IVT - Lisszabon 2023

IVT beszámoló – 5. rész

IVT beszámoló – 5.rész

Augusztus 3. – csütörtök. Óceán.

Katekézis. Püspök úr nagyon szép, és humoros előadást tart („vívódó szakosztály”). A kérdés-válasz résznél elemében van, nagyon élvezi. Közben Patrícia ajánl nekünk tengerpartot, hova érdemes mennünk. Folyamatosan találkozunk mindenféle ismerőssel a tömegben.

Elindulunk az óceánhoz. Vasútállomáson mondhatni szerencsénk van, a peron elején szól egy vasutas, hogy rosszul van kiírva a vonat, másik peronról megy. Mi elértük a vonatot. Homokos part, sziporkázó napsütés. Viharos szél, visz mindent, mint a royal flush. A víz hideg – pedig úszóként nem vagyok finnyás –, minden csupa homok, féltem a gépem, inkább lábam áztatom. Cserébe a többiekről készülnek a
jobbnál-jobb képek és videók. Tücsi kitalálja, írjunk a homokba. Készül a mente.hu minden verzióban, végül videó is, ahogy elmossa a hullám. Lesz dolguk a videóvágóknak – lett is, és nagyon jó munkát végeztek. Közben sikerül leégnie az arcomnak, most nem védte a masnis kalap.

Hazafele vonaton leszólít minket egy úr, honnan jöttünk, írnánk-e üzenetet a nyelvünkön emlékkönyvébe. Miközben írom, kiderül, ő Nepálból érkezett ide. Vonatról lefele köztünk és dél-amerikaiak közt véleménykülönbség alakul ki, ők szállnak-e fel először, vagy mi le. Eredménye, mindenki nevet egyet. A süvítő szélben sikerült megfázni. Negyven fokban. Gratula. (Otthon a covid-teszt negatív lett.)

Augusztus 4. – péntek. Körmenet.

Délelőtt kicsit nehezen szedjük össze magunkat, kezdünk nagyon lefáradni. Szentségimádás, közben gyónás – miért fényképeztek le közben? A mise meglepetést hoz: Marton Zsolt püspök urunk tartja. Mise után összeáll a riói magyar banda. Kiderül, egyikükkel egy helyen dolgoztunk évekig. Püspök úr kijön a váci csapattal beszélgetni. Kölcsönösen örül nekünk, mi is neki.

Atyák rossz hírrel érkeznek a hazaúttal kapcsolatban, később ez megoldódik. A körmenetnél mi sajnos nem találtunk jó helyet, más nemzetekkel ismerkedünk. Hazafele rekordgyorsasággal tudtunk vacsorát szerezni.

H.K.

A beszámoló 4. részét itt találod. 

A 6. rész itt olvasható.