Archívum

Másképp nem megy: fiatalokkal a fiatalokért

Már egy ideje tudom, hogy nagyon jó egyházmegyébe születtem, de azt nem gondoltam volna, hogy ezt több száz kilométerre Magyarországtól is fogom érezni. November 22. és 24. között a Váci Egyházmegyét képviseltük Verőcei Gáborral a Közép-Európai Ifjúságpasztorációs Konferencián, Szarajevóban.

img_1655vA konferencia története 2004-ig nyúlik vissza, amikor 8 ország részvételével egy ifjúsági zarándoklatot szervezett a Közép-Európai Ifjúsági Bizottság. Ez indította el az országok közötti kommunikációt az ifjúságpasztoráció témájában, amelynek korábbi állomása a 2009-ben Szombathelyen tartott I. Nemzetközi Ifjúságpasztorációs Konferencia volt.

Idén a konferencia szervezésében a Katolikus Ifjúsági Mozgalom három munkatársa is részt vett, melynek témája a YOUCAT és a közösségi média volt (Faith- Facebook-Face). Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy vendégként köszönthettük a brazil João Chagas atyát, aki nemrég vezetője lett a Világiak Pápai Tanácsa Ifjúsági Szekciójának. Magyarországról összesen 16 résztvevő érkezett pénteken délután Bosznia-Hercegovina fővárosába, Szarajevóba. A helyi megyéspüspök köszöntése után, a boszniai ifjúságért felelős püspök, Marko Semren OFM arról beszélt, hogy az egyháznak beszélnie kell a hitről, és nem utasíthatja el a legújabb kommunikációs eszközöket. „Az evangélium a fiatalokat is hívja”– mondta Semren püspök atya.

img_2167vA hétvége során vegyes nemzetiségű kiscsoportokban oszthattuk meg élményeinket, tapasztalatainkat az ifjúsággal való kommunikációnk és a közösségi média használata kapcsán. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy egyes országok képviselői hasonló véleménnyel, de esetenként különböző kommunikációs eszközökkel élnek. A legfőbb kérdés természetesen a Facebook használata volt, mint evangelizációs eszköz, és a csoportok nagy része arra a következtetésre jutott, hogy abban az esetben működik megfelelően a közösségi felületen a kommunikációnk, ha mögötte valódi, élő közösség van, programokkal és aktív élettel. Ugyanis a közösségi kommunikációnknak az online felületen kívülre kell mutatniuk, hiszen mély hitélményt nem a virtuális világban fog szerezni a fiatal.

A szombati nap volt szakmailag a legkiemelkedőbb, ugyanis többek között Stefan Lesting, a kölni Katholische Jugendagentur kommunikációs igazgatója beszélt az online közösségi médiumokról, és azok használatáról az ifjúsági munkában. Beszélt életünk virtuális megosztásának veszélyeiről, a helyes online megjelenésről, és az üzeneteink másokra gyakorolt hatásáról.

Ezután magyar barátainkkal megtaláltuk a város egyik legjobb kávézóját, és végre nem kellett attól rettegnem, hogy túl sok zacc kerül a szervezetembe, ugyanis reggelire csupán török kávé került az asztalra. Szarajevóban persze nemcsak a kávé török, hiszen itt a templom harangszója a müezzin énekével vegyül a városi forgatagban.

1580vA délután főelőadását a katolikus ifjúsági katekizmusról tartotta a YOUCAT szervezet ügyvezető igazgatója, Pablo-Manuel Villareal. Hallottunk a katekizmus ismeretének fontosságáról, és annak az ifjúság nyelvére való fordításáról. „Szeretem eléggé az embereket, hogy kommunikáljak velük? Krisztussal a szívünkben mindenkiben meg kell látnunk Jézust, – mondta Pablo – ezért beszélnünk kell az emberek nyelvét. Éppen ezért, ha valamit szeretnél tenni a fiatalokért, akkor azt csakis velük együtt teheted meg!”

Ezután jött el a „Legjobb gyakorlatok” ideje, amikor az országok képviseletében egy-egy  prezentáció hangzott el, ahol a Mente Médiamisszió is bemutatkozott egy külön szekció alkalmával. A bemutató után a résztvevőkkel személyesen is beszélgettünk, és a szlovén delegációval beszéltünk egy lehetséges együttműködés lehetőségéről is, mivel ők képzéseket biztosítanak különféle témakörökben, így a médiában is.

A hazai küldöttekkel való beszélgetés alatt tapasztaltam meg leginkább, hogy a Váci Egyházmegye ifjúsági élete micsoda aktivitást mutat országos szinten. Külön öröm számomra, hogy a Médiamisszió is ennek a része, valamint, hogy közép-európai szinten is megálljuk a helyünket. Remélem, hogy a jövőben is sikeresen folytathatjuk az ifjúsági médiatevékenységet, és minél több fiatalhoz eljuttathatjuk Jézus Krisztus örömhírét.

Képeket itt találsz.

Sztankó Szandra