Egyéb

Az Eucharisztia, a gyógyulás kenyere

Charles Maung Bo, Mianmar első bíborosa az Ázsiai Püspöki Konferencia elnöke az előző, Cebuban megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápai legátusa volt, aki mai szerdai nap katekézisét tartotta, amelyen a türelemről beszélt.

Charles Maung Bo bíboros katekézisében a türelem jó példájaként beszélt a Csomóoldó Mária tiszteletéről, amelyet a Németországban tanult Ferenc pápa tett világszerte ismertté; a Szűzanya türelmes engedelmességgel oldja ki ezeket a csomókat, és a megváltás Mária türelme által jön el. Példaként felhozta, hogy mindannyiunk életében vannak csomók, ezek közül sokat – mások mellett -, valójában mi magunk kötünk csapdahelyzetbe kergetve önmagunkat. Ferenc pápa azt mondta: „Mária által szívünk minden csomója, lelkiismeretünk minden csomója kioldható. Isten irgalmának semmi sem lehetetlen! Még a legbonyolultabb csomókat is kioldja az ő kegyelme.”

Bo bíboros rávilágított arra, hogy a világjárvány azokat is megismertette a türelemmel, akik soha nem gondoltak erre. Kapcsolatainkat megsebezte a Covid, bezártságra, mosolyunk elfedésére kényszerültünk. A híveket különösen próbára tette ez a helyzet, a bezárt templomok nagy kihívássá tették az Eucharisztia megünneplését. A járvány olyan lelki hasznokra tanított meg, mint az otthoni imádkozás, amely során a templomban, „az oltáron történő kenyértörés helyett a gyógyulás kenyerét, a közösség kenyerét, a vigasztalás kenyerét, a kölcsönös támogatás kenyerét, az Ige kenyerét törjük meg.”

Katekézisében kitért arra is, hogy Isten türelme irántunk egészen elképesztő, például láthatjuk türelmét Noéban és a bárkában, amint várják, hogy az özönvíz visszahúzódjon, valamint türelme megmutatkozik az evangéliumokban is, amikor Jézust, Isten Fiát elutasítják és elhagyják. A bíboros hozzátette: „Látjuk az egyházzal szemben mutatott türelmét is, nem mond le rólunk akkor sem, amikor kudarcot vallunk.”

Forrás: iec2020.hu