazást szervezni, ez még egyeztetés alatt van, illetve függ attól, hogy erre a levélre mit reagáltok vissza, hogyan szeretnétek utazni.

EZÉRT KÉRJÜK, HOGY MÁJUS 12. 24:00-IG ÍRJÁTOK MEG AZ IFIIRODÁNAK ( IFIIRODA@VACIEGYHAZMEGYE.HU), MELYIK LEHETŐSÉGET VÁLASZTANÁTOK. (Ez számunkra segítség, megmutatja, mik az igények, milyen irányba kezdjük el szervezni az utazást.)

1. Közös vonat más egyházmegyésekkel Budapesttől Pécsig: a diákjegy kb. 5000 Ft (valószínűleg július 29-ei érkezéssel)
2. Egyházmegyés busz Budapesttől Pécsig: kb. 6500 Ft/fő (július 28-ai érkezéssel)
3. Lehetőség lesz biciklivel is utazni. A részvételi díj 5000 Ft. Indulás: 2013. Július 22. (hétfő) 11 óra Budapest, Deák Ferenc tér. Gyülekező: 10:30-tól, érkezés haza: július 30-án.
Részleteket itt olvashattok. Jancsók Petit kereshetitek a bicikliúttal kapcsolatban: jancsok.peter@gmail.com, itt jelentkezhettek.
4. Lehetőség van önkéntesként regisztrálni, ebben az esetben egy nappal előbb, vagyis július 23-án kell leérni, és július 29-én érkezünk vissza. Ha az önkéntesekkel közösen utaznál (aminek a módját egyelőre még nem tudjuk), akkor kérünk, hogy ezt jelezd vissza nekünk.
5. Végül lehetőség van arra is, hogy leutazásodat és visszautazásodat is egyénileg szervezd.

Megpróbáljuk figyelembe venni az igényeket, de kérünk benneteket, hogy fogadjátok el, ha nem mindenkinek sikerül a kedvében járnunk.

Május 17-én válaszlevélben megírjuk nektek, hogy hogyan fog utazni egyházmegyés csapatunk. Kérünk benneteket, hogy a központi regisztrációs oldalon csak ezután regisztráljatok, akkor viszont tegyétek ezt mielőbb, mert akkor nagyobb esélyetek van arra, hogy olyan szálláshelyre osztanak be, ahol jobban figyelembe tudják venni igényeiteket, pl. ha csoportokat hoztok létre a jelentkezéskor, akkor azok nagyobb eséllyel maradhatnak együtt. Aki már regisztrált, de módosítania kell pl. az utazás megadott módját vagy idejét, az a saját kódjával mindaddig megteheti, amíg az ifjúsági referens hozzá nem rendeli regisztrációjához a megítélt támogatást. Tehát már elindult a regisztrációs rendszer, a támogatások hozzárendelésénél a jelentkezési sorrendet is figyelembe fogjuk venni, érdemes minél előbb elhatároznotok magatokat, szeretnétek-e részt venni 2013. Ifjúsági Eseményén, a HungaRión. 🙂

Részleteket a www.hungario2013.hu oldalon és a facebookon találtok.