Egyetemi élet

Műegyetemi Katolikus Közösség

Műegyetemi Katolikus Közösség (Közi) azért jött létre az Egyetemi és Főiskolai Lelkészség égisze alatt immár több, mint tíz évvel ezelőtt, hogy a Műegyetemre járó katolikusok valamilyen formában találkozhassanak egymással, és így a tudásban való gyarapodásuk mellett erősítsék őket új barátságok, közös imák is. A közösség arculata azóta nem sokat változott, mérete viszont annál inkább: jelenleg már több, mint kétszáz tagunk van, és már régen nem csak a Műegyetemről, és nem is csak katolikusok.

Csütörtök esténként, a közösségi alkalmainkon 100-120-an jövünk össze. Néhány generáció már kinőtt belőlünk, és néhány újabb csoport is alakult a változó érdeklődési köröknek megfelelően.

A csütörtök esti alkalmakon általában a bennünket érintő és érdeklő vallási és világi kérdésekről (pl. keresztény életformáról, párválasztásról) beszélgetünk kisebb csoportokban evangéliumi részek segítségével, vagy meghívott előadók közreműködésével. Az evangéliumi részletekről rendszerint Matolcsy Kálmán atya mond néhány összefoglaló gondolatot a kiscsoportos beszélgetések után.

Kiscsoportjaink különböző egyetemeken tanuló fiatalokból jönnek össze, így szélesebb látókörrel rendelkeznek, valamint az egy-egy témához születő hozzászólások, vélemények is színesebbek. Természetesen nem mindenki tagja valamelyik kiscsoportnak, csak az, aki szorosabb barátságokat, mélyebb együttléteket óhajt.

Programjaink sokfélék; a heti alkalmakon kívül közös imákat és miséket, kirándulásokat, bálokat, nyáron táborokat, biciklitúrákat, evezős túrát és sok más rendezvényt is szervezünk. A szervezésében mindenki részt vehet, aki kedvet érez hozzá.

Ezen kívül a kiscsoportok is sokféle programot szerveznek maguknak. Ezek általában beszélgetések, teázások, kirándulások, közös palacsintasütések és sok más hasznos és érdekes dolog szokott lenni. Rendszeresen van olyan, amikor két kiscsoport közösen szervez valamilyan programot.

Célunk, hogy – Isten segítségével – mindig olyanná formáljuk a Közit, hogy az egyetemisták egyaránt találhassanak itt nyíltságot, vidámságot, valódi élményeket, őszinte barátságokat és mély gondolatokat is.