PureLife

Nyakig gombolt divathét

Ha azt írom keresztény divat, a többség fejében talán színes zsákokba öltözött fonott hajú lányok jelennek meg. Azonban látnunk kell, hogy ez a fogalom élhetőbb, izgalmasabb dolgot tartogat, mint gondolnánk…

ferfiAmennyiben figyelemmel követitek a mente.hu facebook oldalát, múlt héten találkozhattatok egy rövid poszttal az első Keresztény Divathét kapcsán. A divatbemutatót Floridában, egy Tampa nevű városban tartották február 8-9 között. Az eseményen kilenc divattervező mutatta be legújabb, keresztény erkölcsöknek megfelelő kollekcióját, melyekből szemezgetünk egy kicsit.

A felvonultatott szettek a stílusok széles skáláján mozognak, még esküvői ruhákat is láthatunk közöttük. Érezhetően a szervezők igyekeztek törekedni arra, hogy mindenki találhasson magának megfelelő ruhadarabot kortól és alaktól függetlenül. Külön kiemelném Path McGhee férfi kollekcióját, melyből a személyes kedvencemet láthatjátok. Ezt most nem elemezném külön – aki kíváncsi, az nyugodtan írjon üzenetet 😉 – , inkább Joe Gomez Jr.-t, a Keresztény Divathét marketing igazgatóját faggatom hitről, stílusról és az eseményről.

sargaElőször is, mi volt a Keresztény Divathét fő motivációja?
Divatszakemberekként úgy éreztük, hogy hiányzik egy fórum, amely bemutathatná az erkölcsön és a keresztény értékeken alapuló divatot. Úgy kezdtünk róla beszélni, mint „nyakig gombolt divathétről”. Nem támadjuk az olyan szakmai divatbemutatókat, mint például a New York Divathét, helyette létrehoztunk egy egyedülálló találkozóhelyet egy olyan létező divatszegmens számára, amelynek több figyelemre van szüksége.

Hogyan reagált az eseményre a nagyközönség?
A nyilvánosság, a világi és a keresztény egyaránt nagyszerűen fogadta a Keresztény Divathetet. Mind divatszakemberek, mind lelkivezetők támogatnak minket, és reklámozzák a divatbemutatót. Most, a show befejeztével elborítanak minket a pozitív visszajelzések.

Hogyan egyeztethetjük össze a divatot a hittel annak tudatában, amit Máté mond (6:25-33)? Lehetünk egyszerre divatosak és vallásosak?

szinesMáté 6. fejezetében a hangsúlyt a hitre helyezi. Keresztényként a ruházkodás helyett az élet fontos területeire kellene koncentrálnunk. De valójában a divatot belekeverjük az életünkbe minden alkalommal, amikor például rövidnadrágot vásárolunk, vagy kiválasztjuk, hogy melyik szoknyát vegyük fel. Addig, amíg ruhát hordunk, a divat a mindennapi életünk része lesz. Amikor rájöttünk erre, felismertük, hogy milyen fontos a megfelelő lehetőségek biztosítása és bemutatása, hogy ezek a ruhadarabok milyen nagyszerűen néznek ki a helyes kontextusban.

Mi az üzenete a magyar fiatalok számára? 
A divat egyszerűen kifejezi azt, hogy ki vagy. Nem kell elfogadnod azt a képet, amelyet a világ fest le rólad a kultúra és a művészet eszközeivel. Ehelyett megalkothatod a saját képed, a saját művészeted, és a saját divatod. Ez arról szól, hogy légy önmagad, akinek Isten teremtett, és a külsőd tükrözze az Ő irányítását az életed felett.

A képekért köszönet Kyle Fleming-nek (http://www.facebook.com/KyleFlemingPhotography?fref=ts). További fotókat és bejegyzéseket találhattok az esemény hivatalos facebook oldalán.

Sztankó Szandra