Mindenkinek

Imaest a Tiszta szerelemért és a Családokért Sülysápon

A tápiósülyi plébánián már több mint 3,5 éve, hogy minden hónapban rendszeresen összegyűlnek fiatalok és idősek, hogy imádkozzanak a tiszta szerelemért, a házasokért és a családokért. Erre legutóbb – a megszokott módon kedd este – augusztus 27-én került sor.

Mivel még tartott a nyári szünet, ezért nem volt lehetetlen az elgondolás, hogy néhányan már korábban találkozzunk a plébánián. Ki is hirdettük, hogy akinek van kedve és ideje, az már fél 5-re jöjjön a plébániára, hogy játékkal, közös együttléttel “melegítsünk” az estére. Össze is gyűlt egy tucat fiatal, akik szomorúan, de nem csüggedve vették tudomásul, hogy a hirdetett röplabda – ami a feltételezhetően a legnyomósabb érv volt a korábban érkezők számára – elmarad.

Volt azonban alternatív programlehetőség, aminek az eredménye egy talán sokak számára ismert játék lett: az Activity. Mivel a társasjáték dobozából hiányzott a játékmező, egy ügyes kezű fiatal a többiek instrukcióit hallgatva megrajzolta azt, majd kezdődhetett is a játék. Ennek részleteibe a beszámolónk nem fog kitérni, hiszen a sok vicces és már-már hihetetlen helyzetet írásban aligha tudnánk megfelelően átadni. A sebtében elkészített – egyébként valóban jól sikerült – pálya azonban olyan hosszúra sikeredett, hogy a játék befejezte után éppen csak az újonnan, immár az imára érkezők köszöntésére volt idő. Átsétáltunk hát a Kisboldogasszony templomba, de innentől már Rebeka folytatja a beszámolót (aki mellesleg megjegyezném, első alkalommal volt ezen a bizonyos imaesten).

IMG_8732

A könnyed, játékos délután folytatásaként tehát elértünk a program csúcspontjához, ami a közös imaest volt a templomban. Erre szeretettel vártak mindenkit, így többen a Váci Egyházmegye más régióiból érkeztek hozzánk.
Számomra ez volt az első tisztasági imaest, de biztos vagyok benne hogy nem az utolsó.

Mint először résztvevő próbálom megosztani a gondolataimat, hogy mindenkit biztassak arra, hogy ha nem is mindig ilyen közös program keretében, de imádkozzon a tiszta szerelmekért és házasságokért, mert igenis szükség van minden egyes imára.

Az imaest során közösen imádkoztunk és énekeltünk, illetve evangéliumi részletek hangoztak el, amelyek mind-mind fohászok voltak a jó Istenhez, hogy segítsen tiszta szerelmet találni, azt megélni, és ha megtaláltuk, akkor a házasságban segítsen helyesen tovább élni azt.

Az imaestek során vagy papi tanítást hallgathatunk meg vagy egy tanúságtételnek lehetünk a részesei. Ezen az estén ez utóbbinak lehettünk hallgatói, mely egyszerre volt számomra megdöbbentő és egyben bíztató is. Azt hiszem lehetetlen lenne visszaadni pontosan azokat a élményeket és történéseket, amiket hallottunk, de az biztos, hogy ha imádkozunk és bízunk a gondviselésben akkor a jó Isten nem hagy el minket és segít túl jutni a nehézségeken, amikor mi már azt hisszük hogy nincs remény. Sok fiatal esik a szexualitás és testiség csapdájába, amiből nehéz szabadulni és helyette megélni a tiszta szerelmet, de ahogyan azt a tanúságtétel során is hallhattuk sikerülhet és meg lehet szabadulni az ilyesfajta függőségtől és mára boldog, családos, házasságban élő emberré válni.

A nap másik aktualitása Szent Mónika ünnepe volt, az édesanyák védőszentjéé. Az egybeesés külön öröm volt a számomra, mert Szent Mónika a védőszentem.
Ennek kapcsán az fogalmazódhatott meg sokakban, hogy hálát kell adnunk édesanyáinkért, nagymamáinkért, akik biztosan sokat imádkoznak azért, hogy a fiatalok valóban megtalálják a tiszta szerelmet. A szentmise keretében Farkas Laci atya folytatta az elmélkedést, majd a sülysápi Szent Mónika Közösség imájával zárult a templomban az imaest.

A közös délután és este végül a plébánián fejeződött be, ahol a sülyiek mindenkit szívélyesen vendégül láttak, majd invitáltak a következő alkalmakra.

Mi is arra biztatunk, hogy vegyetek részt ezeken a tisztasági imaesteken!

Visnyei Rebeka és Dinnyés Patrik