Dél-Duna

Együtt és ugyanott… csak 8 évvel később – DD tábor

„Ahogy eggyé válunk mind a közös ég alatt” (Margaret Island).
Nem is tudnánk ennél jobb felvezetősort keresni, ami leírja az idei DD-s tábort. Másodszor tértünk vissza augusztus 20. és 25. között Inárcsra, hiszen már nyolc éve is voltunk itt táborozni. Közösség, hangulat, lelkiség, minden adott volt számunkra egy szuper Dél-Dunás táborhoz.
Amire egész évben vártunk. 🙂

 

Mint minden táborunkban sok játék, sport, tánc és közvetlen beszélgetés fogadja a közénk érkezőket. A héten voltunk strandon, részt vettünk városjátékban, kis vonatoztunk, utaztunk lovaskocsin, de még egy fáraóval is találkoztunk. Színes program segítette, hogy felszabaduljunk a nyári szünidőben.

„Az első esti játéknál rám hárult talán a legélvezetesebb feladat. Egyiptom Fáraója lehettem, (szentcsalád egyiptomi menekülése – szerk.) vagyis az csapatjáték utolsó állomása. Készítettek nekem egy uralkodói fejfedőt, kisminkeltek, elkészítették az egyiptomi díszletet és utána már nem volt más dolgom, mint várni a csapatokat egy fergeteges party-val. Számomra a legemlékezetesebbek azok a reakciók voltak, amikor a csapatokból az első ember meglátott, egyből nevetni, vagy hüledezni kezdett. Nagyon élveztem ezt a szerepet.” (Koppány, 17 éves)

Táborunk elsősorban lelkigyakorlatos tábor, ezért a szórakozás mellett nagy hangsúly került erre. Persze a témát, ami idén Szent József volt, fiatalosan dolgozzuk fel, és adjuk át az ifjaknak. Napi jelszavak segítettek, hogy megéljük a hallottakat, és a játékok is erre a tematikára épültek.

Aki járt már köztünk, hozzászokhatott, hogy a nyitott és befogadó lelkület nálunk alap. Hogy a légkör ilyen legyen abban hatalmas szerepet játszanak a befogadó családok, akik vacsorával és fürdési lehetőséggel fogadtak minket. Mindezek megszervezése és lebonyolítása sok munkával jár. Mindig vannak lelkes fiatalok, akik örömmel segítenek ebben. Éppen úgy, mint a régóta közénk járó szülők, akik nélkül nem lehetne ilyen a tábor.

„Ez a közösség az egyik kedvencem! Elfogadnak olyannak amilyen vagyok, és szeretettel tölt meg ott mindenki. Rengeteg a barát, és ezek közt a csodálatos emberek között tudok igazán ízig-vérig boldog lenni. Nem bírnék ki egy nyarat sem nélkülük. Most már be is segítek hogy mások is átéljék azt az élményt, amit én szoktam kapni minden évben. Ahányszor ott vagyok, annál közelebb kerülök Istenhez!” (Jázmin, újdonsült kisebb testvér, 17 éves)

Először a lányaim voltak DD-sek, és nagyon szerettem a fiatalok lelkességét, jókedvét, a mély tartalmú előadásokat, a fiatalok imáit, játékait, a táncokat. Aztán a tanítványaim miatt jártam, most pedig ez a munkám, de itt mindig felfrissülök és feltöltődök lelkileg. Ez a feltöltődés hív vissza évről évre, és a közösség, hiszen ezeknek a fiataloknak egy részével dolgozom év közben is. Maga Isten szeretete és szolgálata az, ami itt tart, egyben erősíti is a hitemet, amit itt megélhetek.” (Terike néni, 64 éves)

Már szinte megszoktuk, de nagyon jó tapasztalat, hogy mindig érkeznek közénk újak. Az egyházmegye ifjúsága összetart, ezért meglepően sokan érkeztek az észak-dunások közül (Észak-Dunamenti régió – szerk.), volt olyan, aki csak pár órára tudott csatlakozni, de a legkisebbek is képviseltették magukat.

Egészen elképesztő volt ÉD-sként részt venni az idei Dél-Dunás táborban. Öröm volt azt látni, hogy több közösség is van, amely ennyire szorosan összetart, emellett a hit az alapja. Azon kívül, hogy mások vettek részt a két táborban, a hangulat ugyanaz volt. Érthetően, hiszen egy a Szentlélek, aki vezeti régióinkat. Azzal, hogy két táborban is részt vettem az idén, rengeteg új barátra, emlékre tettem szert, gazdaggá téve a nyaram.” (Benedek, Észak-Duna, 19 éves)

„Régi álmom teljesült azzal, hogy ha csak egy napra is, de eljutottam végre egy DD-s táborba! Az egyik jóbarátom hívására igent mondva érkeztem munka után Inárcsra. A csapatok bemutatkozását követően egy vendég pap által bemutatott szentmisén vehettem részt. Jó volt látni az összetartó kohéziós erőt, mivel nagyon sok fiatal kallódik a világban A tábor maga hasonló az egyházmegye többi táborához felépítését tekintve. Csak pár órára tudtam csatlakozni, de örülök, hogy az idei évben sem maradtak el a régiós táborok. Ha tehetném, végig látogatnám az összeset! ” (Andi, 29 éves)

Idén voltam először a táborban. Kicsit izgultam, hogy nem tudok beilleszkedni, de ez nem így lett. Abszolút befogadó közösségbe csöppentem. Számomra ez nagyon jó tapasztalat volt, mivel nem voltunk kevesen, de így is figyeltek rám, amikor egyedül éreztem magamat. Mindenkinek volt egy kedves szava, ami rögtön felvidított, és hozzájárult ahhoz, hogy fel tudjak szabadulni. Megtanultam, hogy nem szabad elsőre megítélni az embereket, hanem meg kell őket ismerni. Az is világos lett, hogy a kor nem számít, ha eszmecseréről van szó, vagy csak beszélgetne az ember. Az előadásokból sokat tanultam, és örökre hálás leszek a reggeli/esti imák, a mindennapos szentmisék és gyakori szentségimádások alatt tapasztalt kegyelmekért. Csak ajánlani tudom kicsinek, nagynak egyaránt. Én jövőre is megyek, ha tudok, és viszem a tesóimat is.” (Bogi, 12 éves)

Hálásan köszönjük, hogy idén is együtt táborozhattunk. Tavaly csak egy hosszú hétvégére tudtunk összegyűlni, de idén egy teljes tábort tölthettünk egymással Isten szeretetében. Köszönjük a szervezőknek, és minden résztvevőnek, hogy gazdagabbá tették ezt a nyarat is.

Zammat Menal, Blaschke Sebestyén

A csoportképre kattintva érhetitek el a fotóalbumot.