Ö.K.O.mente

VEVI, az meg mi?

Október utolsó napjára kaptam meg a lehetőséget, hogy a mi kis csapatunk föllépjen a következő lépcsőfokra. Nagy várakozással voltam ez ügyben, mert éreztem, hogy sokat fog jelenteni ez a megbeszélés.  Molnár András barátom segített a kapcsolatfelvételben, és el is kísért. Fölteheted a kérdést, hogy „mi ez, hol volt ez a srác?” A következő sorokból megtudhatod, csak bátran olvass tovább!

Ez év januárjában új intézmény kapott lehetőséget Miklós püspök atyától a munkára az egyházmegye szebbé, élhetőbbé tételére. A Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Iroda nevet kapta, náluk jártunk. A pályakezdőknek, leendő, illetve már ma is aktív gazdáknak, és az életcéljukat keresőknek kínál segítséget. Az iroda saját feladatait a következőkben határozta meg:

  • Segítségnyújtás a vidéken élő, vidéken termelő, vagy mezőgazdasági termelést folytatni kívánó embereknek, családoknak.
  • A felmerülő szükségleteknek megfelelően pályázatok figyelése, írása, koordinálása, helyi termelői csoportok létrehozása; ezzel is segítve a közös termelést, a közös gondolkodást.
  • A mezőgazdasági közösségi élet alapjainak letétele, megszervezése. Fontos a helyi termelő családok támogatása annak érdekében, hogy bízzanak abban, hogy az általuk előállított termékeiket a helyi piacokon, a kereskedelemben értékesíteni tudják.
  • Szaktanácsadási rendszer kiépítésével jobb és nagyobb mennyiségű termék előállítását szeretnénk elérni a családi gazdaságokban.
  • Kapcsolatot építünk ki az egyházi fenntartású intézményekkel, közkonyhákkal, hogy a háztáji gazdaságokban előállított termékeket a családok ott tudják leadni, értékesíteni, ezzel is piacot kívánunk biztosítani.
  • Helyi piacok szervezésével segítjük a termékek könnyebb eladhatóságát.
  • Oktatást szervezünk a más képzettségű vagy képzettség nélküli embereknek, ezzel segítjük, hogy a mezőgazdasági termelés akár háztáji kiskertben is megvalósítható legyen.
  • Szállító, fuvarozó, logisztikai rendszert építünk ki, helyi mozgó piac kialakításával segítjük a családok által megtermelt termékek helyben, a környező településeken való értékesítését, ezzel is kiiktatva a közvetítő láncot.

A feladatok meghatározása után felmérték az igényt a gazdáknál, plébánosoknál, világi segítőknél, hogy nekik mire van szükségük. A folyamat még ma is tart. Figyelembe véve, hogy a hét mikrorégió egészét lefedi a tevékenységük, bár eltérő sűrűséggel, a táborok és egyéb programok élelmiszer-ellátásához segítséget tudunk kérni, hogy mi is hazai, magyar, feltehetően barátságosabb árú termékhez juthassunk.

Első találkozásunkkor nagyon örültek az Ökomente-csapat eddigi munkájának. Köztünk és az Iroda közötti együttműködésre kérjük az Úr áldását. További fejlemények, információk hamarosan.

 

György Balázs