AjánlóVIFI

Erősítsük a VIFI-t 1 %-kal!

Segítse adója 1%-ával azt, hogy a Váci Egyházmegye minden településén legyen katolikus ifjúsági közösség.

Támogassuk a Váci Egyházmegye Ifjúságáért a Fiatalokkal Alapítványt (VIFI)!

Adószámunk: 18338269-1-13

 

1998 óta minden évben legkésőbb május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1+1%-ról egy civil szervezet és egy Magyarországon bejegyzett egyház javára. Az 1+1 % felajánlásról a 2018-as személyi jövedelemadó-bevallás benyújtásának időpontjával egy időben, de attól függetlenül is rendelkezhetünk. Ez azért is jó, mert ezt a részt akár magunk is intézhetjük. Azért, hogy már most jó helyen tudjuk a személyi jövedelemadónk 1+1 százalékát készítettünk egy rövid áttekintést.

A legegyszerűbb módja az elektronikus úton való benyújtás az e-SZJA webes felületen, ehhez azonban az adott személynek rendelkeznie kell ügyfélkapus regisztrációval. Ha nem rendelkezik valaki ezzel, annak sem kell elkeseredni, hiszen egy 18EGYSZA nyomtatvány kitöltésével ezt bármikor megteheti. A NAV honlapján elérhető ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, vagy attól függetlenül is postára adhatjuk a 18EGYSZA lapot, illetve lezárt borítékban leadhatjuk egy NAV ügyfélszolgálati irodán.

Ide kattintva letöltheti a formanyomtatványt!

A felajánlásokról rendelkezni a törvény által előírt formátumban lehet, aki nem így tesz, annak érvényteleníthetik az 1+1 százalék felajánlását. Formailag egyszerűsítették a bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozattételt azzal, hogy a nyilatkozat visszavonásáig, vagy új nyilatkozat beadásáig a 2018. évi nyilatkozatokat veszik figyelembe. Erre azért gondoltak, mivel valószínűsíthetően nem változik meg valakinek évről évre a vallási hovatartozása. A civil szervezetek esetében azonban nem vehetik figyelembe azt, hogy tavaly miképp rendelkeztünk, mivel azt csak egy alkalommal a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Lehetőség van arra, hogy a magánszemély rendelkező nyilatkozatán jelezze azon döntését, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Ennek a résznek a kitöltése önkéntes, azonban ez az információ a civil szervezet számára egy lehetőség arra nézve, hogy megköszönje támogatóinak a felajánlást. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az érvényes rendelkezésnek ez nem feltétele és semmiképp sem kötelező eleme.

Azért írtam mindezt le, mert személyes felelősségemnek érzem azt, hogy ennyivel is hozzájáruljak ahhoz, hogy minél többen éljenek személyi jövedelemadójuk 1+1% felajánlásával. Biztos sok olyan, általunk megszólított fiatal van, aki frissen a munka világába kerülve először szembesül az adóbevallással és annak egyik fontos elemével az egy százalék felajánlással. Úgy gondolom azonban, hogy leginkább fiataljaink szülei és a közösségeinket ismerők azok, akiknek a támogatására leginkább számíthatunk. (Mutasd meg a cikket szüleidnek!) A VIFI segít abban, hogy minél több közösség szülessen régióinkban, a mentékben az egyházmegye területén, most segítsünk mi is egy kicsit! Erősítsük a VIFI Alapítványt 1 %-kal!

Bajnóczy-Kovács Edina