Ajánló

Megtalálták Boldog Sándor István csontereklyéit

Boldog Sándor István, szalézi testvér

A Don Bosco Szaléziak március 27-én tájékoztatták a sajtó képviselőit arról, hogy hosszas előkészület és kutatómunka eredményeként sikeresen exhumálták és azonosították a koncepciós perben elítélt, 1953-ban kivégzett és jeltelen sírba temetett vértanú szalézi szerzetes, Boldog Sándor István szalézi testvér ereklyéit. A sajtótájékoztatót pontosan hat évvel azután tartották meg, hogy Ferenc pápa 2013-ban kihirdette Sándor István vértanúságát.

A nagy médiaérdeklődést kiváltó sajtótájékoztatón a kutatásban, exhumálásban és beazonosításban résztvevő tudós szakemberek mellett részt vett Don Pierluigi Cameroni SDB, a szalézi rend posztulátora is, aki Rómából érkezett.

,,Pontosan hat évvel ezelőtt, március 27-én hirdette ki Ferenc pápa Sándor István vértanúságát” – kezdte hozzászólását Pierluigi Cameroni SDB, a Szentek Ügyeinek Kongregációja tagja, szalézi posztulátor. Bár egyházi szinten egy ilyen esemény nem feltétlenül különleges, hiszen évszázadokkal később is szoktak ereklyéket találni, mégis nagy jelentősége van annak, amikor egy ilyen kutatás eredményre vezet. Pierluigi Cameroni SDB köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben a munkában részt vettek.


A következő lépés Boldog Sándor István ereklyéivel kapcsolatban az lesz, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével együttműködve, Erdő Péter bíboros, prímás segítségével benyújtanak egy kérvényt a Szentszékhez azért, hogy hitelesítsék az ereklyéket, és engedélyezzék a használatukat. Ezt követően a konzervált relikviákat kis részekre darabolva eljuttatják a világ minden tájára, majd a megmaradtakat oltárra emelik.

Mivel az Egyház egyik boldoggá avatott vértanújáról van szó, Sándor István esetében már most sem földi maradványokról, hanem ereklyékről kell beszélnünk, melyeket tisztelet és áhítat illet.

,,A világ 134 országában jelen lévő szalézi család idén nagy figyelmet fordít arra, hogy miként lehetünk szentek, ez az alkalom jelentősen hozzájárul e gondolatkörhöz” – zárta tájékoztatását Pierluigi Cameroni SDB.

Ábrahám Béla tartományfőnök megköszönte a kutatók és hivatalok segítségét az azonosításban, majd reményét fejezte ki, hogy az ereklyék megtalálásával tovább erősödik Sándor István tisztelete. Végül elmondta, hogy véleménye szerint Boldog Sándor István koponyáját a Clarisseumban lenne legméltóbb elhelyezni  – hiszen onnan hurcolták el; szülőhelyére, Szolnokra is biztos jut ereklye, ezen kívül a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjébe is helyeznek majd ereklyét Boldog Sándor Istvántól, amit korábban nem tudtak megtenni.

Forrás: Szaléziak.HU/Magyar Kurír

Nyulas Tamás