Múlt a jelenben

Miért nincs Ferenc pápának Facebook-fiókja?

ferenc_papaA 2013 elején pápává választott Jorge Mario Bergoglio minden korábbi elődjénél jobban és könnyedebben él a közösségi média adta előnyökkel, ami a közvetlenségéhez tökéletesen passzol. Kevesen emlékeznek arra, hogy a mindenkori pápa twitter-fiókját azonban még 2012-ben, XVI. Benedek idején hozták létre. A Vatikán úgy értékelte, ez egy tökéletes fórum a hit üzenetének terjesztésére.

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy ha van a pápának twitterje, akkor mért nem csatlakozott még a négyszer annyi felhasználóval rendelkező, tehát a hit terjesztése szempontjából jóval nagyobb lehetőségeket rejtő Facebookhoz? Ez a gondolat a sajtó munkatársaiban is felmerült, s a bíborosi testületnek szegezték a kérdést.

Claudio Maria Celli érsek, a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának elnöke, egy New Yorkban elmondott beszédében válaszolt a kérdésekre, elmondta, a @Pontifex nevű pápai twitter-fiók megnyitása egy kisebb fajta válságot indukált a Vatikánban. Az érsek úr szerint pont a kevesebb felhasználó miatt esett a twitterre a választás, ugyanis ezen a közösségi oldalon könnyebb kezelni a sértő megjegyzéseket, a Facebookon pedig méreténél fogva jóval több „beszólogató” akadna.

A pápa megbízott munkatársai egyébként kilenc nyelven, kilenc fiókon keresztül használják a twittert, az angol nyelvűnek például négymillió követője van. Ez így is hatalmas nagy szám, és sajnos nem kevés sértő megjegyzést kell napi rendszerességgel eltávolítani.

Az érsek elárulta, hogy a Vatikán munkatársainak már az is számtalan órát elvesz az idejükből, hogy a városállam hivatalos hírportálja, a News.va facebook-oldalát megtisztítsák az oda nem illő hozzászólásoktól, az obszcén megjegyzésektől, s kiszűrjék, hogy a kommentháborúkból csak „nevelési célzatú” viták maradjanak.

Tehát a kérdésre a válasz az, hogy hatalmas energiát emésztene fel egy pápai facebook-oldal működtetése, amelyre még bizonyára sokat kell várnunk. Megjegyzendő, hogy több tucat olyan, tízezrek által lájkolt facebook-profil van, amely Ferenc pápa név alatt fut, azonban nem árt tudni: ezek közül egyik sem hivatalos.

Kulcsár Ádám