Egyéb

Ez történt ma a NEK-en

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 5. napjának reggeli katekézist John Onaiyekan bíboros tartotta.

A tanúságtevő pedig Mary Healy biblikus teológus volt, aki Istennel való kapcsolatáról, valamint a gyógyulás és a megbocsátás közötti kapcsolatról beszélt. Saját Istenélményeit is felhozta; egy éjszakai szentségimádás alkalmával érezte, hogy valami megváltozott benne. „Tudtam, hogy Jézus ott van bennem, élő tabernákulumként” – fogalmazott Healy. A tanúságtétel végén közösen imádkozott a zarándokokkal a megbocsátásért, a félelemtől való megszabadulásért, az okkultizmus elutasításáért és a Szentlélek kiáradásáért.

A szentmise főcelebránsa Alfredo José Espinoza Mateus, Quito érseke, a 2024-es Eucharisztikus Kongresszus házigazdája volt. Az ecuadorból érkező érsek Szent Pálra hivatkozott szentbeszédében: mind „Isten választottjai”, vagyunk, ami arra kötelez bennünket, hogy “magunkra öltsük életünk során az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet” – de mindenekelőtt arra kötelez bennünket, hogy szeressünk egymást és éljük egyetértésben, „mert ez a tökéletesség köteléke”. A Quito-i Eucharisztikus Kongresszust megemlítve azt kérte: „Menjünk ezen az úton, Budapesttől Quitóig, és éljünk a szeretet mindent felforgató erejében! Az érsek szentbeszédéből kiderült, hogy a következő Eucharisztikus Kongresszus témája Jézus Szent Szíve lesz.

Délután ismét négy fakultáció közül választhattak az érdeklődők: Egy Kenyér, egy Test címmel mutatkozott be a magyarországi romapasztoráció. A fakultáció során tanúságot tettek hitükről cigánypasztorációval foglalkozó roma és nem roma lelkészek és világi munkatársak, bemutatkoztak romák képzésével foglalkozó iskolák, szakkollégiumok, illetve a roma kultúra is bemutatkozott tánc, zene, vers, valamint egy szellemes kontextusban előadott bűvészmutatvány formájában. A fakultáció végén az összegyűltek együtt vonultak át a Hungexpo területén lévő kápolnába, dicsőíteni. Továbbá S.E.R. Massimo Camisasca, Card Jean-Claude Hollerich és S.E.R. Joseph Pamplany beszélt.

Fotók és a szöveg forrása: iec2020.hu

Az 5. napról készült fotóink ide kattintva megtekinthetőek.