Kétrégiós találkozó Szendehelyen

Az öröm gyertyája

Rebeka_223Az igaz ember hitét, meggyőződéseit nagy katasztrófák sem képesek sarkaiból kifordítani.”/Jókai Mór/

2013. december 14-én kétrégiós ifjúsági találkozót szervezett az Ipolymenti Nagyboldogasszony Közösség Szendehelyen, ami egy igazán különleges helyzetben levő Nógrád megyei település, mivel helyileg az Észak-Duna területén található, azonban a legtöbb helyi fiatal szíve az Ipolymentébe húz.

Hideg, borús szombat reggelre ébredtek a szervezők, ennek ellenére fiatalos könnyedséggel és energiával vágtak bele a munkába, még mielőtt az első vendégek megérkeztek volna. Az iskola kapui ½ 9-től nyitva álltak a találkozóra érkezők előtt, az étkezőben forró teával melegíthették fel átfagyott tagjaikat.

A nap a köszöntőkkel, a helyi fiatalok által előadott pantomim-előadásokkal, és közös Szentségimádással vette kezdetét. A jelenlevő atyák egész nap rendelkezésére álltak a gyónni vágyóknak, mind a templomban, mind az iskolában. Az előző este készült régiós térképre mindenki felrajzolhatta saját települését, ahonnan érkezett.

A nap témája Szent József volt, akiről Bátyi Sanya és Molnár Andris tartott szívhez szóló és elgondolkodtató előadást.  Rávilágítottak arra, hogy az elmúlt években mennyire megváltoztak az elvárások, és a férfiakra jellemző tulajdonságok is. Ezekkel szemben Szent József képviseli mindazt, ami igazán fontos a férfiakban, a családapákban. Szó esett a párválasztás nehézségéről és a gyermekvállalásról is, amit érthetetlen módon a mai világban talán kevésbé tekintenek örömhírnek.

Rebeka_105Utána a gyerekekre játszóház, míg az idősebbekre kiscsoportos beszélgetés várt.

A legapróbbaknak bábelőadások, szerepjátékok, és más hasonló foglalkozások segítettek megérteni Szent József fontosságát, míg az idősebbek a kiscsoportjukkal beszélgetve tehették ezt meg.
Az ebéd után a helyiek pogácsával és különféle süteményekkel kedveskedtek a vendégeknek, illetve azoknak, akik csak egy békés beszélgetős délutánra vágytak. Természetesen azonban különböző kézműves foglalkozásokon is részt vehettek, ahol ötletes kis ajándékokat, díszeket készíthettek az egyre közelgő ünnepre. A délután folyamán lehetőségük volt még csapatépítő játékokon részt venni.

A délután 4 órakor kezdődő Szentmisére Beer Miklós püspök atyának is sikerült ellátogatnia. A püspök atya a tőle megszokott fiatalos, nyílt stílusával szólította meg az összegyűlt fiatalokat.

Az Szentmise végén élményekkel és lelkiekben feltöltődve engedték útjukra a fiatalokat.

A találkozóról készült képeket megtaláljátok:

A találkozó után megkérdeztük a résztvevőket, hogyan is érezték magukat, ezekből az írásokból szemezgettünk:

„Találkoztam rég nem látott barátokkal, több embert sikerült jobban megismernem, és igazán otthon éreztem magam a találkozó ideje alatt, valamint az esti táncházon is (bár nem táncoltam, mégis egy élmény volt ott lenni). Sok lelki erőt, támogatást kaptam az élethez.”

                                                                                              Kasza Boglárka (Etes)

 „Minden szuper volt, élveztem az előadásokat. Kaptam is belőle egy darabot ami megragadott, a kis csoport szintén jó hangulatban telt el, az Ádáz Csapatverseny nagyon tetszett, összehozott mindenkit. Külön köszönet a konyhás néniknek, nagyon finom volt minden.”

                                                                                              Gresina Fanni (Herencsény)

 „Színes és színvonalas programok, vendéglátás, ellátás,segítőkészség… és még sok más érdekesség, előadás, jó csoportos beszélgetés. Én nagyon jól éreztem magam. Szerintem mindenki kitett magáért!”

                                                                                              Suhajda Jusztina (Balassagyarmat)

 „Istent két kézzel éreztük aznap Mártival, mind arrafelé, mind visszafelé, mind köztetek. Igazából nem is nektek szól a dicséret, hanem az Istennek, mert Őt ott éreztük…”

                                                                                              Berkeczi Szabolcs (Tápiószecső)

„Fantasztikus érzés volt megtapasztalni azt a befogadó szeretetet, ami Szendehelyen ért minket. A remekre sikerült előadás után, a kiscsoport már csak hab volt az egyébként is kitűnő tortán… A szentmise utáni önfeledt beszélgetések az új barátokkal a lehető legjobb befejezése volt ennek a találkozónak. A találkozó szuper volt, mind lelki, mind pedig közösségi élményként sokat adott a szürkülővé váló napokhoz, ezzel megszínesítve azokat.”

                                                                                              Molnár Márti (Tápiószecső)

„A találkozó számomra egy kellemes csalódás volt. Mivel már rég voltam ilyenen, ezért nem nagyon vártam, hogy jó legyen és befogadóak legyenek velem, hiszen alig van ott ismerősöm. De tévedtem! A találkozó meghozta a kedvemet, hogy újra járjak havonta, sőt még a táborba is szeretnék elmenni… Örülök hogy ilyen hatással volt rám, és csak remélni tudom, hogy másnak is ilyen élmény volt. :)”

                                                                                              Kis Dalma (Salgótarján)