Mindenkinek

A budapesti ősz katolikus programjai

Tudom, anyának is megígérted, hogy már az első őszi heteket is kizárólag a tanulásnak szenteled… De anya nem olvasta, mennyi minden érdekesség lesz Budapesten, nem csak katolikusoknak, de nem is csupán fiataloknak! Nincs mit tenni azonban, legalább vidd magaddal a házit vagy a beadandót, vagy egyszerűen könyveld el magadban különórának.

De milyen programok is várnak Rád?

A Kulturális Örökség Napjaihoz (European Heritage Days) kapcsolódóan kerül idén is megrendezésre a Szakrális Művészetek Hete, melynek nyitóakkordja a Nyitott Templomok Éjszakája, mellyel szeptember 14-én megnyílik egy éjszakára számos fővárosi és vidéki templom kapuja, hogy helyet adva sok érdekes programnak megannyi látogatót vigyen közelebb valamiképp a szenthez a művészetek nyelvén.

Jezsuita Sziget?1209058_632643450100063_506122391_n 

A budapesti templomok közül kiemelkedik a jezsuiták Jézus Szíve-temploma, amely a mellette lévő Párbeszéd Házával és Loyola Café-val karöltve ad otthont szeptember 14-től 22-ig őszi kulturális fesztiváljának, a már hagyománynak tekinthető Jezsuita Szigetnek. Nem, nem véletlen a párhuzam. A Hajógyári-sziget nyári kavalkádjára utal valóban mind a név, mind az arculat. 

A programok azonban itt leginkább egy belső fesztiválélmény felé terelnek. Az elnevezés magában rejti azt a tényt is, hogy a jezsuita központ próbál egyfajta lelki szigete, szíve lenni a pesti belvárosnak. Ezért a templom melletti épületegyüttesben több kápolna és imaterem is helyet kap. Azonban nemcsak lelkiségi programok zajlanak azonban itt, hanem koncert, előadás és filmvetítés is.

Ha még rémlik a 2007-es dátum, igazán ott kezdődött el a történet: a Városmisszió kapcsán a jezsuiták is bevetették magukat nagyon sok jó programmal – volt utcabál a Chemin Neuf Közösséggel karöltve, de lehetett imádkozni, és érdekes előadásokat is lehetett hallani Mission Is Possible címkével. Két évvel később 2009-ben ünnepelte a jezsuita magyar

rendtartomány alapításának és a jezsuita templom felszentelésének száz éves évfordulóját. Ez alkalomból egy egész hétig gőzölgött a Jezsuita Café. Az elmúlt években pedig már nem csak ősszel, hanem tavasszal is sok-sok színes élménnyel gazdagították a szigetlakók a belváros forgatagát.

A lelked is fontos

Vasárnaponként a templomban kap helyet a jezsuita 8-as, amely este 8-kor kezdődő szentmise kifejezetten fiatalok számára. A Párbeszéd Háza kápolnája ugyan leginkább kiállításoknak és koncerteknek ad otthont, itt került például felvételre a taizéi énekek legújabb csokra is.

992627_632643400100068_2101293622_nSzeptember 19-én reggel 8-tól mégis visszanyeri régi fényét a hely, itt kezdődik a Jézus 24, avagy egy egész napos szentségimádás fiataloknak a tanév kezdetére. Anyának elmondhatod majd, hogy a tanulás itt is fontos, ugyanis lehet imádkozni érte.

Társadalmi tanulás

Idén a Jezsuita Sziget programja összeér a Katolikus Társadalmi Napok rendezvényeivel is, (szeptember 20-22. között) egy részüknek a már említett Loyola Café, illetve a száz éves évfordulóját tavaly ünneplő Párbeszéd Háza ad otthont. Teremtésvédelem, az Egyház társadalmi tanítása, önkéntesség, közösségépítés – szemezgetünk néhányat a velősebb előadások témái közül. Jó ha tudod, többek között Beer Miklós püspök is szerepel az előadók között. A programok többsége azonban a Múzeumkertben zajlik: kerekasztalok, beszélgetések, sátrak, hogy megismerd az Egyház szociális oldalát, hogy tudatosítsd, csak egy darab Föld bolygónk van.

1368664_632643403433401_1162391413_n

Lesznek persze koncertek is: a Holdviola, a Misztrál vagy éppen a Magashegyi Underground dalban mondják el ugyanezt. Egy kisebb sziget a szigeten belül, a már május óta zajló Szerzetesi sziget, mely jövő februárig egy-egy hazai szerzetesrendet mutat be, és a szeptemberben sorra kerülő ferencesek nagyon is illenek az előbbi címszavakhoz. Kiderül, hogy a jezsuitákat és a ferenceseket nem csak Szentatyánk neve köti össze. Szeptember 22-én, a jezsuita 8-as után a Loyola Caféban ne ijedj meg, nemcsak a miséről betérő fiatalok lepik el a helyszínt, hanem ferencesek is.

Tehát ne késlekedj, hanem gyere el a következő napokban Budapestre, és meglátod, nemcsak könyvből lehet tanulni!

kg