Hit éve

Rendkívüli búcsú

Búcsú.
A szó hallatán elsőre a vásár és a dodzsem jut eszébe az embernek.
Pedig van ám egy fontos jelentése is.
A búcsú a keresztények számára iszonyú nagy kegyelmet és ajándékot jelent. Sokan nem is vagyunk tisztában vele, hogy mifélét.

búcsú (lat. indulgentia): a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert bűnért járó,ideig tartó büntetés elengedése. A bűnök megbocsátása és a halálos bűnért járó örök büntetés elengedése a szentségi föloldozásban megy végbe. A bűnök megbocsátása után azonban visszamaradnak bizonyos ideig tartó büntetések, s a búcsú ezek eltörlése. Az Egyház Tanítóhivatala a Tridenti Zsinaton (1545-1563) fejtette ki az erre vonatkozó tanítást. A búcsú elnyerésének föltétele a kegyelem állapota, az előírt jótettek elvégzése és legalább általános szándék a búcsú elnyerésére.
Búcsút nem csak saját magunkért ajánlhatunk fel, hanem meghalt szeretteinkért is. Számukra ez különösen hasznos, megkönnyíthetjük a Mennyországig vezető utat is. Mellékesen hozzáteszem: aztán pedig már ők könyöröghetnek értünk. 🙂

Van is egy jó hír ehhez kapcsolódóan: 2012. október 11. – 2013. november 24-ig meghirdette aHit évét XVI. Benedek pápa. A Hit évében teljes búcsút lehet nyerni a már meglévő feltételek mellett néhány egyéb esetben is. A pápai rendeletet, mely a részleteket tárja elénk, innen tölthetitek le, illetve itt találhattok egyéb információkat is, melyek egyházmegyénkre vonatkoznak.