Ö.K.O.mente

Öko-kaland a la España

mini_headerJövök-megyek, és feltűnik, hogy máshogy is lehet.

Van valamim számotokra. Valamim, ami egy félév átformáló erejét tartalmazza, azt, hogy bizony máshogy is lehet. Ezt a valamit hoztam nektek Spanyolországból pár fejezetben.

I. Fejezet

Nyisd ki szemed!

Az elmúlt hónapokat Spanyolországban, Murciában töltöttem, és kintlétem alatt sok ökosságot tanultam. Már régóta él bennem az igény egy élhetőbb életet élni pazarlás nélkül úgy, hogy az ne menjen az egészségünk rovására. Ezt a hajlamot sokáig dédelgettem magamban, aztán pedig jól el is fedtem egy nagy adag magyar megalkuvással és panaszkodással, csak a szándék gyökerei maradtak, ők még azért ragaszkodtak hozzám (vagy én hozzájuk?). És akkor megérkeztem oda délre, és végre kinyitottam a szemem. Láttam, és ezzel együtt óriási különbségeket fedeztem fel az itt és az ott között.

Itt ugyanis, kedves kis hazánkban sokan nem élünk jól, és ezt tudjuk, de legalábbis érezzük. A jólét hiányában bizony sokszor rosszul döntünk, és ezt a nagyvállalatok szeretik kihasználni.

cukor_nelkul
„Hozzáadott cukor nélkül”

Naná, hogy nem a 200 forintos tejet vesszük meg, amikor van Reggeli ital 159-ért! Nekik is olcsóbb előállítani, nekünk megvenni, és végül is mindkettő fehér, na. Ám azon a 20-30 forinton sok múlik, és nagy különbségeket hordoz. Azért mondom most mindezt, mert odakint a jólétben nyoma sincs ennek. Ha az ember tejet kér, tejet kap. Nincs játszadozás és átverés. Ennek ellenére persze a védtelen külföldi (magyar) diák minden terméket megragad, átbogarász, elvégre nem árt tudni, mit eszünk. És akkor megtörténik a csoda: mesterséges színezékeket kerülő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100%-os, egészséges és tápláló ételek sora tűnik fel! Hát így is lehet?

Első (termék) döbbenetemből csak a második (kuka) tudott kiszakítani: a legkisebbtől a legnagyobb utcáig minden, de minden sarkon szelektív hulladékgyűjtő konténerek álltak.

spanyol_felirat
„EMLÉKEZZ
Csak műanyag palackok, konzervek és dobozos csomagolások”

Nem kicsik, nagyok. Nem egy, legalább négy (hulladék, papír, üveg, műanyag). Minden este ürítették őket.  No és így is lehet?

Egy percig sem állítanám, hogy kint minden tökéletes, hogy az emberek nem pazarolnak, nem szemetelnek és makkegészségesek.  Ám ők már megtették az első lépést, kinyitották a szemüket, már tudnak minél kevésbé szennyező módon, egészségesen élni.

Ezzel a kezdő ki-betekintő, ráhangolódó fejezettel szeretném elindítani ezt a cikksorozatot, mely a spanyolországi öko-kalandjaimat hivatott bemutatni. Folytatása következik! 🙂

FJ