Archívum

Papi foci EB Montenegróban

dav

Jól ismert népdalunk a Tavaszi szél vizet áraszt átköltött verziója gyakran szól a futballstadionok lelátóiról. Ez a nóta elmaradhatatlan egy ideje a válogatott mérkőzéseken is. De miért is írok erről egy katolikus ifjúsági portálon?

Noha egy ország lázban ég és várja a Szlovákia-Magyarország labdarúgó mérkőzést, a március 21-én sorra kerülő Európa-bajnoki selejtezőt, még csak nem is erről írnék. Ugyanis Montenegróban megkezdődött a katolikus papok 13.  teremlabdarúgó Európa-bajnoksága. A nyitónap reggelén egy közös szentmisére gyűltek össze az atyák. Nem mindennapi látvány, hogy egyszerre több mint 200 pap misézik közösen.

Csapatunk az A csoportba került Csehország, Szlovénia és Románia mellé. Kezdésként Csehországgal találkoztunk és sima 5-0-s győzelem lett az eredmény. Soha rosszabb kezdést! Gólszerzők: Fejes Csaba, Portik-Lukács Lóránd 2, Gorcsa Péter 2. A következő mérkőzésen Szlovéniát győztük le 1-0-ra, gólunkat Fejes Csaba szerezte. A csoport záró mérkőzésén Románia sem tudta  megállítani csapatunk, Fejes Csaba zseniális mozdulattal középre sarkazta a labdát és az ott érkező Veress Zoltán góljával újabb 1-0-s győzelem következett. Válogatottunk így parádés teljesítménnyel, 3 győzelemmel és 7-0-s gólkülönbséggel végzett a csoportja élén. Az előjelek pedig nem nekünk kedveztek.

Klasszikus kapus nélkül érkeztek meg papjaink, mivel sem Kiss-Rigó László, sem pedig Rockenbauer Barnabás nem tarthatott a csapattal. Farkas László pedig betegen, Kocsis Dániel pedig kisebb sérüléssel érkezett meg a többiekkel együtt a 13 órás buszozás után. A csapat edzőjének dr. Bozóky Imrének így csökkentek a variációs tervei. Pedig a tavalyi olaszországi EB-n a 4. helyen végzett a válogatott, ami az eddigi legjobb eredményünk volt.

Az elődöntőbe jutásért az egyik favorit, Portugália következett. Noha a luzitánok szerezték meg a vezetést, Gorcsa Péter bombagóljával egyenlítettünk, a labda a kapufát és a felsőlécet érintve  vàgódott a kapuba. Mivel több gól nem esett, így jöhettek a büntetők. A 10. körben dőlt csak el a párharc, sajnos nem a javunkra. A portugàlok 7-6-ra megnyerték a 7-es párbajt. Sajnos, ahogy egy évvel ezelőtt a lengyelek ellen a döntőben, most a legjobb 4 közé jutásért is büntetőkkel maradtunk alul. ezzel eldőlt, hogy az 5-8. helyért fognak a srácok pályára lépni.

Késő esti zárásként újra Romániával találkoztunk. A csapatnak úgy hiányzott ez a mérkőzés, mint lufiárusnak a nyílzápor. De fáradtság ide, Gorcsa Péter sérülése a bemelegítés alatt oda, a fiúkra nem lehetett panasz. Az első félidő 0-0-val ért véget. A második félidőben 2-0-ra elhúztak a románok, de Veress Zoltán góljával feljöttünk 1 gólra. Ezt sajnos további találatok nem követték, így 2-1-es vereséget szenvedtünk.

Ezzel eldőlt, hogy csütörtökön Koszovóval játszunk, az 7. helyért fognak a srácok pályára lépni, a szerdai pihenőnapot követően.

A magyar papi válogatott kerete: Dr. Farkas László, Fejes Csaba, Gorcsa Péter, Grunda Dávid, Kocsis Dániel, Portik-Lukács Lóránd, Stefán Zoltán, Topsi Bálint, Tracsek Oszkár, Veress Zoltán. Edző: Bozóky Imre.

Farkas Zsolt