MentePont

Megnyílt a „missziós anyahajó”

November 18-ai MIKSZ (Mentés Imaest Kéthetente Szerdán) alkalmunkat talán a szokottnál is jobban vártunk, hiszen igazán rendhagyó és ünnepi keretek között lehettünk együtt. A Párbeszéd Házában ugyanis birtokba vettük az elkészült, berendezett MentePontot.

De vegyük csak sorjában:

Mi az a MentePont?

A Párbeszéd Háza alagsorában számunkra kialakított kedves kis közösségi tér abból a célból jött létre, a Renovabis támogatásával, hogy az Egyházmegye Pestre került fiataljai  egyházmegyés (mentés) identitásukat megőrizve, lelkileg megerősödve  összetalálkozhassanak egymással. Így ápolják magukban a missziós tudatot, hogy már itt tartózkodásuk alatt és azt követően hazatérve bekapcsolódhassanak a vidéki települések egyházközségi munkájába.

A Mentepont találkozási pont, töltőállomás és útrabocsátó “missziós anyahajó” kíván lenni.

mentepont3Közlekedési szempontból Egyházmegyénk bármely pontjáról elérhető, centrális helyzete miatt különösen alkalmas lehet olyan szervezői megbeszélések és kisebb programok megtartására, ahol a Püspökség legkülönbözőbb részeiről kell találkozni a felelősöknek, résztvevőknek.
Alkalmasabb lehet a lelkiségi mozgalmakkal való együttműködés gördülékenyebbé tételéhez.
Az Egyházmegye ifjúsági munkatársai (papok, katekéták, közösségvezetők) is kiemelten használhatják a helyi plébániai közösségek épülését szolgáló alkalmakra.

Fontos kihangsúlyozni ennek a találkozási pontnak az átmeneti jellegét, és alapvető célját:
Nem egy párhuzamos ifjúsági irodáról van szó, hanem egy budapesti bérleményről (mely 2018. február végéig áll rendelkezésünkre), ami az Ifjúsági Lelkészség fő célját szolgálja, vagyis azt, hogy  a Váci Egyházmegye minél több településén szülessenek ifjúsági közösségek és, hogy általa megerősödjenek mind a plébániai mind a regionális ifjúsági közösségeink (a menték).

Milyen volt az átadó ünnepség?

mentepont2

Külön öröm volt, hogy ezen a fontos és ünnepélyes alkalmon nem csak a régiós fiatalok hanem Dr. Beer Miklós püspök atya, Sajgó Szabolcs a Párbeszéd Háza igazgatója, a „szomszédjaink” vagyis a Párbeszéd Házában szintén helyt kapó közösségek képviselői, az egyházmegyénk atyái és emberhalászai is részt tudtak venni. Az ünnepélyes felszentelésre Németországból érkezett Christiana Hägele, a Renovabis szervezet képviselője is, akik támogatása lehetővé tette a MentePont megnyitását.

Az eseményről részletes beszámoló jelent meg a Magyar Kurír hírportálon, melyet itt olvashattok.

A képeket pedig Bozó Rebekának köszönhetjük és ide kattintva megnézhetitek a galériát.

A Mentepontban aktuálisan megvalósuló lehetőségekről hírlevelünkben, a mente.hu-n és a facebook-oldalunkon tájékozódhatsz a jövőben.