Mindenkinek

Érme – segítség pályakezdőknek

Pályakezdőknek és még tanulóknak ajánljuk figyelmébe ezeket a sorokat.  Saját lábra szeretnél állni? Keresztény szellemiségű cégnél szeretnél dolgozni, vagy hasznos tanácsra van szükséged munkakereséskor, és az állásinterjú előtt? Nem látod át ezt az egészet? Segítséget szeretnél? Itt van egy klub, ami Neked kell!

„A Junior Klub törekvése egy olyan hiteles és megbízható fiatal felnőttekből álló közösség létrehozására irányul, akik üzleti és szellemi értékek megteremtése céljából működnek együtt, az egyéni és a közös siker elérése érdekében.”

A fenti mondatot, amely fontos szerepet tölt be identitástudatunk meghatározásában, kiegészítem azzal a törekvésünkkel is, hogy a klub keretein belül lehetőséget teremtsünk az érdeklődő fiatalok számára a szabadidejük hasznos és tartalmas eltöltésére is gyakorlati ismeretek és információk megszerzése révén.

A fenti sorokat olvasva túlságosan is formálisnak tűnnek első hallásra ezek az megfogalmazások, különösen egy fiatalok számára, fiatalok által szervezett és irányított klub esetén, így nézzük meg egy kicsit gyakorlatiasabb megközelítésből, hogy mit is rejtenek ezek a mondatok! Ehhez pedig engedjétek meg, hogy röviden bemutassam számotokra a klubunk „történelmét” és kialakulásának előzményeit.

Az ÉrMe Junior Klub 2010 óta működik jelenlegi formájában az ÉrMe Üzleti Hálózat részeként. A klub előzményét az Üzleti Hálózat által indított Junior Program jelentette 2009-ben, amely szintén nem volt előzmény nélküli. Egy széleskörű és sikeres projekten alapult, amely során az Üzleti Hálózat és a résztvevő felek közösen meglátogattak számos gimnáziumot, hogy a fiatalok számára nyújtsanak némi betekintést a vállalkozások és a munka világába.

Érme juniorMiután a Junior Program a végéhez ért, a programban résztvevő tagok közül heten úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne az elkezdett munkát tovább vinni mind saját magunk, mind a jövőbeni tagok támogatása érdekében. Ennek köszönhetően 2010 óta működő klubunk folyamatosan, havi rendszerességgel összejöveteleket szervez, ahol az érdeklődő fiatalok és a klubtagok megismerkedhetnek egy-egy területhez tartozó, sikeres vállalkozóval vagy éppen cégvezetővel. A körülbelül 90 perces összejövetelek során a meghívott előadóink elmesélik tapasztalataikat, bemutatják szakterületeiket, mindezt úgy, hogy közben a hallgatóság is bármikor kérdezhet, vagy tanácsot kérhet az előadótól, így terelve új irányba az este és a feldolgozott témák folyamát.

Tehát igyekszünk olyan összejöveteleket szervezni, amely a hallgatóságot is bevonja a beszélgetésbe, így az interaktivitás segítségével olyan témákat feldolgozni, amelyek valóban érdekesek vagy relevánsak lehetnek a fiatalok számára. Ezen alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy a gimnáziumi és egyetemi képzések által nyújtott elméleti oktatáson túllépve, valódi cégvezetőktől és vállalkozóktól szerezzenek gyakorlati ismereteket és tanácsokat a résztvevők.

Különösen hasznosak lehetnek ezen alkalmak annak fényében, hogy többnyire nyílt összejövetelként kerülnek meghirdetésre, amelyre nem csak a klubtagokat várjuk, hanem az általuk vagy a klub és társszervezetei által meghívott fiatalokat is szívesen látjuk.

Miután a klubunkban ezen összejövetelek már egy ideje sikeresen zajlottak minden hónap második keddjén, egy idő után, az új igények alapján, célszerűnek láttuk a programunkat kiterjeszteni egy Mentor programmal is. De mi is ez a program?

Nem másról van szó, mint arról, hogy lehetőséget teremtsünk – együttműködve az Érme Üzleti Hálózattal – arra, hogy a fiatal vállalkozók, munkavállalók személyes tanácsadásban részesülhessenek már sikeres és befutott szakemberektől, vezetőktől. Így elkerülhetővé válnak a pályakezdést és a vállalkozásindítást jellemző kezdeti csapdák és hibák. Hiszen ez az az időszak, amikor kilépve egy egyetemi környezetből, a valós világban kell már boldogulnunk, ahol bizony az elméleti oktatások által nyújtott mankók nem mindig adnak megfelelő útmutatást a jövőre nézve. Ebben a helyzetben pedig különösen hasznos lehet egy tapasztalt, már sokat megélt személy alkalmankénti mentorálasa.

Ugyanakkor a program keretein belül nemcsak személyes mentorálásra van lehetőség, hanem szervezünk cég- és üzemlátogatásokat is, illetve igyekszünk segíteni a gyakornoki munkalehetőségek felkutatásában a tagok számára, amelyből a gyakorlat után akár állás lehetőség is lehet.

A fenti bekezdésekben remélem sikerült kiemelnem a klubunk jelenlegi fő tevékenységét, amelyet számos oldalági feladat és esemény is kiegészít. Ide sorolhatjuk, hogy az Érme Üzleti Hálózattal történő együttműködésünk révén lehetőség van a hálózat többi klubjának eseményein történő részvételre, illetve mi magunk is közreműködünk a különböző rendezvények és programok lebonyolításában.

Természetesen egy klub igazi erejét hosszútávon az határozza meg, hogy tagjai mennyire képesek együtt, közösségként fellépni és működni. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele az, hogy kötetlen összejöveteleket és csapatépítő eseményeket is szervezzünk, amelyeken egymás jobb megismerése mellett a kikapcsolódás a célunk.

Persze jogosan felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért is éri meg tagként csatlakozni hozzánk, ha a nyílt programjainkon részt lehet venni e nélkül is.  Erre egyszerű a válasz: a Mentor program és a további kapcsolatépítési lehetőségek csupán a klubtagok számára nyitottak. Ennek fejében úgy vélem, hogy az érdeklődőknek mindenképpen érdemes lehet felvételt nyerni klubtagjaink sorába, pláne úgy, hogy a tagság legfontosabb feltétele nem más, mint hogy a kandidáló személy megbízható és a klub életében aktívan résztvevő egyén legyen, aki magáénak érzi értékrendünket és közösségünket.

Bízom benne, hogy a fenti kis bemutatkozásunk sokak kedvét meghozta ahhoz, hogy megismerkedjen velünk személyesen is! A korábban is említett havi összejövetelek többsége nyílt esemény, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődő, nem klubtag vendégeket is.

Amennyiben valakinek felkeltettem az érdeklődését a klubunkkal kapcsolatban vagy további kérdései lennének programjainkról, esetleg szeretne részletesebben megismerkedni a tagsággal kapcsolatos feltétekkel, akkor bátran keressen meg minket elérhetőségeinken!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Völgyi Dénes
Érme Junior Klub Koordinátora
ermejunior@gmail.com
https://www.facebook.com/ErMeJunikor
http://ermehalo.hu