Ifjúsági zsinat 2015

Miért gyere el az Ifjúsági Zsinatra?

A címben szereplő kérdésre talán már az is elegendő lehetne mint válasz, hogy a világtörténelem talán első egyházmegyei Ifjúsági Zsinata ez. Valami elsőnek a részesének lenni pedig felemelő és emlékezetes dolog. Egy másik újkori olimpiát sem tartanak annyira számon, mint az 1896-os athénit. De ha ez önmagábannem lenne elég, lássuk a részletesebben kifejtett programot.

ifj_zsinat_program


PÉNTEK

Pénteken 3 műhelyen keresztül kerülhetsz közelebb Krisztus Egyházának váci székhelyű zászlóshajójának életéhez:

– A püspöki kerekasztalon Egyházmegyénk pásztorával, Dr. Beer Miklós Püspök Atyával személyesen beszélgethetsz és tehetsz fel neki kérdéseket. Hozd el neki örömeid és nehézségeid amelyeket az ifjúság pasztorációban élsz meg, vagy mint fiatal a saját bőrödön tapasztalsz a hétköznapokban. Továbbá az Egyházmegyei Zsinat Katekézis és Ifjúsági Munkacsoportjának eredményeivel is megismerkedhetsz.

– A kateketikai kerekasztalon az egyházmegye kateketikai felelős papjával, Bokros Leventével és hitoktatóival találkozhatsz és gondolkozhatsz együtt. A hitoktatók fejével találkozva egyrészről jobban megismerheted a hitoktatás jelenlegi helyzetét Egyházmegyénkben, másrészről pedig segítséget kaphatsz jövőbeni együttműködéshez saját plébániádon vagy régiódban.

– Az egyházkép kerekasztalon Kecskés Attila és Dóbiás Zalán beszélnek és kérdeznek Egyházunk szent és profán oldalairól. Miként lehet ezeket a fiatalokkal megismertetni és megszerettetni? Ha fiatal vagy, te hogy viszonyulsz az Egyházhoz? Miért? És a környezeted? Miért?
Van, amit csak te tudsz, gyere és mondd el!

Ha több műhely is érdekel, ne aggódj, lehetőséged lesz többön is részt venni.

 

SZOMBAT

A szombati nap három fő részből fog állni:

– délelőtt profik (Fürkész Holding Kft) segítik harmonizálódni az Egyházmegye ifjúsági munkájának 3 főszereplőjét: a papokat, a hitoktatókat és a fiatalokat. Így mielőtt nekiállnánk az intenzív műhelymunkának saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a témánk aktualitását. A szakmai rész után az ima csendjében és kiscsoportos kiértékelésben és megosztásban próbáljuk lefektetni egy Küldetésnyilatkozat alapjait. A cél: ne csak egymásért, hanem egymással egységben is szolgáljuk Isten országát.

– délután az Egyházmegye hitoktatóié és egyes lelkiségi mozgalmaké (Szentjánosbogár Közösség, Szaléziak, Shalom, Karizmatikus mozgalom és Antióchia) lesz a terep, akik működő gyakorlataik útján mutatják be tapasztalataikat, mesélik el sikereiket és örömeiket. Persze nehézségekről is lesz szó, hiszen együtt könnyebb megoldást találni. Lesz itt: bábozás technika, kézműves módszerek, média műhely (kiemelt figyelemmel a legjobb mobilos applikácókra), játékok, kreatív ötletek és helyzetgyakorlatok. Mindez abból a szempontból, hogy hogyan szolgálhatják az utat a fiatalokhoz, segíthetnek hitünk megélésében és megvallásában.

– Este a napot közös játékkal és teaházzal zárnánk, ha itt véget érne a nap. Azonban ennyivel nem ér véget, hiszen 22:00-től felkapcsolnak a reflektorok, megnyílnak a termek és elkezdődik az éjszakai sportolás (foci, röpi és pingpong), ami valóban éjszakai lesz. Célunk, hogy a szellem mellett a testet is frissen tartsuk a hétvége során!

 

VASÁRNAP

Vasárnap délelőtt fejezzük be a Küldetésnyilatkozatot, ami a hétvége tulajdonképpeni legfőbb eredményének hivatott lenni. Már most imádkozzunk, hogy ne csak leírt szó, hanem a Püspök Atya által létrehívott Ifjúsági Zsinat záródokumentumaként az együttműködés egy új és erős alapja legyen. Ezt követően, már az Ifjúsági Találkozó részeként Székely János püspök atya szól hozzánk, majd a Chemin Neuf közösség mutatkozik be és ad ízelítőt lelkiségéből. Ők lesznek akik befogadnak minket jövő nyáron az Ifjúsági Világtalálkozó előtalálkozóján Łodz városában. Püspök Atyánk hálaadó szentmisében zárja le az Ifjúsági Zsinatot, de ez még nem jelenti a program végét, hiszen az ebédet követően az IVT-re utazóknak lesz tájékoztató, közösen létrehozunk egy üzenetet, amit el is küldünk a szervezőknek Lengyelországba és sor kerül egy flash mobra is, várhatóan a Székesegyház előtti téren. Ezzel kívánjuk megmutatni, hogy az Egyház él és otthon van Vácon.

Várunk tehát titeket az Ifjúsági Zsinaton, talán az év legszínesebb, legintenzívebb és leggazdagabb egyházmegyei programján. Hogy végül az lesz-e, gyere el és döntsd el magad!


Itt pedig a kiegészített program:

Péntek
17:00 – regisztráció
18:00 – nyitó szentmise
19:00 – vacsora
19:45 – tájékoztatás
20:00 – kerekasztal beszélgetések (Beer Miklós Püspök Atya, Bokros Levente atya, Dóbiás Zalán és Kecskés Attila atyák)
21:45 – szünet
22:00 – esti ima

Szombat
7:00 – szentmise
7:30 – reggeli
8:30 – köszöntés, ima
9:30 – harmonizálás (Fürkész Holding Kft)
11.30 – kiscsoport
12:30 – ebéd
13:30 – tanítás (Dóbiás Zalán, Kecskés Attila és Farkas László atyák)
14:00 – kiscsoport (Küldetésnyilatkozat)
15:00 – összefoglalás
15:30 – szünet
15:30-17:00 – papok találkozója Püspök Atyával
16:00 – működő modellek és gyakorlatok (19:00-ig), közben Küldetésnyilatkozat műhely (az Egyházmegye hitoktatói, Szalézi rend, Szentjánosbogár Közösség és Antióchia)
18:00 – vacsora
19:30 – esti ima
20:00 – teaház, közös játék
22:00 – éjszakai sport (foci, röpi, pingpong)

Vasárnap
7:00 – zsolozsma
7:45 – reggeli
8:30-9:00 – Küldetés nyilatkozat: Mi a helyem? Küldetésem az egyházközségemben.
9:30-10:15 – regisztráció egyházmegyei ifjúsági találkozóra és IVT előtalálkozóra érkezőknek
10:30 – Székely János Püspök Atya előadása
11:15-11:45 – ifjúsági találkozó (Chemin Neuf)
12:00 – záró szentmise (Beer Miklós Püspök Atya)
13:30 – ebéd
14:30 – záró program (Flash mob, üzenet Lengyelországba)
15:30 – hazautazás